Zadrugama dodijeljeno 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava

In Financije i gospodarstvo
zadruge

Temeljem otvorenog javnog poziva za Program „Razvoj zadružnog poduzetništva“ za 2018. godinu, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je bespovratna sredstva predstavnicima 22 hrvatske zadruge, od čega je danas svečano uručeno njih 19, sa svrhom poticanja njihovog rasta i razvoja.

„Na ovaj način želimo ukazati kako zadruge mogu biti izuzetno dobar model samozapošljavanja i zapošljavanja, što je posebno značajno za gospodarski nedovoljno razvijena područja. Korištenje lokalnih resursa tamo se može usmjeriti u održivo gospodarstvo upravo kroz zadruge“, naglasio je tom prilikom ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, kao domaćin.

Dodao je tome kako zadruge pružaju idealnu platformu za lakši pristup tržištu malim poduzetnicima koji tek počinju, te im omogućavaju manji trošak i veću prisutnost. „Drago mi je što smo ovaj Program aktualizirali te uspjeli dodatno povećati sredstva rebalansom proračuna. S njim ćemo u kontinuitetu nastaviti i u 2019. godini, te očekujem raspisivanje novog natječaja negdje na njenom početku“, najavio je ministar Horvat.

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava u okviru ovog Poziva prvotno je bio na razini od milijuna kuna, dok je rebalansom on podignut na 2,5 milijuna kuna. Najniži iznos potpore koji se mogao dodijeliti bio je 20 tisuća kuna, dok je najviši iznosio 150 tisuća kuna. Kako je istaknula pomoćnica ministra Ana Mandac, radom na izmjenama i dopunama Zakona o zadrugama u budućnosti će se stvarati odgovarajući zakonodavni okvir, koji će zadrugarstvo činiti poželjnim oblikom poduzetništva.

Ugovore su tako danas potpisali predstavnici Socijalne zadruge „Humana nova“, zadruga „Horus“, poljoprivredna zadruga „Pirovčanka“, Zadruga za etično financiranje, poljoprivredna zadruga „Voćko“, ribarska zadruga „Adria“, poljoprivredna zadruga „Putniković“, braniteljska zadruga „Duga“, poljoprivredna zadruga „Nerica“, poljoprivredna zadruga Cres, mljekarsko stočarska zadruga „Proizvodi sela“, poljoprivredna zadruga Ogulin, poduzetnički inkubator „Osvit“, poljoprivredna zadruga Plešivica, Zelena energetska zadruga, EKO Vukovarska zadruga, poljoprivredna zadruga „Plodovi Vinodola“, zadružna pivovara „Brlog“, te zadruga „Dalmatia Ruralis“.

Fokus Ministarstva u 2019. na poduzetnicima, investicijama i inovacijama
Ministar Horvat iskoristio je tu priliku kako bi dodatno naglasio fokus Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta prema razvoju poduzetništva i posebice inovacija. „Sa zadovoljstvom mogu ustvrditi, kako smo prihvaćanjem relevantnih dokumenata danas i formalizirali konstruiranje hrvatske inovacijske mreže. Pritom je važno naglasiti da je u taj sustav uključeno gotovo 200 hrvatskih tvrtki, te da 70 posto članova čine predstavnici poduzetničkog sektora. S dodatnih 20 posto sudjeluju predstavnici akademske zajednice, a samo 10 posto pripadnici lokalne i središnje vlasti“, istaknuo je ministar.

Hrvatsku inovacijsku mrežu tako čine Nacionalno inovacijsko vijeće kao krovno tijelo, zatim tri savjetodavna vijeća, a kroz Inovacijsko vijeće za industriju formirano je i pet Tematskih inovacijskih vijeća, koja će biti poveznica države s realnim stanjem na terenu. „To sada znači da se bez realnog poduzetničkog sektora neće moći donositi odluke. Time smo otvorili prostor i tražimo podršku, na način da poduzetnici sami dobiju prostor osmišljavati aktivnosti, koje ćemo s pozicije institucija pratiti kroz zakonodavni okvir i stvaranjem financijskih pretpostavki da se te, nama toliko željene, investicije i inovacije počnu događati“, zaključio je ministar Horvat.

You may also read!

Burilović

Burilović: Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

Održana 2. sjednica Skupštine HGK „Gospodarski rast od gotovo 4 posto se konačno bliži stopama koje smo priželjkivali i očekivali,

Read More...
Gen-D launch

Gen-D – Platforma koja će ubrzati reforme digitalnog obrazovanja diljem regije

Program „Gen-D – Nurturing a Digital Future“ pokrenut je s ciljem doprinosa digitalnoj transformaciji u obrazovanju u Hrvatskoj i

Read More...
Doritos

DORITOS – vodeće svjetske kukuruzne tortilje u Konzumu

Na nezaboravnom večernjem događanju održanom na Europskom trgu brojni su uzvanici i posjetitelji uživali u uzbudljivom programu kojim su

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.