Zagrebačka burza predstavila Burzin brief, novu komunikacijsku platformu

In Financije i gospodarstvo
Zagrebacka

U prvom izdanju Burzinog briefa, predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić naglasila je kako se u 2019. godini u Hrvatskoj može očekivati rast gospodarstva, ali kako trebamo i brza rješenja za neke goruće probleme.

Hrvatsko gospodarstvo u sljedećoj godini može očekivati rast, no i dalje će se suočavati s neadekvatnim rješavanjem nekih od ključnih problema koji ograničavaju veće stope rasta. Među njima valja izdvojiti nemogućnost turističkog sektora u cjelini da odgovori na izazove povećane potražnje, posebno u razvoju infrastrukture. Dok velika hotelska poduzeća pametnim planiranjem infrastrukture i ulaganjem u ljude ostvaruju dobre stope rasta, lokalne samouprave nemaju odgovor na povećan priljev gostiju.

Nadalje, tržište rada pogođeno je velikim odljevom radnika svih kvalifikacija, a potrebe za uvozom radne snage i njihovom integracijom nisu institucionalno prepoznate. Na kraju, tu je i potencijal za poticanje rasta kompanija koji još postoji u mirovinskim fondovima i koji, barem u minimalnom dijelu, treba iskoristiti za ulaganje u nove kompanije i tehnologije s velikim potencijalom rasta na startup sceni i u malim i srednjim poduzećima, izdvojila je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić u premijernom izdanju kolumne objavljene na novoj komunikacijskoj platformi Burze, Burzinom briefu.

Na Zagrebačkoj burzi iduće godine očekuju se nova uvrštenja kompanija na Uređenom tržištu, kao i kompanije na Progress tržištu, zatim daljnje sinergije u radu s Ljubljanskom burzom te intenziviranje rada Funderbeam SEE-a, platforme temeljene na blockchain tehnologiji, koja je hrvatskim kompanijama do sada omogućila prikupljanje gotovo 2,5 milijuna eura u pet kampanja, kao i daljnji razvoj regionalne trgovinske platforme SEE Link.

Uz to, Burza radi na daljnjem razvoju specijalizirane APA usluge i LEI servisa te korporativnih usluga, kao i na podizanju razine transparentnosti kao jednog od osnovnih alata učinkovitog tržišta kapitala, kroz projekt revizije Kodeksa korporativnog upravljanja.

O Burzinom briefu Ivana Gažić rekla je kako je riječ o mjestu na kojem će se govoriti o ključnim temama za gospodarstvo Hrvatske i regije, ali i o važnim globalnim trendovima i tehnološkim inovacijama koje će oblikovati tržište kapitala te utjecati na širi društveni kontekst. Nekad će to biti teme koje su usko burzovne, no vrlo često bit će to teme koje se dotiču državnog proračuna, porezne i socijalne, mirovinske, ali kulturne politike i obrazovanja. Na platformi ćemo okupljati eksperte iz različitih područja, ne samo iz Hrvatske već i iz drugih zemalja, kako bismo projekt učinili što relevantnijim i aktualnijim te time doprinijeli adresiranju nekih važnih, a nerijetko zanemarih tema, izjavila je povodom predstavljanja Briefa.

Prvi autori čije su kolumne objavljene na Burzinom briefu su predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić; Kaidi Ruusalepp, osnivačica i glavna izvršna direktorica Funderbeama, koji je zajedno s Burzom osnovao uspješnu equity crowdfunding i trgovinsku platformu za kompanije iz regije ‒ Funderbeam SEE; kao i glavni ekonomist Splitske banke OTP Group Zdeslav Šantić.

You may also read!

Poduzetnicima dodijeljeno 54 milijuna kuna u sklopu poziva IKT – faza II

Poduzetnicima dodijeljeno 54 milijuna kuna u sklopu poziva IKT – faza II

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je danas 168 Odluka o financiranju u sklopu Poziva „Poboljšanje konkurentnosti

Read More...
igre

Više od 50% prodaje igračaka odvija se u studenom i prosincu

Rezultati poslovanja poduzetnika u djelatnosti trgovine na malo igrama i igračkama u razdoblju od 2008. do 2018. godine. Više od

Read More...
Pevec

Isplata božićnice za sve Pevecove zaposlenike

Pevec, prvi hrvatski trgovački lanac, nakon jedne od najuspješnijih godina svojim će zaposlenicima osim već isplaćenih regresa i uskrsnice,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.