Wall Street skočio više od 1 posto, prinosi pali

In Financije i gospodarstvo
wallstreet

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje jačanju tehnološkog sektora i padu prinosa na američke državne obveznice, zbog čega su splasnule bojazni od prebrzog rasta kamata u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 347 bodova ili 1,39 posto, na 25.309 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,60 posto, na 2.747 bodova, a Nasdaq indeks 1,77 posto, na 7.337 bodova.

Snažan skok tih indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, za prosječno 2,2 posto.

Pritom je predvodio Hewlett Packard Enterprise sa skokom cijene od 10,5 posto, nakon što je ta kompanija objavila bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Ulagače je ohrabrila i poruka američke središnje banke da očekuje stabilan rast gospodarstva i da na horizontu ne vidi veće rizike koji bi mogli ugroziti planirani tempo povećanja kamata.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ove se godine očekuje daljnje povećanje kamata u tri, a možda i četiri navrata, počevši od ožujka.

No, nakon poruke Feda splasnule su špekulacije o četiri povećanja cijene novca u ovoj godini.

Zbog toga su, pak, prinosi na 10-godišnje državne obveznice pali na 2,8714 posto, dok su dan prije iznosili 2,917 posto.

Rast tih prinosa posljednjih tjedana štetio je tržištima dionica jer bi mogao dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz dionica i uložiti ih u obveznice.

Kako su prinosi pali, tako su znatno porasle cijene dionica u sektorima koji su najosjetljiviji na povećanje kamata. Tako je jučer komunalni sektor skočio 2,6, a nekretninski 1,7 posto.

Zahvaljujući jučerašnjem skoku, indeksi su tjedan završili na dobitku. Tako je u proteklom tjednu Dow Jones ojačao 0,37 posto, dok je S&P 500 porastao 0,56, a Nasdaq indeks 1,35 posto.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 posto, na 7.244 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,18 posto, na 12.483 boda, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.317 bodova. (H)

You may also read!

tolusic

Više od 26 milijuna kuna za uspostavu proizvođačkih grupa i organizacija

Otvoren je natječaj za provedbu tipa operacije 9.1.1 „Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija“ za dodjelu potpore za provođenje aktivnosti

Read More...
Ana_Fresl

58 milijuna kuna za predstavljanje domaćih kompanija na sajmovima u inozemstvu

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je natječaj Internacionalizacija poslovanja MSP-ova – Faza 2. Poziv je namijenjen mikro, malim i

Read More...
P&G-u četvrti put dodijeljen Certifikat Poslodavac Partner

P&G-u četvrti put dodijeljen Certifikat Poslodavac Partner

Procter & Gamble i ove se godine ističe kao jedan od najatraktivnijih poslodavaca na tržištu i tvrtka koja posluje

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.