Za ulaganja u preradu drva i proizvodnju namještaja 29 milijuna kuna

In Krediti za poduzetništvo
drvo

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je u petak odluke o dodijeljenim bespovratnim sredstvima u okviru Programa dodjele potpora male vrijednosti za ulaganje u sektore prerade drva i proizvodnje namještaja, ukupne vrijednosti gotovo 29 milijuna kuna.

Ukupno su u sektore prerade drva i proizvodnje namještaja upućene 63 odluke o potporama male vrijednosti ukupno vrijedne gotovo 29 milijuna kuna.

Navedene potpore, kako navode iz Ministarstva, omogućit će investicije u 54 proizvodna ulaganja u tehnologije i postrojenja diljem Hrvatske u vrijednosti većoj od 25 milijuna kuna, četiri ulaganja u proizvodno-poslovne objekte u vrijednosti tri milijuna kuna te pet ICT ulaganja u vrijednosti 608 tisuća kuna.

“Prerada drva i proizvodnja namještaja su od strateške gospodarske važnosti za Hrvatsku, pokazuju kontinuiran godišnji trend povećanja zaposlenosti, u ukupnom prihodu prerađivačke industrije te u ukupnom izvozu Hrvatske sudjeluju s udjelom od sedam posto, a uspoređujući vrijednosti izvoza i uvoza u 2021. ostvarena je pozitivna vanjskotrgovinska bilanca u vrijednosti od 476 milijuna eura” istaknula je Vučković.

Isti trend, kako je kazala, nastavlja se i u prva četiri mjeseca ove godine kada je ostvaren izvoz od 579 milijuna eura.

Iako je unazad nekoliko posljednjih godina ostvaren rekordan izvoz vidimo dodatne mogućnosti za razvoj, istaknula je Vučković.

Podsjetila je kako je cilj Ministarstva definiran i kroz Nacionalni plan razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja do 2030., a to je povećanje konkurentnosti sektora te stvaranje preduvjeta za održiv rast i razvoj uz promicanje resursno održivog i učinkovitog, kružnog, zelenog i niskougljičnog gospodarstva, ali i pozicioniranje RH kao izvoznika proizvoda veće dodane vrijednosti.

Iz Ministarstva u priopćenju iznose podatke da je kroz programe potpore male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u Hrvatskoj od 2016. do 2019. dodijeljeno ukupno 144 milijuna kuna za sufinanciranje 283 investicijskih ulaganja.

Kroz Program ruralnog razvoja za ove djelatnosti raspisano je natječaja ukupne vrijednosti preko milijarde kuna, a sklopljeni su ugovori u vrijednosti odobrene potpore od gotovo 576 milijuna kuna, od čega je za modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva ugovorena potpora od gotovo 123 milijuna kuna.

Također, uslijed koronakrize bespovratnim sredstvima subvencionirana je premija osiguranja i kamatna stopa u okviru kreditne linije kreirane u suradnji s HABOR-om, za što je osigurano 25 milijuna kuna. (H)

You may also read!

MAGROS 2022 - Naglasak na novim izazovima

MAGROS 2022 – Naglasak na novim izazovima

Tema ovogodišnje 34. tradicionalne konferencije trgovaca i proizvođača MAGROS 2022 bila je vrlo izazovna. Riječ je o trgovini u

Read More...
FORTENOVA

Ugovor o suradnji Fortenova grupe i EI Hrvoje Požar na izradi studije izračuna ugljikovog otiska u Fortenova grupi

Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova

Read More...
Vesna Pavković (dm) Helena Nađ

Proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača od studenog u dm-u

U ponudi dm-a od studenog 2022. godine bit će dostupni proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača koje je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design