Zajedničkim snagama možemo osigurati održivu budućnost

In Konferencije / savjetovanja
Zajedničkim snagama možemo osigurati održivu budućnost!

Na petoj po redu Središnjoj konferenciji o održivoj gradnji, organiziranoj od strane Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju (Croatia GBC) u hotelu Sheraton u Zagrebu, 24. studenog 2022. godine, okupili su se ključni nacionalni te gostujući međunarodni dionici iz područja održive gradnje, energetske učinkovitosti i zelene ekonomije.

Konferencija o održivoj gradnji je idealna prilika za objedinjavanje i usklađivanje noviteta i perspektiva svih dionika povezanih s građevinskim sektorom koji sinkronizirano kreću u smjeru reguliranja, organiziranja, planiranja, dizajniranja i gradnje zgrada sa smanjenim negativnim utjecajem na okoliš, povećanom gospodarskom vrijednošću i višim stupnjem ugodnog boravka za svoje korisnike.

Konferencija se održala pod posebnim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Zorana Milanovića te je okupila oko 1000 sudionika.

Veliki broj nacionalnih institucija, komora, agencija i udruga dale su podršku u obliku pokroviteljstva i aktivnog sudjelovanja.

U uvodnom dijelu Programa održalo se svečano otvaranje Konferencije nakon kojeg su uslijedila stručna izlaganja i okrugli stolovi predstavnika različitih relevantnih institucija.

Holcim, kao glavni sponzor Konferencije, pozvao je profesora i arhitekta Sachu Menza koji je u okviru svog predavanja istaknuo da građevinska industrija snosi odgovornost za izgradnju zgrada koje nisu samo fizička skloništa, već manifestiraju okolinu za zdrav i kvalitetan život te da je održivost ključ za urbani razvoj. Kroz svoju prezentaciju pozvao je na holističko razumijevanje zgrada te ispreplitanje disciplina i suradnje između svih dionika kao jedinog puta suradnje za održivu budućnost. Prezentacija je obuhvatila inovativne tehnologije gradnje, arhitektonski dizajn i urbano planiranje zasnovano na studijama Future Cities Lab Global (FCL G) u Singapuru i Zürichu koje odgovaraju na urbanu kompleksnost, klimatske promjene i harmoniju ekosustava.

Ključni izraz zajedničkog pristupa svih dionika prema održivim ciljevima u sektoru zgradarstva, predstavljen je upravo na 5. Središnjoj konferenciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. Radi se o nacionalnom Roadmapu (Putokazu) za dekarbonizaciju zgrada u Republici Hrvatskoj, razvijenom od stručnog tima GBC-ja u suradnji s mrežom članova i partnera. Dokument predstavlja pojam dekarbonizacije kao potencijal za gospodarski napredak. Također detektira regulatorne prepreke, kao i prepreke za tranziciju u sektorima koji su vezani na zgradarstvo – od javne uprave do sudionika u građevinskoj industriji i znanstvenih institucija. Spomenuta tranzicija ima svoju cijenu, ali i za to su osmišljena rješenja, tako da ovaj dokument od nacionalne važnosti donosi uvjete, alate i mehanizme za (su)financiranje tranzicije.

Roadmap je dio projekta #BuildingLife, sveobuhvatnog projekta koji za cilj ima uspostaviti termine poput cjeloživotnog pristupa zgradama u svakodnevnu praksu u sektoru te ga uvrstiti u nacionalne i nadnacionalne regulatorne okvire kako bi se proces dekarbonizacije izgrađenog okoliša ubrzao i učinio efikasnijim.

„Dekarbonizacija općenito, kao i sama dekarbonizacija zgrada nisu nepoznati koncepti, ali je za ovaj dokument važno, kao prvi korak, izraditi pojmovnik i rječnik izraza koji su stručnoj javnosti poznatiji na engleskom. Dokument sadrži kratki pregled zakonodavnog i strateškog okvira Europske unije kojima je dekarbonizacija postavljena kao ključno načelo kojim Europska unija može postati otpornija na posljedice klimatskih promjena i ostalih kriza, a time i sigurno mjesto za sve građane Europske Unije.“ – rekao je Dean Smolar, Izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Naravno, kako bi se ciljevi dekarbonizacije sektora i održivog izgrađenog okoliša zaista ostvarili, analitički dokumenti ne mogu biti učinkoviti bez spremnosti i nužnih znanja ključnih aktera za implementaciju. Stoga je konferencija predstavila i nadolazeći projekt Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju kojim će se revitalizirati nacionalna kvalifikacijska platforma za održive djelatnosti u građevinskom sektoru. U skladu sa ciljevima Zelenog plana i drugim europskim inicijativama i okvirima za ostvarenje višeg stupnja energetske učinkovitosti zgrada i njihovog smanjenog utjecaja na zdravlje i okoliš, projekt Croskills Reload će stvoriti podlogu za educiranje djelatnika u građevinskom sektoru u skladu s konceptima kao što su nZEB, održivi principi u energetskim obnovama i smanjeni ekološki utjecaj zgrada.

Zatim je Program Konferencije nastavljen u formi 3 panel diskusije u okviru kojih su sudjelovali brojni uvaženi sudionici tržišta graditeljstva.

Paneli su se bavili temama:
• Hrvatski građevinski sektor – izazovi i tehnička rješenja
• Alati i mehanizmi ocjenjivanja i financiranja održivosti – DGNB, ESG, EU taksonomija
• Održivo projektiranje, stanovanje, gradnja i investicije u RH

Jedna od ključnih prezentacija na samom kraju Konferencije održana je od strane poznatog akademika i cijenjenog arhitekta Nikole Bašića. Tema prezentacije je bila održiva gradnja između tehnologije i kulture.

Uz projekte i inicijative osmišljene i provedene zajedno s nacionalnim i međunarodnim partnerima, Hrvatski savjet za zelenu gradnju nastavlja svoju misiju etabliranja mreže osviještenih i proaktivnih dionika u sektoru zgradarstva svjesnih kako samo s adekvatno dekarboniziranim zgradama možemo postići ciljeve smanjenja ugljičnih emisija i sprječavanja negativnih posljedica klimatskih promjena.

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da

Read More...
pravo na isključenje

Ipak u zakon pravo na isključenje

Jednosmjesečno e-savjetovanje sa javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu završilo je 11. kolovoza

Read More...
The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se 1. prosinca 2022. održala u Londonu, ugledni međunarodni časopis iz grupe Financial Timesa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design