Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 65 dolara

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 65 dolara, pritisnute zabrinutošću za potražnju koja je potisnula u drugi plan napetosti između Sjedinjenih Država i Irana.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 46 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,74 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 18 centi nižoj cijeni, od 57,25 dolara.

Na tržištima je na početku tjedna prevladala zabrinutost za opskrbu u kontekstu trgovinskog sukoba SAD-a i Kine, zbog kojeg je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u ovom mjesecu snizila procjenu rasta potražnje za sirovom naftom u ovoj godini.

Sve je manje nade da će američko-kineski trgovinski pregovori iznjedriti napredak na ovotjednom sastanku skupine G20, pri čemu je u fokusu investitora sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog čelnilka Xija Jinpinga.

“Pozornost na tržištu nafte… preusmjerava se na predstojeći sastanak G20 i na (ograničene) izglede za dogovor a time ponovo i na posustajanje rasta potražnje”, konstatira Ole Hanson iz Saxo Banka.

Time su pale u drugi plan zaoštrene napetosti na Bliskom istoku, posebno nakon iranskog obaranja američkog drona u prošlom tjednu. Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je da je u posljednjem trenu opozvao uzvratni udar ali je iz Washingtona stigla najava o daljnjem pooštravanju sankcija Iranu.

Obaranje drona nadovezalo se na napade na nafte tankere u Omanskom zaljevu u svibnju i lipnju, za koje Washington optužuje Iran. Teheran niječe upletenost u te napade.

“Iznenadilo nas je da tržišta sirove nafte nisu snažnije reagirala na nedavne događaje, što vjerojatno odražava prevladavajuće mišljenje da je tržište prekomjerno opskrbljeno”, ističu analitičari banke HSBC u bilješci klijentima.

“Smanjivanje razlike izeđu ponude i potražnje u nadolazećim mjesecima vjerojatno će samo pojačati fokus tržišta na geopolitičke rizike, osim ako se u međuvremenu ne stišaju”, dodaju.

Opskrba je trenutno i dalje zategnuta a čini se da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, na sastanku početkom srpnja u Beču produljiti sporazum o ograničenju proizvodnje, napominju analitičari.

Ruski ministar energetike Alexander Novak izjavio je danas da je međunarodna suradnja u proizvodnji nafte pomogla stabilizirati tržište i da je sada još važnija. Istodobno je izrazio zabrinutost za potražnju, dodajući da će produljenje sporazuma o ograničenju opskrbe dijelom ovisiti i o potrošnji nafte u trećem i četvrtom tromjesečju i o tempu rasta svjetskog gospodarstva.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 65,29 dolara i bila 1,36 dolara viša u odnosu na prethodni trgovinski dan. (H)

You may also read!

Intesa-Sanpaolo

Intesa Sanpaolo prva strana banka koja će pružati usluge upravljanja imovinom u Kini putem vlastitog supsidijara u 100 postotnom vlasništvu

ishođenjem dozvole za distribuciju udjela u fondovima završena je pilot faza te YI TSAI počinje djelovati u punom

Read More...
Radoš

Ulaganje u informacijsku sigurnost višestruko se isplati

„Pokušaji kibernetičkih napada događaju se svaki dan. Krajem 2016. godine tvrtke su bile žrtve napada ransomwarea svakih 40 sekundi,

Read More...
IDA20god

Finale Start-up akademije održano je u sklopu drugog dana obilježavanja 20 godina Istarske razvojne agencije u Rovinju

Drugi dan trodnevne svečanosti obilježavanja 20 godina IDA-e, 11. prosinca 2019. godine, obuhvatio je programe tijekom cijelog dana. Jutro

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.