Zakonom o kreditnim institucijama dodatno se uređuju ovlasti HNB-a i zaštita potrošača

maric

Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o kreditnim institucijama, kojima se dodatno uređuju ovlasti Hrvatske narodne banke (HNB) i detaljnije uređuje zaštita potrošača.

To predstavlja daljnje usklađivanje domaćeg zakonodavstva s novim pravnim okvirom na razini Europske unije u području bankarstva, pri čemu se dodatno uređuje ovlast središnje banke pri primjeni supervizorskih mjera na kreditne institucije istih ili sličnih profila rizičnosti.

Predloženim zakonom detaljnije se uređuje provođenje Uredbe EU o posebnim zahtjevima u vezi zakonske revizije subjekta od javnog interesa.

Osim usklađivanja s pravnom stečevinom EU, ovim izmjenama zakona se dodatno uređuje zaštita deponenata i klijenata kreditnih institucija kod provođenja postupka spajanja ili pripajanja kreditnih institucija, predlaže se otkloniti moguće smetnje u provođenju sanacije kreditnih institucija, predlaže se izmjena jednog od uvjeta pod kojim HNB može podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad kreditnom institucijom, detaljnije se uređuje zaštita potrošača, predlaže se HNB-u proširiti ovlast praćenja zaštite potrošača i na kreditne institucije iz drugih država članica itd.

U odnosu na prijedloga zakona koji je prošao prvo čitanje u Saboru, konačni prijedlog zakona dorađen je u pravnom i nomotehničkom smislu kroz više članaka.

Glavne su novine, pojasnio je ministar financija Zdravko Marić, da se uvjeti za primjerenost u članstvu uprava i nadzornih odbora kreditnih institucija usklađuju s onima koje su propisali europski regulatori bankarskog i nebankarskog sustava.

“Dorađen je i članak koji propisuje obvezu kreditnih institucija da obavijeste potrošača o otplati cjelokupnog kredita”, kazao je Marić.

Tako su, između ostalog, definirane potrebne kompetencije svim članovima uprave i nadzornog odbora, preciziran je postupak redovne likvidacije kreditne institucije, propisane su obveze kreditne institucije za obavještavanjem potrošača u različitim situacijama, dorađene su odredbe koje se odnose na mjere sprječavanja pranja novca itd. (H)

Pročitajte još vijesti!

Grüne Woche 2018

HGK: Hrvatski proizvođači na sajmu Grüne Woche 2018 u Berlinu

Na 82. berlinskom sajmu Međunarodni zeleni tjedan-Grüne Woche 2018., koji je otvoren u petak, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore

Read More...
krapina

Krapinsko-zagorska županija među liderima u kontinentalnom turizmu

Krapinsko-zagorska županija među liderima je u kontinentalnom turizmu, ostvarivši iza grada Zagreba i Karlovačke županije najveći broj dolazaka turista

Read More...
kina

U Veneciji započela “Turistička godina EU-Kina 2018”

Početak projekta “Turistička godina EU-Kina 2018“ za jačanje suradnje Kine i zemalja EU-a u području turizma svečano je obilježen

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!