Zaštita na radu u regiji Alpe-Jadran

In Konferencije / savjetovanja
Zaštita na radu u regiji Alpe-Jadran

Jubilarna 10. Međunarodna konferencija zaštita na radu u regiji Alpe- Jadran „Work 4.0 Sigurnost i zdravlje na radu”, održati će se 1. i 2.lipnja 2023. godine u kongresnoj dvorani Grand hotela Adriatic u Opatiji, uz predkonferencijske i postkonferencijske radionice.

Ovogodišnjom konferencijom uz poruku „Za sigurnu i zdravu budućnost na radu !“, obilježiti će se 20-godišnjica uspješne suradnje znanstvenika, stručnjaka zaštite na radu ,zdravstvenih djelatnika, inspektora zaštite na radu, predstavnika poslodavaca, sindikata i drugih dionika iz Hrvatske, Austrije i Slovenije.

Suorganizatori konferencije su AUVA – Opća Ustanova za osiguranje od nesreća, Beč; Fakultet za kemiju i kemijsku tehnologiju, Ljubljana;Udruga za promicanje zaštite, Zagreb i ZIRS Učilište, Zagreb.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske; Ministarstvo za rad, socijalna pitanja i zaštitu potrošača Republike Austrije; Ministarstvo rada, obitelji, socijalne skrbi i jednakih mogućnosti Republike Slovenije.

Partneri konferencije su Veleučilište u Rijeci,Veleučilište u Karlovcu,Hrvatsko psihološko društvo i Nezavisni hrvatski sindikati.Podršku konferenciji pružaju ENETOSH – Europska mreža obrazovanja i osposobljavanja za sigurnost i zdravlje na radu i Enterprise Europe Network (EEN) – Europska poduzetnička mreža.

Od predstavnika EU parlamenta do stručnjaka
Na konferenciji se očekuje sudjelovanje predstavnika EU parlamenta, savjetodavnog odbora Europske komisije za sigurnost i zdravlje na radu,upravnog odbora Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu,državnih,regionalnih i lokalnih institucija, strukovnih udruga u području sigurnosti i zdravlja, poslodavačkih udruženja,poslodavaca, njihovih ovlaštenika i radničkih povjerenika za zaštitu na radu,članova odbora za zaštitu na radu, stručnjaka za zaštitu na radu,koordinatora za zaštitu na radu, zdravstvenih djelatnika iz područja medicine rada i psihologije, rukovoditelja ljudskih resursa,pravnih stručnjaka, predstavnika sindikalnih središnjica i sindikata, medija i drugih zainteresiranih čimbenika za razvoj i unapređivanje sigurnosti i zdravlja na radu iz regija s područja Alpe-Jadran i susjednih zemalja.

Dodana vrijednost – Program plus
Bogat program dvodnevne konferencije, proširen je s Programom plus.Cijeneći interes i potrebu dionika koji žele dodatnim znanjima postići izvrsnost u svojem radu,31.svibnja i 2.lipnja održati će se po dvije radionice, kao suvremeni oblik interaktivnog učenja i poučavanja koji je usmjeren na polaznika s ciljem razvijanja vještina i/ili jačanja osjetljivosti za određene probleme u području sigurnosti i zdravlja na radu.
Teme radionica su: Kampanja u Republici Austriji „ Prevencija i sigurnost u dolasku i odlasku s posla“; Eksplozija prašine – uzroci i posljedice,iskustva iz Republike Slovenije; Industrija 4.0 i sigurnost na radu,pogled iz Republike Austrije; Inspekcija u akciji – propusti u organizaciji i provedbi zaštite na radu, i kako ih prevenirati,primjeri iz Republike Hrvatske.

Za sudjelovanje uz povoljne uvjete na predkonferencijskim i postkonferencijskim radionicama mogu se na mrežnim stranicama prijaviti uz sudionike konferencije,i ostali zainteresirani.

Razlozi, motivi i dobrobiti sudjelovanja
Pored izazovnih tema i drugih interesantnih sadržaja konferencije, niz je motiva, razloga i prilika zašto sudjelovati na ovom jedinstvenom okupljanju predstavnika triju susjednih europskih država.

Skup se održava 2023. u ozračju Europske godine vještina, koju je Europska komisija proglasila kako bi dala novi poticaj cjeloživotnom učenju, pa je i to dodatni razlog zašto iskoristiti priliku i sudjelovati na ovoj konferenciji.
Stručnjaci za zaštitu na radu imaju pravo i obvezu stalnog stručnog usavršavanja kroz izobrazbu i aktivno sudjelovanje u programima stručnog usavršavanja kojima se kontinuirano nadograđuju, produbljuju i proširuju znanja o učinkovitim sigurnosnim praksama i uspješnim pristupima. (čl.22 st.2 Zakona o zaštiti na radu NN 71/14, 118/14, 154/14 , 94/18, 96/18).

Na osnovi čl. 38. st 2. Pravilnika o osposobljavanju i usavršavanju iz zaštite na radu i polaganju stručnog ispita (NN, br. 142/21.) te čl. 10. st. 1. i čl. 11. st. 1. i 2. Pravilnika o ovlaštenjima za poslove zaštite na radu (NN, br. 58/22.), stručnjaci za zaštitu na radu sudjeovanjem na ovom skupu ispunit će i svoj obvezu stalnog stručnog usavršavanja.

Istovremeno propisima je utvrđena obveza osposobljavanja poslodavaca, njihovih ovlaštenika i povjerenika radnika za zaštitu na radu, kako bi učinkovito ispunjavali svoja prava i obveze iz područja zaštite na radu.

Povoljnost je da poslodavci obveznici poreza na dobit mogu koristiti dodatno umanjenje osnovice poreza na dobit za opravdane troškove obrazovanja i izobrazbe (kotizacija,smještaj ,putni i drugi troškovi). Olakšica je uređena Zakonom o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu (NN br. 109/07., 134/07., 152/08. i 14/14.) i Pravilnikom o sadržaju evidencije državne potpore za obrazovanje i izobrazbu (NN br.12/08. i 13/09.). Više info na https://hrcak.srce.hr/file/420886

Organizatori konferencije izdat će svim sudionicima potvrdu o izobrazbi i stručnom usavršavanju, a sudionici iz Hrvatske na taj će način ostvariti 12 bodova od ukupno potrebnih 30 bodova tijekom 2023.godine za dodjelu priznanja OSCAR SAFETY EDUCATION Oskar sigurnosno obrazovanje. (Više: https://www.sigurnost.eu/akademija-sigurnosti/plan-i-program-izobrazbe/).

Prijave u tijeku
I Vi možete biti jedan/na od sudionika/nica najznačajnijeg okupljanja struke u regiji Alpe-Jadran, potrđujući svoje zauzimanje za sigurno i zdravo radno okruženje kao temeljno načelo i pravo na radu.

Prijave za sudjelovanje, informacije o programu i detaljima ove konferencije, predkonferencijskim i postkonferencijskim radionicama dostupni su na https://znr-alpe-jadran.zirs.hr/

Vitomir Begović

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design