Zahvaljujući sve snažnijem udjelu žena u hrvatskom poduzetništvu kreiran projekt za cijelu Europu

pozivnica

U čast hrvatskom predsjedavanju Europskom unijom krećemo s projektom Grad prijatelj ženskog poduzetništva

Hrvatska, kao članica Europske Unije, koja će predsjedavati ovom velikom obitelji u prvih šest mjeseci 2020. godine, uz ostalo ima i veliku čast predstaviti premijerno nekoliko projekata i aktivnosti koje će baštiniti svih 28 članica zajedničke države prije i u vrijeme ovog mandata i iznimne dužnosti.

U tom cilju, Virtualni ženski poduzetnički centar kreirao je u suradnji s poduzetnicama Hrvatske, ali i nekoliko EU država, te institucija, projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva, koji će se provoditi diljem Starog kontinenta.

Ovaj projekt, intelektualno je vlasništvo Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, idejne začetnice i voditeljice projekta Mirele Glavaš, članice centra i poduzetnice s više od 24 godine iskustva na realnom sektoru.

Projekt je, s obzirom na prijašnja loša iskustva suradnje s nekim našim dosadašnjim partnerima te njihovu krađu našeg vlasništva kao i plagiranje istoga, ovog puta intelektualno i projektno zaštićen pred svim relevantnim institucijama. Projekt će se u vidu licenci provoditi u državama Europe, iz kojih od Norveške do Bugarske već sada ima interesa za provedbu.

Projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva, želi skrenuti pozornost na velike razlike između poduzetnica, koje žive u razvijenim gradovima i općinama, naspram ruralnih i otočkih područja.

Tijekom svog poduzetničkog angažmana i radnog vijeka, koji broji više od 24. godine, imala sam i tu iznimnu čast biti i zamjenicom gradonačelnika Nove Gradiške. U tom nadasve zanimljivom angažmanu gdje sam bila imenovana kao nestranačka stručnjakinja, mogla sam napraviti usporedbu između vođenja poduzetničkog pothvata – gdje su vam mogućnosti neograničene kako u odabiru svojih poslovnih partnera tako i upravljanju rizicima, pregovaranju, stvaranju novih ideja, upošljavanja kadrova koji su potrebni za određene projekte i svih drugih čimbenika, koji utječu na poduzetničke aktivnosti do druge strane – one javne – gdje imate na raspolaganju sve resurse ali odgovornost prema načinu vođenja uprave koja je prvenstveno javna, a odgovornost koju preuzmete u trenutku stupanja na takvu dužnost je veća nego u poduzetništvu jer više ne upravljate sa osobnim rizicima nego sa sredstvima svih nas. Kako bi osnažili sinergiju između poduzetnika i lokalne uprave nastao je projekt “Grad prijatelj ženskog poduzetništva” – ocijenila je motive nastanka projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, idejna začetnica projekta, poduzetnica Mirela Glavaš.

U Hrvatskoj ovaj projekt prati sve odredbe koje su donesene temeljem Strategije za razvoj ženskog poduzetništva u RH za razdoblje od 2014 – 2020. Projekt će biti usmjeren osobito na Slavoniju, Liku i Gorski Kotar, te zasebno otoke.

Gledano na cijelu Europu, s obzirom da svi gradovi ili općine ne raspolažu sa istim proračunom odlučili smo ih podijeliti u više kategorija:

  • veličini tj. broju registiranih poduzetnika
  • udio lokalne uprave u održavanju seminara i radionica putem Virtualnog poduzetničkog centra
  • udio korištenja resursa koji lokalna uprava daje na korištenje poduzetnicama s obzirom na broj žena poduzetnica

Raduje me činjenica da je nekoliko gradova u Hrvatskoj, ali i izvan nje odmah na prvi spomen našeg projekta pozitivno reagiralo te počelo ugovarati suradnju s nama na provedbi projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva. Naš projekt usmjeren je snaženu suradnje s lokalnim zajednicama i poduzetnica, koje će dobivenu šansu za potporu te subvencije, zacijelo višestruko vratiti onima koji su u njih vjerovali, pomagali im i naravno dali potreban vjetar u jedra da se poslovno osnaže i krenu s poduzetničkim aktivnostima – kazala je Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, koji će institucionalno provoditi ovaj projekt u cijeloj Europi zajedno s partnerima.

Prvi gradovi u Europi koji su intenzivno krenuli u ovaj projektu su Grad Lipik, Nova Gradiška, Zagreb, Sisak i Zaprešić, a njihovi gradonačelnici premijerno će svoje aktivnosti u ovom pravcu predstaviti na Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe, 08. ožujka u Zagrebu.

Nakon puno aktivnosti koje radimo za naše poduzetnice i poduzetnike na području Lipika, uključivanje u ovaj projekt bio nam je normalan slijed aktivnosti. U našoj gospodarskoj zoni svi su prostori popunjeni, imamo status grad prijatelj poduzetnika i obrtnika, brojne subvencije dajemo našim poduzetnicima, organiziramo brojne edukacije za naše poduzetnike, pa je sasvim logičan korak bio da krenemo još intenzivnije podupirati i žene u poduzetništvu.

Ovaj je projekt idealan za poticaj ženama u poduzetništvu, kojih je na području Grada Lipika više od 40 posto – istaknuo je Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika u povodu početka provedbe projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva.

U projekt se već na samim počecima idejne razrade uključio i Grad Nova Gradiška.

Projekt “Grad prijatelj ženskog poduzetništva” je zanimljiv projekt kroz koji će vjerujem i manji gradovi i općine biti u mogućnosti istaći svoje prednosti naspram većih gradova – kao što su npr. uvjeti življenja, brzina obavljanja ishođenja raznih dozvola za pokretanje posla, što i sama Mirela Glavaš nastoji istaći u tom projektu.

Poduzetnicama, koje su uz poduzetništvo i majke, odlučili smo u suradnji sa Virtualnim poduzetničkim centrom, omogućiti poslovne edukacije i to kroz cijelu 2017. godinu, a vjerujem da će biti još odličnih projekata i ideja u kojima ćemo nastojati biti potpora kroz resurse koje trenutno imamo. Veselim se povelji koja će mi biti uručena i na taj način i dalje promovirati Novu Gradišku. Grad Nova Gradiška je iznimno sklon razvoju poduzetništva, a s obzirom da sam bio poduzetnik i to uspješno 20. godina, prije početka obnašanja dužnosti gradonačelnika, svjestan sam problema kojih poduzetnici/e imaju te se uvijek veselim novim projektima i idejama – ocijenio je Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške početak provedbe projekta u ovom gradu.

Pročitajte još vijesti!

metro

METRO proširio suradnju s AZRRI-jem i ponudu mesa boškarina

Mario Mihelj i Duje Kanajet kuhali za kolege i vlasnike zagrebačkih restorana U utorak 19. lipnja, METRO Cash &

Read More...
podravka

Održan Dan polja pšenice

Podravka planira otkupiti 40.000 tona pšenice Podravka je i ove godine obilježila početak žetve pšenice organizacijom stručnog skupa „Dan

Read More...
podravka

Podravka osvojila nagradu Regionalni Biznis Partner 2018. godine

Na svečanoj ceremoniji dodjele Regionalne nagrade Biznis partner 2018, koja je održana u Hotelu Crowne Plaza u Beogradu u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake