Zadruge kao jedan od modela zapošljavanja

In Konferencije / savjetovanja
zadruge

Zadrugarstvo je bitna grana gospodarstva koju je potrebno poticati i razvijati, posebice u kontekstu zapošljavanja i samozapošljavanja, pogotovo u ruralnim sredinama, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu u povodu Međunarodnog dana zadruga.

“Zadruge vidim kao jedan od modela zapošljavanja ljudi, kao jedan od modela poduzetništva, kao jedan od modela koji će privući ljude da ostanu u Hrvatskoj, ali i da lokalno ostanu na svojim prostorima”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Posebno su tu važna ruralna područja koja bilježe najveću stopu iseljavanja. Stoga je cilj u tim područjima zadržati ljude, ali i privući ljude u ta područja, kazao je Pavić na okruglom stolu kojeg je organizirao Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo.

Istaknuo je kako razvoju zadrugarstva mogu pomoći i mjere zapošljavanja i samozapošljavanja, ali i korištenje EU fondova, posebice Europskog socijalnog fonda.

Pavić je ukazao na važnost korištenja sredstava iz EU fondova, poručujući kako se treba potruditi, pripremati projekte kako bi se ta sredstva što više iskoristila.

Po podatcima koje je iznijela vršiteljica dužnosti ravnateljice Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo Vedrana Stecca, danas je u svijetu u zadruge uključeno milijardu članova, svaki sedmi stanovnik na svijetu je član zadruge, a u zemljama EU svaki peti stanovnik, dok je u Hrvatskoj, koja ima 20-ak tisuća zadruga, član zadruge svaki 200-ti stanovnik.

S 1,6 milijardi kuna prihoda zadruge u hrvatskom BDP-u sudjeluju s otprilike 0,6 posto, dok u razvijenim zemljama EU sudjeluju od 5 do 15 posto. Prosječan broj zadrugara u hrvatskim zadrugama je 17, a u zemljama EU 973, dok je prosječan broj zaposlenih po zadrzzi u Hrvatskoj 2,5, a u zemljama EU 33, kazala je Stecca.

Da bi se povećao udio zadrugarstva u BDP-u potrebno je uvećati prihode otprilike četiri puta. Ostvariti takav prihod moguće je jedino s uključivanjem četiri puta više zadrugara, na oko 85 tisuća članova, a prosjek po zadruzi bio bi 73 člana. To bi doprinijelo i većoj zapošljivosti, istaknula je Stecca.

Obilježavanje Međunarodnog dana zadruga, kako je rečeno na okruglom stolu, ima za cilj povećati svijest o zadrugarstvu, širiti svijest o zadružnom načinu poslovanja te poticati stvaranje povoljnijeg okruženja za razvoj zadrugarstva.

Međunarodni dan zadruga obilježava se u svijetu prve subote u mjesecu srpnju nizom manifestacija, savjetovanja, okruglih stolova, konferencija.

Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo Međunarodni dan zadruga obilježava današnjim okruglim stolom te sutra konferencijom “Zadruge brinu o svima”, na kojoj će među ostalim biti riječi o zadrugarstvu kao nositelju gospodarskog razvoja, zadrugama kao nositeljima društvenog poduzetništva itd.

Međunarodni zadružni savez je prvi puta obilježio Međunarodni dan zadruga 1923. godine, a 1994. su Ujedinjeni narodi prepoznali i potvrdili da zadruge imaju važnu ulogu u gospodarskom, socijalnom i kulturnom razvoju te proglasili Međunarodni dan zadruga koji se slavi od 1995. godine. (H)

You may also read!

wallstreet

Wall Street: Skori početak objave poslovnih rezultata pandemiju pogurao u drugi plan

Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju

Read More...
eu

Još jedan velik korak Hrvatske u procesu europskih integracija

U petak potvrđen ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam ERM II i bankovnu uniju još je jedan velik uspjeh

Read More...
Gari Capelli

Cappelli: Slovenski turisti ne moraju brinuti oko dolaska

Ministar turizma Cappelli rekao je u petak nakon posjeta Sloveniji gdje je bio u pratnji premijera Plenkovića, da se

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.