Započinje druga faza globalne inicijative coffee & climate

In Obrazovna rješenja
kava

Franck je član coffee & climate inicijative od 2014. godine

Industrija kave udružila snage u borbi protiv posljedica klimatskih promjena – kroz novu inicijativu koja industrijske predvodnike poziva na obvezivanje

Globalna inicijativa coffee&climate, čiji je član i Franck, službeno započinje sa svojom drugom fazom. Cilj je inicijative pomoći uzgajivačima kave da se učinkovito prilagode klimatskim promjenama i poboljšaju otpornost svojih proizvodnih sustava. Uz konkretne aktivnosti u stvarnim proizvodnim uvjetima, druga faza uključuje i osposobljavanje trenera koji će raditi sa 70 tisuća obiteljskih gospodarstava u zemljama izvoznicama kave.

Stručnjaci procjenjuju kako je u industriji kave zaposleno više od sto milijuna ljudi diljem svijeta. Oko 70% proizvođača su mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a 90 % kave proizvodi se u zemljama u razvoju, gdje industrija kave igra značajnu ulogu u gospodarskom razvoju i životu na selu.

Klimatske promjene značajno utječu na industriju kave, smanjujući površine pogodne za uzgoj kave, što dovodi do gubitaka u proizvodnji, koji u nekim godinama dosežu 2-3 %. Kako bi pomogli malim proizvođačima kave, najvažniji akteri tržišta kave iz privatnog, razvojnog i istraživačkog sektora osnovali su 2010. godinu inicijativu coffee & climate, kojoj se 2014. pridružio i Franck.

Inicijativa pomaže uzgajivačima kave u Brazilu, Srednjoj Americi, Tanzaniji i Vijetnamu da se učinkovito prilagode klimatskim promjenama i poboljšaju otpornost svojih sustava proizvodnje uz pomoć znanstveno utemeljenih inovacija.

Michael Opitz, direktor organizacije Hanns R. Neumann Stiftung te vizionar Inicijative coffee&climate, istaknuo je da su potencijali ovoga programa golemi. „Upravo zato počinjemo s drugom fazom inicijative kako bismo njezin ionako jedinstveni pristup podignuli na sljedeću razinu. Prihvaćanjem pristupa inicijative coffee&climate u svom poslovanju naši partneri postaju predani pokretači široke prilagodbe na razini poljoprivrednih gospodarstava.“

Oslanjajući se na uspješna iskustva iz prve faze, aktivnosti će se u drugoj fazi prilagoditi stvarnim uvjetima. U Vijetnamu se već testira učinkovita tehnika uštede vodnih resursa navodnjavanjem, dok se u Hondurasu razvijaju pokrovni usjevi kojima se sprječava pregrijavanje tla i uvenuće biljke kave. U mnogim je slučajevima prilagodba uzgajivačima pomogla prebroditi klimatske promjene, te povećati i stabilizirati prihode.

Uz osposobljavanje trenera koji će raditi sa 70 tisuća uzgajivača, doradit će se postojeća metodologija kako bi se poboljšala prilagodba klimatskim promjenama i smanjilo krčenje šuma na područjima uzgoja kave. Pristup uzgoju će se proširiti na ublažavanje emisija ugljičnog dioksida u proizvodnji kave, što će pomoći zemljama koje proizvode kavu da ispune obveze iz Pariškog sporazuma o klimi.

Iskustva stečena tijekom provedbe aktivnosti na raspolaganju su i trgovcima kavom, pržionicama, zadrugama i državnim institucijama uključenima u prilagodbu klimatskim promjenama. Inicijativa coffee&climate poziva nove partnere da im se pridruže kako bi što bolje mogli primijeniti stručnost i znanja za borbu protiv klimatskih promjena.

You may also read!

Gari Capelli

U turizmu za sada bez minusa, ali uz blago zaustavljanje bukinga

U hrvatskom turizmu za sada ne osjećamo minuse zbog koronavirusa, ali je buking blago zaustavljen, što je bilo normalno

Read More...
atlantic

Atlantic Grupa lani povećala neto dobit za 60 posto

Atlantic Grupa je u 2019. ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 5,43 milijarde kuna, što je 3,4 posto

Read More...
adris

Neto dobit Adris grupe 506 milijuna kuna

Adris grupa je u 2019. godini ostvarila neto dobit od 506 milijuna kuna, što je 13,4 posto više nego

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.