Zapošljavanje u SAD-u snažno ubrzalo u siječnju

In Vijesti iz svijeta
AMERIKA

Poslodavci u SAD-u neto su u siječnju otvorili gotovo dvostruko više radnih mjesta nego u prosincu, nadmašivši prosjek u 2022. godini, izvijestilo je u petak ministarstvo rada.

U siječnju je u SAD-u neto otvoreno 517 tisuća radnih mjesta, pokazali su podaci ministarstva, nakon neto otvorenih 260 tisuća u prosincu, za 37 tisuća više no što su pokazivale prve procjene.

Blago je podignuta i procjena za studeni, koja sada pokazuje neto otvorenih 290 tisuća radnih mjesta. Podatak za siječanj viši je od mjesečnog prosjeka u 2022. godini koji je iznosio neto 401 tisuću novih radnih mjesta.

Privatni sektor neto je u siječnju zaposlio 443 tisuće novih radnika, a država 74 tisuće, uz napomenu ministarstva da podatak odražava završetak štrajka.

Najviše su u siječnju zapošljavale kompanije u ugostiteljstvu i sektorima organizacije aktivnosti u slobodno vrijeme, poslovnih i usluga zdravstvene skrbi.

Stopa nezaposlenosti bila je u siječnju niža za 0,1 postotni bod i iznosila je 3,4 posto, uz nezaposlenih 5,7 milijuna Amerikanaca. Ministarstvo napominje da je blaga promjena povezana s redovnom godišnjom prilagodbom procjena o stanovništvu.

Tako je broj stanovnika u prosincu podignut za 954 tisuće, kada se isključe pripadnici oružanih snaga. Broj radno sposobnih građana podignut je za 871 tisuću, broj zaposlenih za 810 tisuća, a nezaposlenih za 60 tisuća.

Prosječna plaća po satu bila je u siječnju viša za 0,3 posto nego u prosincu i iznosila je 33,03 dolara. U studenom bila je porasla za 0,4 posto. Na godišnjoj razini uvećana je 4,4 posto, nakon 4,8-postotnog povećanja u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu. (H)

You may also read!

poljoprivreda

U proljetnu sjetvu s jeftinijim gnojivom, ali i padom cijena uroda

Ove ćemo godine imati jeftiniju proljetnu sjetvu nego lani, rekao je za Hinu član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore

Read More...
sajam

Na Proljetnom međunarodnom sajmu u Bjelovaru više od 400 izlagača

Proljetni međunarodni bjelovarski sajam, koji se ovog vikenda održava po 24. put u Gudovcu pored Bjelovara, bit će najveći

Read More...
vina

Hrvatski vinari predstavljaju se na najvećem sajmu vina ProWein u Düsseldorfu

Jedna od najvećih i najznačajnijih međunarodnih izložbi vina, vinarske opreme i alkoholnih pića u Europi i svijetu prilika je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design