Zagrepčani učili kako ulagati u investicijske fondove

In Obrazovna rješenja
Zagrepčani učili kako ulagati u investicijske fondove

Svi oni koji bi željeli štedjeti u investicijskim fondovima, a ne znaju kako, imaju priliku tijekom današnjeg dana dobiti sve informacije na za to predviđenom infopultu na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Ususret Svjetskom danu investicijskih fondova, 19. travnja, Hrvatska gospodarska komora organizirala je edukativnu manifestaciju upravo kako bi približila investicijske fondove građanima i poslovnim subjektima te utjecala na podizanje razine financijske pismenosti u društvu.

Kako funkcioniraju, zašto ulagati u njih, koje su vrste investicijskih fondova, koji su izvori informacija te što bi trebalo znati prije početka ulaganja, najčešća su bila pitanja građana.

„Investicijski su fondovi izvrstan financijski proizvod za dugoročnu štednju građana na tržištu kapitala. Jedan je od dokaza upravo i Svjetski dan investicijskih fondova koji upućuje na više od 200 godina dugu povijest zajedničkog ulaganja. Ova manifestacija jednom godišnje pokušava dodatno naglasiti naš proizvod i našu svrhu, a i potencijalnu korist za građane koji štede u fondovima“, rekao je Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK.

Krajem 2018. u Hrvatskoj je bilo 96 otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) s ukupnom imovinom od 19,1 milijardu kuna. Gotovo 224 tisuće hrvatskih građana ulaže u investicijske fondove, a njihovo prosječno ulaganje iznosi 50,6 tisuća kuna.

„Usporedimo li broj građana koji su ulagali u investicijske fondove krajem 2015. godine, kada smo započeli s obilježavanjem Svjetskog dana investicijskih fondova i s provođenjem financijske edukacije građana, s podatcima na kraju 2018., vidljivo je da je broj građana koji ulažu u investicijske fondove porastao za 15,4%. Nadamo se da su i naše aktivnosti u području financijske pismenosti pridonijele tome“, rekao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize.

Aktivnosti podizanja razine financijske pismenosti građana provodit će se i tijekom svibnja, i to putem predavanja na osam fakulteta u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci i Zadru. Inače, ovo je nastavak naših aktivnosti u području financijske pismenosti građana, a od početka ove godine obuhvatili smo više od 800 učenika i nastavnika srednjih škola i studenata u šest gradova.

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se na datum rođenja Abrahama van Ketwicha (19. travnja 1743.) koji se smatra ocem investicijskih fondova jer je 1774. godine osnovao prvi fond nazvan Eendragt maakt Magt (nizozemski: Zajednica je snaga).

You may also read!

SEECEL

SEECEL postaje Centar za razvoj novih tehnologija

Nakon uspješno dovršenog postupka javne nabave, u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta danas je potpisan ugovor o dovršetku izgradnje

Read More...
Jadran

U crikveničkom Jadranu d.d. svakom zaposleniku isplaćen stimulativni dodatak na plaću

U crikveničkom Jadranu d.d. svakom zaposleniku isplaćen je stimulativni dodatak na plaću po tisuću kuna neto za lipanj i

Read More...
porez

Dvostruko oporezivanje trn u oku hrvatske gaming industrije

HGK šestu godinu zaredom organizira nastup hrvatske industrije računalnih igara na sajmu Gamescom, najvećem svjetskom sajmu digitalne zabave, koji

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.