Započele završne pripreme za primjenu GDPR uredbe

In Porezi / zakoni
1-Prezentacija GDPR uredba HUP i AZOP

Kampanja povodom obilježavanja Europskog dana zaštite osobnih podataka – započele završne pripreme za primjenu GDPR uredbe

Novom uredbom postići će se veća zaštita osobnih podataka građana

HUP je u partnerstvu s Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP) za svoje članove organizirao prezentaciju na temu modernizacije zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka (GDPR uredba) koje je bilo namijenjeno poslodavcima, službenicima za zaštitu osobnih podataka, predstavnicima tijela javnih vlasti te ostalima koji u svom radu prikupljaju i obrađuju osobne podatke.

Prezentacije su održali predstavnici AZOP-a (Agencije za zaštitu osobnih podataka) Ivana Žiljak, viša savjetnica i Igor Vulje, načelnik službe za nadzor. Ovim događanjem započela je kampanja podizanja svijesti i širenja znanja i informacija koji se odnose na novu europsku regulativu, a u njoj sudjeluju Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska zajednica županija Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i Agencija za zaštitu osobnih podataka.

GDPR uredba stupa na snagu 25. svibnja 2018. godine, a novim ili jačim pravilima bit će obuhvaćene one djelatnosti koje se bave obradom osobnih podataka visokog rizika za koje će biti potrebno provesti procjenu učinka. Navedene obrade odnose se na: nove tehnologije, obradu posebnih kategorija osobnih podataka tzv. osjetljivih podataka, automatiziranu obradu podataka te neautomatiziranu obradu podataka koji čine dio sustava pohrane ili im je to namjena. To su djelatnosti koje spadaju u zdravstveni, turistički, financijski, odgojno-obrazovni sektor te djelatnosti koje se bave obradom podataka dobivenih putem video nadzornih sustava, biometrijom i slično.

„Uredba o zaštiti osobnih podataka stupa na snagu 25. svibnja 2018. g. No, to ne znači da poslovni subjekti trebaju tada započeti usklađivanje s njom. Republika Hrvatska još uvijek nije donijela Zakon o provedbi Uredbe, a ako ga ne bude donijela ni do navedenog datuma, Uredba se svejedno primjenjuje, a u nadzor provođenja mogu doći i ovlaštena tijela iz drugih država članica. Visina iznosa kazni je tolika da u slučaju kažnjavanja pojedini subjekti neće moći to podnijeti i morat će zatvoriti svoje poslovanje. Stoga su edukacije koje provodimo s AZOP-om izuzetno važne kako bi se na vrijeme upoznali s novom regulativom i uskladili svoje poslovanje.“ – izjavila je Milica Jovanović, pravna savjetnica HUP-a.

Marija Pušić, viša savjetnica iz Agencije za zaštitu osobnih podataka naglasila je da kod primjene uredbe ne postoje jedinstvena rješenja primjenjiva na sve subjekte: „Svaki poslovni subjekt ima svoje specifičnosti pa je u skladu s time i u okviru svog djelovanja dužan uskladiti svoje poslovanje s GDPR-om te utvrditi: koje osobne podatke obrađuje, koja je pravna svrha obrade tih podataka, koje sustave pohrane podataka ima i kojima se koristi, koliki je rok čuvanja podataka, koja je zakonitost iznošenja u treće zemlje, jeli se ti podaci prosljeđuju trećim osobama te temeljem koje zakonske osnove, tko ima pristup tim podacima, jesu li tehničke mjere sigurnosti usklađene s odredbama iz čl. 32. Uredbe i drugim povezanim člancima i posebnim propisima.“

Uredba će se primjenjivati na sva trgovačka, dionička, jednostavna i ostala društva tj. tvrtke bez iznimaka. Također i na sve državne institucije koje su dužne obrađivati osobne podatke u okviru njenih odredaba, osim u slučajevima kaznenopravnih aktivnosti, poput sprečavanja kaznenih djela ili progona počinitelja istih te u područjima izvan nadležnosti prava EU-a. Obveza svih tijela javne vlasti je imenovati službenika za zaštitu osobnih podataka.

You may also read!

plaza

Euromonitor: Do 2030. rast turističkih međunarodnih dolazaka na 2,4 milijarde

Turistička industrija u svijetu i u idućim će godinama snažno rasti, pa se do 2030. očekuje oko 2,4 milijarde

Read More...
odmor

Tri hrvatske kuće za odmor najbolje u Europi

Tri turističke vile iz Hrvatske nagrađene su kao najbolje kuće za odmor u Europi i osvojile nagradu "Best European

Read More...
lov

Na sajmu Priroda, lov, ribolov i turizam oko sto izlagača

Na 23. međunarodnom sajmu Priroda, lov, ribolov i turizam u varaždinskoj se Areni od petka do nedjelje predstavlja oko

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.