Zadruge kao jedan od modela zapošljavanja

zadruge

Zadrugarstvo je bitna grana gospodarstva koju je potrebno poticati i razvijati, posebice u kontekstu zapošljavanja i samozapošljavanja, pogotovo u ruralnim sredinama, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu u povodu Međunarodnog dana zadruga.

“Zadruge vidim kao jedan od modela zapošljavanja ljudi, kao jedan od modela poduzetništva, kao jedan od modela koji će privući ljude da ostanu u Hrvatskoj, ali i da lokalno ostanu na svojim prostorima”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Posebno su tu važna ruralna područja koja bilježe najveću stopu iseljavanja. Stoga je cilj u tim područjima zadržati ljude, ali i privući ljude u ta područja, kazao je Pavić na okruglom stolu kojeg je organizirao Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo.

Istaknuo je kako razvoju zadrugarstva mogu pomoći i mjere zapošljavanja i samozapošljavanja, ali i korištenje EU fondova, posebice Europskog socijalnog fonda.

Pavić je ukazao na važnost korištenja sredstava iz EU fondova, poručujući kako se treba potruditi, pripremati projekte kako bi se ta sredstva što više iskoristila.

Po podatcima koje je iznijela vršiteljica dužnosti ravnateljice Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo Vedrana Stecca, danas je u svijetu u zadruge uključeno milijardu članova, svaki sedmi stanovnik na svijetu je član zadruge, a u zemljama EU svaki peti stanovnik, dok je u Hrvatskoj, koja ima 20-ak tisuća zadruga, član zadruge svaki 200-ti stanovnik.

S 1,6 milijardi kuna prihoda zadruge u hrvatskom BDP-u sudjeluju s otprilike 0,6 posto, dok u razvijenim zemljama EU sudjeluju od 5 do 15 posto. Prosječan broj zadrugara u hrvatskim zadrugama je 17, a u zemljama EU 973, dok je prosječan broj zaposlenih po zadrzzi u Hrvatskoj 2,5, a u zemljama EU 33, kazala je Stecca.

Da bi se povećao udio zadrugarstva u BDP-u potrebno je uvećati prihode otprilike četiri puta. Ostvariti takav prihod moguće je jedino s uključivanjem četiri puta više zadrugara, na oko 85 tisuća članova, a prosjek po zadruzi bio bi 73 člana. To bi doprinijelo i većoj zapošljivosti, istaknula je Stecca.

Obilježavanje Međunarodnog dana zadruga, kako je rečeno na okruglom stolu, ima za cilj povećati svijest o zadrugarstvu, širiti svijest o zadružnom načinu poslovanja te poticati stvaranje povoljnijeg okruženja za razvoj zadrugarstva.

Međunarodni dan zadruga obilježava se u svijetu prve subote u mjesecu srpnju nizom manifestacija, savjetovanja, okruglih stolova, konferencija.

Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo Međunarodni dan zadruga obilježava današnjim okruglim stolom te sutra konferencijom “Zadruge brinu o svima”, na kojoj će među ostalim biti riječi o zadrugarstvu kao nositelju gospodarskog razvoja, zadrugama kao nositeljima društvenog poduzetništva itd.

Međunarodni zadružni savez je prvi puta obilježio Međunarodni dan zadruga 1923. godine, a 1994. su Ujedinjeni narodi prepoznali i potvrdili da zadruge imaju važnu ulogu u gospodarskom, socijalnom i kulturnom razvoju te proglasili Međunarodni dan zadruga koji se slavi od 1995. godine. (H)

Pročitajte još vijesti!

cola

26 studenata na ljetnoj praksi u Coca-Coli HBC Hrvatska

U šest tjedana programa Coke Summership studenti će stjecati dragocjena praktična iskustva i nova znanja uz rad s mentorima

Read More...
dm Deset najbrzih natjecateljica

Najveća dm ženska utrka do sada okupila 7.880 sudionika

Prikupljeno više od 115.000 kuna za udrugu Europa Donna U subotu, 16. lipnja, sedma dm ženska utrka okupila je

Read More...
burza

U nesigurnom trgovanju većina svjetskih burzi porasla

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, no vladala je nesigurnost zbog povećanja kamata američkog Feda,

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake