Wall Street skočio više od 1 posto, prinosi pali

wallstreet

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje jačanju tehnološkog sektora i padu prinosa na američke državne obveznice, zbog čega su splasnule bojazni od prebrzog rasta kamata u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 347 bodova ili 1,39 posto, na 25.309 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,60 posto, na 2.747 bodova, a Nasdaq indeks 1,77 posto, na 7.337 bodova.

Snažan skok tih indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, za prosječno 2,2 posto.

Pritom je predvodio Hewlett Packard Enterprise sa skokom cijene od 10,5 posto, nakon što je ta kompanija objavila bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Ulagače je ohrabrila i poruka američke središnje banke da očekuje stabilan rast gospodarstva i da na horizontu ne vidi veće rizike koji bi mogli ugroziti planirani tempo povećanja kamata.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ove se godine očekuje daljnje povećanje kamata u tri, a možda i četiri navrata, počevši od ožujka.

No, nakon poruke Feda splasnule su špekulacije o četiri povećanja cijene novca u ovoj godini.

Zbog toga su, pak, prinosi na 10-godišnje državne obveznice pali na 2,8714 posto, dok su dan prije iznosili 2,917 posto.

Rast tih prinosa posljednjih tjedana štetio je tržištima dionica jer bi mogao dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz dionica i uložiti ih u obveznice.

Kako su prinosi pali, tako su znatno porasle cijene dionica u sektorima koji su najosjetljiviji na povećanje kamata. Tako je jučer komunalni sektor skočio 2,6, a nekretninski 1,7 posto.

Zahvaljujući jučerašnjem skoku, indeksi su tjedan završili na dobitku. Tako je u proteklom tjednu Dow Jones ojačao 0,37 posto, dok je S&P 500 porastao 0,56, a Nasdaq indeks 1,35 posto.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 posto, na 7.244 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,18 posto, na 12.483 boda, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.317 bodova. (H)

Pročitajte još vijesti!

Designer Outleta Croatia

Svečano otvoren Designer Outlet Croatia

U četvrtak, 21. lipnja, svečanim presijecanjem ružičaste vrpce, proslavljeno je nestrpljivo iščekivano otvorenje novog premium outleta u Hrvatskoj, Designer

Read More...
dow

Na Wall Streetu Dow Jones pao, S&P 500 porastao

Na Wall Streetu je u srijedu u opreznom trgovanju Dow Jones indeks oslabio četvrti dan zaredom, dok je S&P

Read More...
lova

Zagrebačka plaća za ožujak 7.302 kune

Prosječna neto plaća u Zagrebu za ožujak iznosila je 7.302 kune i bila je nominalno 4,9 posto veća nego

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake