Zagrebački velesajam obilježio 110 godina svog postojanja

In Sajmovi i izložbe
zv

Svečanom akademijom Zagrebački je velesajam u četvrtak obilježio velikih 110 godina svog postojanja i predanog rada u razvoju gospodarstva, sajamske industrije i povezivanju Zagreba, Hrvatske i svijeta. U sklopu proslave uz brojne domaće i inozemne partnere, prijatelje, zaslužne ljude iz političkog, društvenog, akademskog i gospodarskog života Zagreba i Republike Hrvatske dodijeljene su i posebne povelje pojedincima, tvrtkama i institucijama koje su obilježile uspjeh Zagrebačkog velesajma.

Svečana proslava započela je prikazivanjem filma koji je sumirao 110 godina Zagrebačkog velesajma, podsjećajući na zanimljive kao i one manje poznate činjenice, trenutke i ljude iz života Velesajma. Direktorica Društva dr.sc. Dina Tomšić i gradonačelnik Grada Zagreba Milana Bandić, koji je ovom prigodom bio i u funkciji izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske, uručili su i povelje nagrađenima.

U svom pozdravnom govoru osvrnuvši se na povijesne okolnosti i uspjehe te iznijevši planove za budućnost, direktorica Tomšić je istaknula: “Ponosni na dosadašnju transformaciju, kontinuirano mijenjamo i prilagođavamo Zagrebački velesajam potrebama tržišta te naših klijenata, posjetitelja i partnera. Nastavljamo kreirati ono što smo zamislili, slijedimo i nadalje tijek pozitivne energije, razvijamo svoje organizacijske sposobnosti i jačamo ljudske potencijale, sve kako bismo nastavili biti pokretač hrvatske ekonomije, mjesto sjecišta poslovnih strujanja u regiji, temeljna snaga zagrebačkog poslovnog turizma i lider sajamske, kongresne i industrije događanja u jugoistočnoj Europi.”

Gradonačelnik Bandić, pod čijim se pokroviteljstvom svečana proslava i održala, u svom je obraćanju naglasio: “Snaga Zagrebačkog velesajma kao mjesta susreta poduzetnika i građana, Zagrepčana i gostiju iz svih zemalja svijeta, slavne tradicije prošlosti i digitalne ekonomije budućnosti, prepoznata je daleko izvan granica naše domovine. Kad govorim o budućnosti, iza toga ne stoji prazna fraza, nego optimizam i povjerenje u snagu brenda Zagrebačkog velesajma i truda njegovih zaposlenika da stvore novu vrijednost za Grad Zagreb i Hrvatsku, što su svih ovih godina i pokazali.”

Još jednom je istaknuo potrebu za promjenom vizure Zagrebačkog velesajma i njegovim razvojem: “Govorim i o licu Zagreba koje se neminovno mijenja kako se grad razvija i osuvremenjuje, a pogotovo je to sada vidljivo u Novom Zagrebu. Prostorna revitalizacija, temeljena Razvojnom strategijom Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine, pokrenuta je izradom Studije pred-isplativosti izgradnje novog Sajamsko-kongresnog kompleksa Zagrebački velesajam.”

“Zajedno s novim kongresnim centrom gradimo novu vizuru Grada Zagreba i stvaramo modernu gradsku četvrt po mjeri Zagrepčana i naših gostiju, ali i postavljamo temelj daljnjeg razvoja Zagrebačkog velesajma i obilježavanja nekih budućih, još većih jubileja”, zaključio je Gradonačelnik.

Operativna direktorica Međunarodnog udruženja sajmova, mr.sc. Sonia Thomas prisjetila se povijesne uloge Zagrebačkog velesajma u osnivanju Međunarodnog udruženja sajmova i istaknula neizmjeran doprinos Velesajma u razvoju sajamske industrije u ovom dijelu Europe. “U posljednjih nekoliko godina Zagrebački velesajam se u sajamskim krugovima spominje kao sjajan primjer izvrsnosti. Primjećujem promjene svakim svojim dolaskom u Zagreb, a uvjerena sam da još snažniji razvoj tek slijedi i veselim se idućoj proslavi”, rekla je mr.sc. Thomas.

