Zagrebačka županija: Rast broja turističkih dolazaka i noćenja

In Iz zemlje
turizam

Zagrebačku županiju prošle je godine posjetilo 87.035 turista koji su ostvarili 154.142 noćenja, što je 16 posto dolazaka i 17 posto noćenja više nego 2016. godine, priopćeno je u ponedjeljak iz Zagrebačke županije.

Više od dvije trećine ili 67,4 posto turističkih noćenja u Zagrebačkoj županiji ostvarili su strani gosti. Stranci su imali 103.874 noćenja, a njihov udjel u dolascima bio je još veći. Naime, od ukupnog broja turističkih dolazaka 71,8 posto ili 62.487 odnosi se na strane goste.

Prošle je godine odredišta u Zagrebačkoj županiji posjetilo i 24.548 domaćih gostiju, koji su ostvarili 50.268 noćenja.

Po podacima županije, najviše dolazaka u 2017. bilo je iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te Poljske, a bilo je i turista iz SAD-a, Kine, Australije itd.

Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica, Samobor i Sveta Nedjelja.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić napominje kako se Zagrebačka županija tijekom godina pozicionirala ponajprije kao izletničko odredište. Županija je, dodaje, poznata po izvrsnoj eno-gastronomskoj ponudi, vinskim cestama, cesti sira, bogatoj kulturnoj baštini i očuvanom ruralnom području te mnogobrojnim događajima.

Rašperić ističe kako višegodišnji rast broja turističkih noćenja upućuje na potrebu za dodatnim smještajnim kapacitetima na području Zagrebačka županije.

“Izletnici i gosti sve više pokazuju interes za aktivni boravak u prirodi, a jedna od grana turizma kojoj smo se posebno posvetili je cikloturizam”, dodaje.

Naime, jedna od najprofitabilnijih i najbrže rastućih grana turizma je upravo cikloturizam, a broj aktivnih biciklista u Europi dosegnuo je gotovo 60 milijuna.

Turistička zajednica Zagrebačke županije, kako se navodi u priopćenju, prije desetak godina izradila je karte biciklističkih staza, a odnedavno su mnoge dostupne putem mobilne biciklističke aplikacije “ZG bike”.

Također, županija je uključena u 123 milijuna kuna vrijedan projekt “Greenway”, prvu biciklističku autocestu u Hrvatskoj uz rijeku Savu, od granice sa Slovenijom od Lijevog Dubrovčaka, dugačku 121,6 kilometara.

“Hrvatska je vrlo uspješna turistička zemlja, što najbolje pokazuje udio turizma u BDP-u od 18 posto, no status cjelovite turističke destinacije, još konkurentnije na međunarodnom tržištu, steći će kada dodatno ojača i kontinentalni turizam. Na nama je da prepoznamo svoje potencijale, razvijemo ih i ponudimo tržištu”, ističe u priopćenju zagrebački župan Stjepan Kožić.

Županija, dodaje, mnogo očekuje od zdravstvenog turizma, zbog čega je počela i 43 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija i proširenje Specijalne bolnice Naftalana u Ivanić-Gradu, jedinstvene bolnice u Europi poznate po ljekovitim tretmanima naftalanom, derivatom nafte, čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu. (H)

You may also read!

izvoz

Fondove Europske unije usmjeriti u projekte za brži rast

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da je jedan od ključnih izazova u budućnosti povećanje stopa rasta

Read More...
Podravka

Rast prometa, u fokusu Valamar i Podravka

Dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u utorak su pali, a promet je povećan pri čemu se najviše trgovalo dionicama

Read More...
dop

Dodijeljene nagrade Indeks DOP-a

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj održana je jedanaesta dodjela nagrade Indeks DOP-a

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.