Zajednica obiteljskog turizma HGK resornom ministarstvu iznijela prijedloge mjera za olakšanje poslovanja

In Iz zemlje
martina Nimac Kalcina

Privatni smještaj prošle godine izgubio 14 tisuća kreveta i tri tisuće iznajmljivača.

Oslobođenje plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na dohodak privatnim iznajmljivačima kojem je rok plaćanja 31. ožujak ove godine, oslobađanje plaćanja turističke pristojbe i članarine za 2021. godinu za sve koji odjave svoje smještajne kapacitete uz uvjet da u njima nisu imali evidentirane goste, pronalazak načina kreditiranja privatnih iznajmljivača temeljem poslovanja u 2019. godini, ili na osnovi davanja jamstva ili subvencioniranja kamatne stope (korištenjem već postojeće HABOR-ove kreditne linije za privatne iznajmljivače s mogućnošću reprogramiranja za fiksne troškove) – prijedlozi su Zajednice obiteljskog turizma HGK za olakšanje poslovanja koje su dopisom uputili Ministarstvu turizma i sporta.

“Brojni privatni iznajmljivači u prošloj godini zabilježili su veliki pad prihoda kako zbog mnogobrojnih otkazivanja tako i zbog smanjenja cijena svojih usluga. Radi toga u novu sezonu ulaze sa smanjenim prihodima koji im nisu dovoljni za pripremu i opremanje svojih objekata za nastavak sezone“, poručuje predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina i naglašava kako privatni iznajmljivači nisu imali mogućnost korištenja mjera pomoći gospodarstvu koje je donosila vlada RH jer su one bile usmjerene samo na tvrtke i obrte.

Zbog velike neizvjesnosti vezano za pandemiju Covid-19 koja i dalje pogađa turistički sektor u čitavom svijetu privatni iznajmljivači strahuju da će i ova godina biti krizna i da neće moći podmiriti sve svoje obveze prema državi iz redovnog poslovanja. „U stalnom smo kontaktu s privatnim iznajmljivačima i većina njih od početka godine bilježe izrazito mali broj rezervacija, a neki nemaju zabilježenu ni jednu rezervaciju“, kaže Nimac Kalcina.

Podaci na razini države pokazuju pad broja kreveta i obveznika u privatnom smještaju. Podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) pokazuju kako je u objektima u domaćinstvu u siječnju prošle godine bilo registrirano oko 608 tisuća kreveta, dok je ove godine njihov broj pao na oko 594 tisuće, dakle vidi se da je u privatnom smještaju izgubljeno 14 tisuća kreveta. Pored smanjenja broj kreveta također se smanjio i broj registriranih privatnih iznajmljivača kojih je za oko 3 tisuće manje. Početkom godine ih je bilo registrirano oko 96 tisuća.

„Izuzev ovih negativnih pokazatelja, raduje me podatak da prošle godine unatoč krizi, u objektima više kategorije koji imaju 4 i 5 zvjezdica, nije zabilježen pad dolazaka što jasno pokazuje da se unatoč krizi isplati ulagati u kvalitetu svojih objekata“, rekla je Nimac Kalcina i pozvala sve iznajmljivače da se uključe u rad Zajednice obiteljskog turizma HGK i na nacionalnoj i na lokalnoj razini.

You may also read!

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
Kaufland

Sjedište Kauflanda trajno na Donjim Sveticama, preko puta grade trgovinu

Kupovinom zgrade u kojoj ima sjedište i izgradnjom velike trgovine odmah nasuprot, Kaufland planira aktivno sudjelovati u pozitivnom razvoju

Read More...
Juicy

Stanić Beverages uložio 10 598 000 kuna u tvornicu Juicy sokova

Gordan Grlić Radman i Dragan Čović posjetili nove pogone u tvornici Juicy sokova i s odobravanjem prihvatili nove investicije. Hrvatska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.