Zagrebački Esplanade prvi s Boskovim gluten free certifikatom

In HoReCa
Esplanade-Zagreb-Hotel

Zagrebački Esplanade prvi je hotel u Hrvatskoj s certifikatom za ponudu bezglutenske hrane, koji mu je za primjenu gluten free standarda u utorak dodijelila riječka tvrtka Bosk koja je razvila prvi takav hrvatski standard za ugostiteljstvo, rečeno je u utorak u Esplanadi.

U Esplanadi je zadnjih nekoliko godina vidljiv porast potražnje za bezglutenskom hranom koju otprije imamo u ponudi, no sada s certifikatom vjerujemo da će gosti imati više povjerenja da je ono što nudimo ispravno u smislu gluten free“, kazala je na predstavljanju standarda i dodjeli certifikata PR i marketing menadžerica hotela Sanda Sokol. Vjeruje da je to dodana vrijednost hotela i određeno kompletiranje ponude, jer Esplanade već ima halal i košer certifikate i sustav HACCP koji je podloga za sve standarde.

U sklopu uvođenja gluten free standarda pazi se na kompletan proces, od nabave, skladištenja i pripreme, do dostave hrane na stol. Osoblje je posebno obučeno te se ne bi smjelo dogoditi da, primjerice, konobar gostima koji žele bezglutensku hranu ponudi običan kruh, a gosti koji je traže na stolu će imati oznake kako bi ih osoblje raspoznalo.

“Standard smo razvili u suradnji sa znanstvenicima, nutricionistima i liječnicima te stručnjacima riječkog Medicinskog fakulteta, a ideja je nastala iz vlastitih iskustava i problema s glutenom te primjetnog nedostatka restorana i druge ugostiteljske ponude u Hrvatskoj s takvim standardima koji su u svijetu sve prisutniji, pogotovo u SAD-u i Italiji, koje su u tome i najdalje otišle“, naglasio je direktor tvrtke Bosk Denis Delogu. On je tvrtku osnovao i projekt razvio u suradnji s bivšim hrvatskim nogometnim reprezentativcem Marijom Stanićem koji je imao problema s glutenom.

Delogu smatra da bezglutenska prehrana nije samo trend i hir, nego poslovni poduhvat i društvena misija. Iznosi podatke da je u svijetu 70 milijuna osoba osjetljivo na gluten, 190 milijuna izbjegava pšenicu, a jedna do dvije osobe od sto imaju celijakiju, autoimunu bolest povezanu s netolerancijom na gluten, protein iz pšenice, raži i ječma.

Mnogo ljudi u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, nije svjesno da su intolerantni na gluten ni da imaju celijakiju, a kako se zbog hibridizacije i genetske modifikacije žitarica zadnjih 40-ak godina promijenio izvorni sastav pšenice za što ljudi nisu spremni, sve je više alergija i drugih zdravstvenih problema vezanih za gluten“, kazao je Delogu.

Po procjenama koje je iznio, vrijednost bezglutenskog tržišta u Europi veća je od milijarde eura, a do 2018. očekuje se rast za daljnjih 40 posto.

To povećava potražnju za restoranima i ugostiteljstvom s bezglutenskom hranom te je po nekim podacima čak 84 posto restorana u svijetu u zadnje tri godine dobilo povećan broj upita o toj ponudi, koja može donijeti rast prodaje i do 15 posto. Većina gostiju za to je spremna platiti više, jer, primjerice, kilogram bezglutenskog brašna u Hrvatskoj je do deset puta skuplji od običnog.

Iznenadilo nas je da Hrvatska kao turistička zemlja još nema standardizirane gluten free objekte i ponudu. Sada kada smo razradili standard, očekujemo da će ga do ljetne sezone steći još nekoliko hotela, pogotovo na Jadranu. U pregovorima smo s nekoliko velikih hotelskih kuća u čijim objektima se standardizacija može relativno brzo provesti, u roku od oko mjesec dana. Uz to, pripremamo dodatne edukacije za kuhare i drugo osoblje“, najavio je Hini Delogu. (H)

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design