Zaher: Budućnost autoindustrije su električni automobili

In Konferencije / savjetovanja
zaher

„Budućnost autoindustrije definitivno je u električnim automobilima, a u njihovom razvoju najveći izazov će biti proizvodnja baterija. Da je ta budućnost u Hrvatskoj već zaživjela pokazuju tvrtke poput Rimac automobila, a ono što nam treba da ojačamo taj propulzivni i inovativni sektor su kvalitetne državne mjere koje će omogućiti dodatni razvoj i zadržavanje radnika“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher u Parizu, na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 100 godina osnutka Međunarodne organizacije proizvođača vozila (OICA), u sklopu koje je održana i konferencija o budućnosti auto industrije.

Zaher je naglasio kako su sve zemlje iz našeg šireg okruženja prepoznale važnost autoindustrije i proizvodnje auto dijelova jer ona omogućava ekonomsku stabilnost. „Iako imamo tvrtki koje su prepoznate na međunarodnoj automobilskoj sceni, moramo se snažnije orijentirati na ovu branšu, a ne samo biti pasivni promatrači uspjeha konkurenata“, poručio je.

Sama svečanost održana je pod pokroviteljstvom francuskog predsjednika Emmanela Macrona koji je u svom uvodnom govoru napomenuo važnost proizvodnje vozila u Europi, osvrnuvši se na budućnost koja neminovno ide u smjeru električnih vozila, što nikako ne smije značiti odricanje od dosadašnje konvencionalne motorizacije. Spomenuo je i da se komponente za izradu baterija kao osnovnog dijela vozila budućnosti ne proizvode u Europi te da će Njemačka i Francuska zajednički uložiti 700 milijuna eura u izgradnju kapaciteta za proizvodnju na tlu Unije, kako bi se otvorila nova radna mjesta i osigurala neovisnost u odnosu na dosadašnji uvoz isključivo iz azijskih zemalja.

U sklopu delegacije HGK na konferenciji su prisustvovali i tajnik Udruženja trgovine motornim vozilima HGK Hrvoje Paver, Marta Longin ispred tvrtke RIMAC automobili, izvršni direktor tvrtke Auto Hrvatska Zvonko Merkaš te Ivo Ivančević, član uprave Porsche Croatia i predsjednik Udruženja trgovine motornim vozilima HGK.

Kako je jedna od važnijih zadaća OICA-e organizacija, standardizacija i usklađivanje termina održavanja auto sajmova u cijelom svijetu, svečanosti su prisustvovale i direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić i Ružica Matić, voditeljica projekta Zagreb auto show-a.

You may also read!

horvat

Horvat: EU fondovi su akcelerator rasta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetio četiri tvrtke čiji proizvodi završavaju

Read More...
Cappelli

Cappelli: Godina bi mogla biti do tri posto bolja od lanjske

Špica turističke sezone mogla bi biti na razini prošlogodišnje, dok bi se do kraja godine turistički promet mogao povećati

Read More...
drvo

Za razvoj prerade drva i proizvodnju namještaja 40 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.