Duga povijest ukratko

Počeci Zagrebačkog velesajma sežu u daleku 1909. i osnivanje Zagrebačkog zbora. Kasnije, 1925., ideja se razvija i raste nakon što je Zagrebački zbor pokrenuo i utemeljio, s još devetnaest sajamskih gradova, Međunarodno udruženje sajmova – UFI, danas krovnu svjetsku sajamsku organizaciju. Daljnji rast uslijedio je nakon što je gradonačelnik Amruš osnivanje Međunarodnog udruženja sajmova iskoristio za razvoj sajamskih aktivnosti u Zagrebu. Za današnju lokaciju Velesajma, s druge strane Save, zaslužan je gradonačelnik Holjevac. Kroz više od stoljeća Zagrebački velesajam predstavlja dio identiteta grada Zagreba u kojem se susreću tradicija i suvremeni gospodarski i društveni procesi. Velesajam je u svijesti domaće i svjetske javnosti danas prepoznat kao međunarodno mjesto susreta, pokretač i promicatelj gospodarstva i poduzetništva, zamašnjak gospodarstva te zaštićeni spomenik kulture. Prigodom jubileja izdana je i monografija Zagrebačkog velesajma koja je obuhvatila burnu, izazovnu i uspješnu povijest.

Dodijeljene Povelje Zagrebačkog velesajma

Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću dodijeljena je povelja za stratešku poziciju Zagrebačkog velesajma u ukupnom razvoju grada Zagreba. Gospođa Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba preuzela je povelju za potporu oporavku sajamske djelatnosti i daljnjem razvoju poslovanja Zagrebačkog velesajma.

Nadalje, mr.sc. Tatjana Holjevac primila je povelju u čast nekadašnjem gradonačelniku Većeslavu Holjevcu, posthumno, za izgradnju, izniman doprinos i razvoj Zagrebačkog velesajma.

Povelja za izniman doprinos razvoju Zagrebačkog velesajma uručena je gospođi Veri Šodan, nekadašnjoj direktorici Velesajma.

Gospodin Željko Baća u ime Udruge branitelja Domovinskog rata “Zagrebački velesajam” preuzeo je povelju za promicanje doprinosa Zagrebačkog velesajma u Domovinskom ratu i značaja branitelja za opstojnost Republike Hrvatske.

Intereuropa sajam d.o.o. dobitnik je povelje za najduže razdoblje zakupa na Zagrebačkom velesajmu, a povelju je preuzeo Darko Novak.

Nevenka Jurec i Sonja Palčić, dobitnice su povelje za najduži radni vijek i još uvijek aktivan staž na Zagrebačkom velesajmu.

Uz pojedince, udruge i institucije povelje su dodijeljene i Saveznoj Republici Njemačkoj kao zemlji s najdužim razdobljem izlaganja na Zagrebačkom velesajmu. Povelju je preuzeo otpravnik poslova u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke Harald Seibel.

Podravka d.d. dobila je priznanje kao tvrtka s međunarodnim brendom Vegeta čiji je razvoj započeo na Zagrebačkom velesajmu. U ime Podravke Povelju je preuzela članica Uprave Ljiljana Šapina.

You may also read!

METRO podržava lokalne proizvođače i razvoj domaće gastro ponude

METRO podržava lokalne proizvođače i razvoj domaće gastro ponude

METRO poziva hrvatske dobavljače da plasiraju svoje proizvode putem METRO-ovih prodajnih centara, U sklopu projekta „Stvoren za hrvatski meni“, METRO

Read More...
grcic

Održan sastanak s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak na temu digitalne pristupačnosti

Digitalna pristupačnost bila je tema predstavnika Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak, Instituta za integrirano-inkluzivne komunikacije jugoistočne Europe i

Read More...
Kaufland

Kaufland: Našim kupcima nudimo isključivo domaću lubenicu

Sezona lubenica u punom je jeku, a ovoj slatkoj i osvježavajućoj ljetnoj poslastici teško je odoljeti u vrućim ljetnim

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.