Zaher: Budućnost autoindustrije su električni automobili

In Konferencije / savjetovanja
zaher

„Budućnost autoindustrije definitivno je u električnim automobilima, a u njihovom razvoju najveći izazov će biti proizvodnja baterija. Da je ta budućnost u Hrvatskoj već zaživjela pokazuju tvrtke poput Rimac automobila, a ono što nam treba da ojačamo taj propulzivni i inovativni sektor su kvalitetne državne mjere koje će omogućiti dodatni razvoj i zadržavanje radnika“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher u Parizu, na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 100 godina osnutka Međunarodne organizacije proizvođača vozila (OICA), u sklopu koje je održana i konferencija o budućnosti auto industrije.

Zaher je naglasio kako su sve zemlje iz našeg šireg okruženja prepoznale važnost autoindustrije i proizvodnje auto dijelova jer ona omogućava ekonomsku stabilnost. „Iako imamo tvrtki koje su prepoznate na međunarodnoj automobilskoj sceni, moramo se snažnije orijentirati na ovu branšu, a ne samo biti pasivni promatrači uspjeha konkurenata“, poručio je.

Sama svečanost održana je pod pokroviteljstvom francuskog predsjednika Emmanela Macrona koji je u svom uvodnom govoru napomenuo važnost proizvodnje vozila u Europi, osvrnuvši se na budućnost koja neminovno ide u smjeru električnih vozila, što nikako ne smije značiti odricanje od dosadašnje konvencionalne motorizacije. Spomenuo je i da se komponente za izradu baterija kao osnovnog dijela vozila budućnosti ne proizvode u Europi te da će Njemačka i Francuska zajednički uložiti 700 milijuna eura u izgradnju kapaciteta za proizvodnju na tlu Unije, kako bi se otvorila nova radna mjesta i osigurala neovisnost u odnosu na dosadašnji uvoz isključivo iz azijskih zemalja.

U sklopu delegacije HGK na konferenciji su prisustvovali i tajnik Udruženja trgovine motornim vozilima HGK Hrvoje Paver, Marta Longin ispred tvrtke RIMAC automobili, izvršni direktor tvrtke Auto Hrvatska Zvonko Merkaš te Ivo Ivančević, član uprave Porsche Croatia i predsjednik Udruženja trgovine motornim vozilima HGK.

Kako je jedna od važnijih zadaća OICA-e organizacija, standardizacija i usklađivanje termina održavanja auto sajmova u cijelom svijetu, svečanosti su prisustvovale i direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić i Ružica Matić, voditeljica projekta Zagreb auto show-a.

You may also read!

volonteri

PBZ volonteri educiraju učenike o financijskoj pismenosti i sigurnosti na internetu

Inicijativa Intese Sanpaolo Umjetnost štednje (The Art of Saving) koja je osmišljena u torinskom Muzeju štednje (Museo del Risparmio)

Read More...
Održivi razvoj nije trend, već obveza za budućnost

Održivi razvoj nije trend, već obveza za budućnost

„Hrvatsku u srpnju čeka veliki test za naše društvo na kojem možemo izabrati da budemo aktivni kreatori promjena, a

Read More...
Pevec

Pevec ulaže u Slavoniju

Tvrtka Pevec potpisala je ugovor o izgradnji prodajnog centra u Vukovaru s tvrtkom iz Slavonskog broda, Projektgradnjom, članicom Fortenova

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.