Za projekte hrvatskih i mađarskih poduzetnika gotovo 7,5 milijuna eura potpora

In Financije i gospodarstvo
lova

Gotovo 7,5 milijuna eura bespovratnih sredstava dobilo je 67 hrvatskih i mađarskih poduzetnika, u sklopu petogodišnje provedbe projekta “B-Light” (Beneficiary Light Grant Schema), istaknuto je u četvrtak na završnoj konferenciji tog projekta.

Dodjelom bespovratnih sredstava, najvećim dijelom osiguranih iz EU fondova, financirana je suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarske i Hrvatske. Kroz projekt “B-light” podržan je ukupno 31 projekt suradnje, između 67 malih i srednjih hrvatskih i mađarskih tvrtki, kojima je ukupno dodijeljeno 7,45 milijuna eura, za projekte koji su ukupno vrijedni više od 10 milijuna eura.

Predsjednik Uprave agencije “Hamag-Bicro” Vjeran Vrbanec kazao je kako je to pilot-projekt, kojeg provodi ta agencija u suradnji s lokalnim razvojnim agencijama i mađarskim partnerima u nekoliko županija s obje strane granice.

Ocijenio je kako su projektom motivirali poduzetnike susjednih država na suradnju, kako bi sinergijom realizirali novi proizvod ili uslugu, koju inače sami ne bi mogli proizvesti te kako bi izašli ne samo na tržište susjedne države, već i zajedno aplicirali prema drugim tržištima.

Pojasnio je kako su potporama u projektu “B-Light” financirane različite gospodarske djelatnosti, od proizvodnje, turizma te IT sektora, a jedan od uvjeta za dobivanje potpora bio je da projekt ima i svoju inovativnu komponentu, koja čini razliku u odnosu na uobičajenu djelatnost.

Vrbanec je istaknuo da je u sklopu Interreg programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020 to jedini projekt koji omogućava izravnu dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima.

“Nadamo se da će se taj pilot-projekt, u redefiniranim varijantama, moći replicirati na prekograničnu suradnju s Italijom, BiH i drugim državama”, dodao je Vrbanec. (H)

You may also read!

MAGROS 2022 - Naglasak na novim izazovima

MAGROS 2022 – Naglasak na novim izazovima

Tema ovogodišnje 34. tradicionalne konferencije trgovaca i proizvođača MAGROS 2022 bila je vrlo izazovna. Riječ je o trgovini u

Read More...
FORTENOVA

Ugovor o suradnji Fortenova grupe i EI Hrvoje Požar na izradi studije izračuna ugljikovog otiska u Fortenova grupi

Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova

Read More...
Vesna Pavković (dm) Helena Nađ

Proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača od studenog u dm-u

U ponudi dm-a od studenog 2022. godine bit će dostupni proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača koje je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design