Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 65 dolara

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 65 dolara, pritisnute zabrinutošću za potražnju koja je potisnula u drugi plan napetosti između Sjedinjenih Država i Irana.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 46 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,74 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 18 centi nižoj cijeni, od 57,25 dolara.

Na tržištima je na početku tjedna prevladala zabrinutost za opskrbu u kontekstu trgovinskog sukoba SAD-a i Kine, zbog kojeg je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u ovom mjesecu snizila procjenu rasta potražnje za sirovom naftom u ovoj godini.

Sve je manje nade da će američko-kineski trgovinski pregovori iznjedriti napredak na ovotjednom sastanku skupine G20, pri čemu je u fokusu investitora sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog čelnilka Xija Jinpinga.

“Pozornost na tržištu nafte… preusmjerava se na predstojeći sastanak G20 i na (ograničene) izglede za dogovor a time ponovo i na posustajanje rasta potražnje”, konstatira Ole Hanson iz Saxo Banka.

Time su pale u drugi plan zaoštrene napetosti na Bliskom istoku, posebno nakon iranskog obaranja američkog drona u prošlom tjednu. Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je da je u posljednjem trenu opozvao uzvratni udar ali je iz Washingtona stigla najava o daljnjem pooštravanju sankcija Iranu.

Obaranje drona nadovezalo se na napade na nafte tankere u Omanskom zaljevu u svibnju i lipnju, za koje Washington optužuje Iran. Teheran niječe upletenost u te napade.

“Iznenadilo nas je da tržišta sirove nafte nisu snažnije reagirala na nedavne događaje, što vjerojatno odražava prevladavajuće mišljenje da je tržište prekomjerno opskrbljeno”, ističu analitičari banke HSBC u bilješci klijentima.

“Smanjivanje razlike izeđu ponude i potražnje u nadolazećim mjesecima vjerojatno će samo pojačati fokus tržišta na geopolitičke rizike, osim ako se u međuvremenu ne stišaju”, dodaju.

Opskrba je trenutno i dalje zategnuta a čini se da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, na sastanku početkom srpnja u Beču produljiti sporazum o ograničenju proizvodnje, napominju analitičari.

Ruski ministar energetike Alexander Novak izjavio je danas da je međunarodna suradnja u proizvodnji nafte pomogla stabilizirati tržište i da je sada još važnija. Istodobno je izrazio zabrinutost za potražnju, dodajući da će produljenje sporazuma o ograničenju opskrbe dijelom ovisiti i o potrošnji nafte u trećem i četvrtom tromjesečju i o tempu rasta svjetskog gospodarstva.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 65,29 dolara i bila 1,36 dolara viša u odnosu na prethodni trgovinski dan. (H)

You may also read!

1-Valamar Collection Isabella Resort

Valamar Riviera lansirala novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com

Na novoj web stranici dostupne su sve informacije o Valamaru kao TOP Poslodavcu, otvorenim radnim mjestima, uvjetima rada, napredovanju,

Read More...
Franck

Na 30. Plava Laguna Croatia Openu Umag održane kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje

Deset najboljih barista iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine dobit će priliku pokazati svoje vještine na natjecanju za

Read More...
jump

Nastavlja se humanitarna priča milenijskog skoka dm-a: tri skoka sa zadarske rive za djecu s poteškoćama u razvoju

Trinaesti dm millennium jump održat će se u subotu, 27. srpnja, na zadarskoj rivi, najavili su organizatori na konferenciji

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.