Zabrinutost za kinesku potražnju spustila cijene nafte ispod 56 dolara

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnom tržištima ispod razine od 56 dolara zbog zabrinutosti za kinesku potražnju pod utjecajem epidemije novog koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala jedan dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,62 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 50,98 dolara.

Danas je u Kini bio prvi radni dan nakon gotovo 10-dnevnih novogodišnjih praznika kada je izbila epidemija. Zbog straha od njezinih posljedica tržišna vrijednost kompanija uvrštenih u kineske burzovne indekse smanjena je za 393 milijarde dolara, juan je oslabio a ulagači su prodavali i sirovine, poput nafte.

Širenje novog koronavirusa utjecalo je na potražnju za naftom u Kini, najvećem uvozniku sirove nafte u svijetu, te je Sinopec Corp naložio svojim rafinerijama da smanje preradu u veljači za 600 tisuća barela dnevno, odnosno 12 posto, najviše u više od deset godina.

U manje od tjedan dana neovisne rafinerije u pokrajini Shandong, na koje otpada petina kineskog uvoza sirove nafte, smanjile su preradu za 30 do 50 posto, ističu direktori i analitičari.

“Nema dvojbe da su ograničenja putovanja i činjenica da je značajan dio kineske industrije već dulje vrijeme zatvoren pritisnuli potražnju za naftom i to se odražava u maloj razlici u cijenama u terminskim ugovorima na londonskom tržištu”, ističe Warren Patterson iz ING-a.

Razlika u cijeni u ugovorima za isporuke u sljedećem mjesecu u odnosu na cijenu u ugovorima za mjesec nakon toga smanjila se u ponedjeljak na samo devet centi po barelu, sa 70 centi koliko je iznosila prije mjesec dana. To je znak da trgovci ne strahuju od manjka u opskrbi zbog utjecaja koronavirusa na potražnju, tumači Reuters.

Agencija Fitch procijenila je pak danas da bi epidemija koronavirusa mogla prouzročiti višak u opskrbi globalnog tržišta. Potraje li epidemija nekoliko mjeseci, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, morat će dodatno smanjiti opskrbu.

Trenutno OPEC+ smanjuje opskrbu za 1,7 milijuna barela dnevno. Donekle su potporu cijenama nafte pružile informacije neimenovanih izvora u OPEC-u i jednog izvora u industriji da kartel i njegovi partneri razmatraju mogućnost smanjenja opskrbe za dodatnih 500 tisuća barela dnevno.

Iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh kazao je da je naftno tržište pod pritiskom, cijene su pale ispod 60 dolara, i “treba nešto poduzeti kako bi se uravnotežilo”.

Wall Street Journal piše da bi Saudijska Arabija mogla privremeno smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno kako bi poduprla tržište.

OPEC bi također mogao sazvati sastanak ministara za 14. i 15. veljače, kazao je jedan neimenovani izvor. Prvotno je planiran za ožujak.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 58,94 dolara, što znači da je bila viša 14 centi nego prethodnog dana trgovanja. (H)

You may also read!

Gordana Picek

dm i Biobaza za unapređenje ženskog zdravlja – osigurana donacija od 24 tisuće kuna za KBC Zagreb

U četvrtak, 28. svibnja, dm i Biobaza predali su donaciju od 24.276 kuna Udruzi P.I.N.K. – life koja je

Read More...
turizam

HUT: Dodatna liberalizacija prelaska granica i uvođenje aplikacije za turiste važan su poticaj za sezonu

Vlada je odlukom o liberalizaciji prelaska granica s najviše razine poslala jasnu poruku da je Hrvatska turistički otvorena što

Read More...
stulic

SSSH i STH predsjedniku Vlade RH: Očekujemo da štitite i provodite zakone, a ne da imate razumijevanja za one koji ih krše

Nastavno na Odluku Stožera civilne zaštite RH o ukidanju zabrane rada trgovina nedjeljom, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikat

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.