Zagrebački velesajam obilježio 110 godina svog postojanja

In Sajmovi i izložbe
zv

Svečanom akademijom Zagrebački je velesajam u četvrtak obilježio velikih 110 godina svog postojanja i predanog rada u razvoju gospodarstva, sajamske industrije i povezivanju Zagreba, Hrvatske i svijeta. U sklopu proslave uz brojne domaće i inozemne partnere, prijatelje, zaslužne ljude iz političkog, društvenog, akademskog i gospodarskog života Zagreba i Republike Hrvatske dodijeljene su i posebne povelje pojedincima, tvrtkama i institucijama koje su obilježile uspjeh Zagrebačkog velesajma.

Svečana proslava započela je prikazivanjem filma koji je sumirao 110 godina Zagrebačkog velesajma, podsjećajući na zanimljive kao i one manje poznate činjenice, trenutke i ljude iz života Velesajma. Direktorica Društva dr.sc. Dina Tomšić i gradonačelnik Grada Zagreba Milana Bandić, koji je ovom prigodom bio i u funkciji izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske, uručili su i povelje nagrađenima.

U svom pozdravnom govoru osvrnuvši se na povijesne okolnosti i uspjehe te iznijevši planove za budućnost, direktorica Tomšić je istaknula: “Ponosni na dosadašnju transformaciju, kontinuirano mijenjamo i prilagođavamo Zagrebački velesajam potrebama tržišta te naših klijenata, posjetitelja i partnera. Nastavljamo kreirati ono što smo zamislili, slijedimo i nadalje tijek pozitivne energije, razvijamo svoje organizacijske sposobnosti i jačamo ljudske potencijale, sve kako bismo nastavili biti pokretač hrvatske ekonomije, mjesto sjecišta poslovnih strujanja u regiji, temeljna snaga zagrebačkog poslovnog turizma i lider sajamske, kongresne i industrije događanja u jugoistočnoj Europi.”

Gradonačelnik Bandić, pod čijim se pokroviteljstvom svečana proslava i održala, u svom je obraćanju naglasio: “Snaga Zagrebačkog velesajma kao mjesta susreta poduzetnika i građana, Zagrepčana i gostiju iz svih zemalja svijeta, slavne tradicije prošlosti i digitalne ekonomije budućnosti, prepoznata je daleko izvan granica naše domovine. Kad govorim o budućnosti, iza toga ne stoji prazna fraza, nego optimizam i povjerenje u snagu brenda Zagrebačkog velesajma i truda njegovih zaposlenika da stvore novu vrijednost za Grad Zagreb i Hrvatsku, što su svih ovih godina i pokazali.”

Još jednom je istaknuo potrebu za promjenom vizure Zagrebačkog velesajma i njegovim razvojem: “Govorim i o licu Zagreba koje se neminovno mijenja kako se grad razvija i osuvremenjuje, a pogotovo je to sada vidljivo u Novom Zagrebu. Prostorna revitalizacija, temeljena Razvojnom strategijom Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine, pokrenuta je izradom Studije pred-isplativosti izgradnje novog Sajamsko-kongresnog kompleksa Zagrebački velesajam.”

“Zajedno s novim kongresnim centrom gradimo novu vizuru Grada Zagreba i stvaramo modernu gradsku četvrt po mjeri Zagrepčana i naših gostiju, ali i postavljamo temelj daljnjeg razvoja Zagrebačkog velesajma i obilježavanja nekih budućih, još većih jubileja”, zaključio je Gradonačelnik.

Operativna direktorica Međunarodnog udruženja sajmova, mr.sc. Sonia Thomas prisjetila se povijesne uloge Zagrebačkog velesajma u osnivanju Međunarodnog udruženja sajmova i istaknula neizmjeran doprinos Velesajma u razvoju sajamske industrije u ovom dijelu Europe. “U posljednjih nekoliko godina Zagrebački velesajam se u sajamskim krugovima spominje kao sjajan primjer izvrsnosti. Primjećujem promjene svakim svojim dolaskom u Zagreb, a uvjerena sam da još snažniji razvoj tek slijedi i veselim se idućoj proslavi”, rekla je mr.sc. Thomas.

