Zagrebačka županija s dvoznamenkastim porastima turističkog prometa

In Iz zemlje
zagreb

Zagrebačku županiju u 2019. je posjetilo 140 tisuća turista, koji su ostvarili 230 tisuća noćenja, čime je ta županija u odnosu na 2018. zabilježila poraste fizičkog turističkog prometa od 14 odnosno 12 posto, podaci su iz Zagrebačke županije i sustava eVisitor.

“S takvim lanjskim porastima u Zagrebačkoj županiji se nastavlja višegodišnji trend rasta turističkih pokazatelja”, ističu iz te županije, napominjući da su u 2019. većinu turističkog prometa ostvarili strani turisti.

Njih je naime prošle godine tu županiju posjetilo 108 tisuća, ostvarivši 170 tisuća noćenja, a najviše ih je došlo iz Kine i Južne Koreje te potom iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Francuske i SAD-a.

Najviše turista u prošloj godini među mjestima i gradovima te županije bilo je u Velikoj Gorici, Samoboru i Jastrebarskom, koja posebice bilježe porast turističkih noćenja za 35 posto, velikim dijelom zahvaljujući novootvorenim hotelima.

Turisti su najviše odsjedali u hotelima, objektima u domaćinstvu te kampovima, a prema organizaciji dolazaka čak 75 posto ih je dolazilo individualno, a ostali posredstvom agencija.

“Zdravstveni turizam u Ivanić-Gradu, vjerski turizam u Krašiću, shopping turizam u Rugvici, cikloturizam diljem županije kao i vrhunska eno-gastro ponuda te bogata kulturna baština aduti su županije koje stalno razvijamo i unapređujemo”, poručio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Istaknuo je i da je u županijskom proračunu za 2020. za turizam osigurano 7,3 milijuna kuna, te će i u 2020. raspisati natječaj za obnovu i opremanje smještajnih jedinica te njihovih pratećih sadržaja s ciljem povećanja standarda i kvalitete poput bazena, wellnesa, zabavnih parkova itd.

Za gradove i općine raspisat će pak javni poziv za sufinanciranje izgradnje, rekonstrukcije i uređenja javne turističke infrastrukture kao i uređenja okoliša objekata javne turističke infrastrukture, a novost je i postavljanje znakova dobrodošlice na državnim i županijskim cestama.

Kao i prethodnih godina županija će podržati i organizaciju raznih turističkih manifestacija te rad Turističke zajednice Zagrebačke županije, čija direktorica Ivana Alilović za 2020. najavljuje još konkurentniji model upravljanja turizmom s naglaskom na pozicioniranje i promociji destinacije Zagrebačke županije.

“Sve ćemo to temeljiti na integriranom identitetu područja i portfelju doživljaja s uporištem na teritorijalni kapital i regionalne specifičnosti, kulturnu baštinu i tradiciju te lokalni proizvodni i uslužni sustav”, poručila je Alilović.

Iz županije podsjećaju još i da u 2020. kreće naplata turističkih pristojbi prema novom zakonu, a koje se u Zagrebačkoj županiji kreću, ovisno o pojedinom gradu i opći, od 7 do 12 kuna po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima, odnosno od 5 do 8 kuna u kampovima. (H)

You may also read!

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Veliku Gospu SPAR-ove trgovine rade skraćeno ili će biti zatvorene

U svim SPAR trgovinama podignut limit za beskontaktno plaćanje na 250 kuna

S ciljem dodatnog smanjenja mogućnosti širenja koronavirusa razmjenom novčanica između kupaca i blagajnika, Hrvatska narodna banka dala je preporuku

Read More...
Konobar

Dogovorna suspenzija kolektivnog ugovora ugostiteljstva sporazumom sindikata i poslodavaca u turizmu

HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma, Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije potpisali su Sporazum koji

Read More...
turizam

Turistički sektor treba stabilizirati dodatnim setom mjera koji će vrijediti do proljeća 2021.

U situaciji potpunog izostanka turističkog prometa, sa kompletno zatvorenim smještajnim i ugostiteljskim objektima diljem zemlje, te rastuće neizvjesnosti oko

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.