Wall Street skliznuo s rekordnih razina

In Vijesti iz svijeta
wall street

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su podaci o snažnom rastu zapošljavanja u SAD-u otvorili pitanje koliko će američka središnja banka biti agresivna u smanjenju kamata.

Dow Jones oslabio je 43 boda ili 0,16 posto, na 26.922 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 posto, na 2.990 bodova, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 8.161 bod.

Smjer tržišta odredili su jučer podaci s američkog tržišta rada koje i dalje solidno raste. U lipnju je broj zaposlenih povećan za 224.000, znatno više od 160.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Ti su podaci otvorili pitanje treba li Fed žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa, s obzirom da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva ne usporava toliko brzo koliko su se ulagači plašili.

Od početka lipnja cijene su dionica snažno rasle, pa su ovoga tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti upravo zahvaljujući nadi ulagača da će Fed agresivno smanjiti kamate.

Doduše, trgovci na tržištu novca i dalje procjenjuju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici krajem srpnja kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, no više gotovo nitko ne očekuje rez od 0,50 postotnih bodova.

„Ulagači koji očekuju nastavak rasta cijena dionica najviše nade polažu u to da će Fed smanjiti kamate. Stoga pažljivo prate Fed, a Fed prati situaciju na tržištima”, kaže Tobias Carlisle, portfelj menadžer u tvrtki Acquirers Funds.

A Fed je u polugodišnjem izvješću Kongresu ponovio da će odgovarajuće djelovati kako bi podržao rast gospodarstva i ocijenio da je ono solidno poraslo u prvom polugodištu, ali da će vjerojatno idućih mjeseci rast usporiti zbog povećanja carina.

Obujam trgovanja jučer je na Wall Streetu bio mršav jer su mnogi ulagači povezali praznik u četvrtak s predstojećim vikendom.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 1,2 posto, dok je S&P 500 skočio 1,7, a Nasdaq indeks 1,9 posto, što se zahvaljuje dobrom raspoloženju ulagača na početku tjedna nakon što su se predsjednici SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping dogovorili da će nastaviti trgovinske pregovore i da u tom razdoblju neće biti daljnjeg povećanja carina.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,66 posto, na 7.553 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,49 posto, na 12.568 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 5.593 boda. (H)

You may also read!

Nestle_zdravija

“Vrtim Zdravi Film” uspješno se zavrtio kao dio nastave na daljinu

"Vrtim Zdravi Film" uspješno se prilagodio novom načinu nastave te po prvi put zaživio i na daljinu, ali i

Read More...
Valamar

Valamar otvara turističku sezonu uz nove usluge i inovacije

Valamar Riviera, najveće turističko poduzeće u Hrvatskoj, započelo je s otvaranjem turističkih objekata 22. svibnja otvorenjem Lanterna Premium Camping

Read More...
Lidl Ilica 201

Otvorena prva Lidlova trgovine u zagrebačkoj Ilici

Moderna gradska trgovina u širem centru Zagreba, Lidlova je 102. trgovina u Hrvatskoj. Lidl, jedan od vodećih trgovačkih lanaca u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.