Duga povijest ukratko

Počeci Zagrebačkog velesajma sežu u daleku 1909. i osnivanje Zagrebačkog zbora. Kasnije, 1925., ideja se razvija i raste nakon što je Zagrebački zbor pokrenuo i utemeljio, s još devetnaest sajamskih gradova, Međunarodno udruženje sajmova – UFI, danas krovnu svjetsku sajamsku organizaciju. Daljnji rast uslijedio je nakon što je gradonačelnik Amruš osnivanje Međunarodnog udruženja sajmova iskoristio za razvoj sajamskih aktivnosti u Zagrebu. Za današnju lokaciju Velesajma, s druge strane Save, zaslužan je gradonačelnik Holjevac. Kroz više od stoljeća Zagrebački velesajam predstavlja dio identiteta grada Zagreba u kojem se susreću tradicija i suvremeni gospodarski i društveni procesi. Velesajam je u svijesti domaće i svjetske javnosti danas prepoznat kao međunarodno mjesto susreta, pokretač i promicatelj gospodarstva i poduzetništva, zamašnjak gospodarstva te zaštićeni spomenik kulture. Prigodom jubileja izdana je i monografija Zagrebačkog velesajma koja je obuhvatila burnu, izazovnu i uspješnu povijest.

Dodijeljene Povelje Zagrebačkog velesajma

Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću dodijeljena je povelja za stratešku poziciju Zagrebačkog velesajma u ukupnom razvoju grada Zagreba. Gospođa Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba preuzela je povelju za potporu oporavku sajamske djelatnosti i daljnjem razvoju poslovanja Zagrebačkog velesajma.

Nadalje, mr.sc. Tatjana Holjevac primila je povelju u čast nekadašnjem gradonačelniku Većeslavu Holjevcu, posthumno, za izgradnju, izniman doprinos i razvoj Zagrebačkog velesajma.

Povelja za izniman doprinos razvoju Zagrebačkog velesajma uručena je gospođi Veri Šodan, nekadašnjoj direktorici Velesajma.

Gospodin Željko Baća u ime Udruge branitelja Domovinskog rata “Zagrebački velesajam” preuzeo je povelju za promicanje doprinosa Zagrebačkog velesajma u Domovinskom ratu i značaja branitelja za opstojnost Republike Hrvatske.

Intereuropa sajam d.o.o. dobitnik je povelje za najduže razdoblje zakupa na Zagrebačkom velesajmu, a povelju je preuzeo Darko Novak.

Nevenka Jurec i Sonja Palčić, dobitnice su povelje za najduži radni vijek i još uvijek aktivan staž na Zagrebačkom velesajmu.

Uz pojedince, udruge i institucije povelje su dodijeljene i Saveznoj Republici Njemačkoj kao zemlji s najdužim razdobljem izlaganja na Zagrebačkom velesajmu. Povelju je preuzeo otpravnik poslova u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke Harald Seibel.

Podravka d.d. dobila je priznanje kao tvrtka s međunarodnim brendom Vegeta čiji je razvoj započeo na Zagrebačkom velesajmu. U ime Podravke Povelju je preuzela članica Uprave Ljiljana Šapina.

You may also read!

Poduzetnicima dodijeljeno 54 milijuna kuna u sklopu poziva IKT – faza II

Poduzetnicima dodijeljeno 54 milijuna kuna u sklopu poziva IKT – faza II

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je danas 168 Odluka o financiranju u sklopu Poziva „Poboljšanje konkurentnosti

Read More...
igre

Više od 50% prodaje igračaka odvija se u studenom i prosincu

Rezultati poslovanja poduzetnika u djelatnosti trgovine na malo igrama i igračkama u razdoblju od 2008. do 2018. godine. Više od

Read More...
Pevec

Isplata božićnice za sve Pevecove zaposlenike

Pevec, prvi hrvatski trgovački lanac, nakon jedne od najuspješnijih godina svojim će zaposlenicima osim već isplaćenih regresa i uskrsnice,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.