Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

In Porezi / zakoni
Jelavic

U HGK je predstavljen projekt ZOP 2019. koji će se u iduća dva mjeseca fokusirati na podizanje svijesti o pravima na zaštitu osobnih podataka, naročito kod djece i mladih. U sklopu projekta održat će se niz događanja, uključujući i stručni kongres na kojem će sudjelovati Max Schrems, austrijski aktivist poznat po kampanjama protiv kršenja privatnosti zbog kojeg Google mora platiti 50 milijuna eura kazne.

„Pravo na zaštitu podataka je jedno od temeljnih prava svakog čovjeka. Zbog brzog tehnološkog razvoja kontrola nad podacima je puno teža nego prije, a opseg njihovog prikupljanja se drastično povećao. Susrećemo se i s lažnim vijestima pa ljudi lako budu izmanipulirani, no najviše su na udaru djeca i mladi jer nisu svjesni rizika korištenja raznih IT tehnologija“, istaknuo je Gojko Jelavić, voditelj Odjela za poduzetništvo HGK, dodavši kako je stoga potrebno sustavno raditi na edukaciji djece, mladih i roditelja.

U dva mjeseca trajanja projekta izmjenjivat će se stručne edukacije i paneli, u kombinaciji s dobrotvornim događajima i aktivnostima za podizanje svijesti građana. DPO Kongres i EXPO stručni su dio ZOP 2019 koji će se održati u Zagrebu 23. i 24. svibnja. Preko 20 vrhunskih predavača i panelista raspravljat će o najvećim izazovima u zaštiti osobnih podataka i usklađivanju organizacija s zahtjevima GDPR-a. Obratit će im se i Max Schrems, austrijski aktivist i autor koji je postao poznat po kampanjama protiv Facebooka zbog kršenja privatnosti, uključujući kršenje europskih zakona o privatnosti i navodni prijenos osobnih podataka američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA). Schrems je ujedno i osoba radi koje Google mora platiti 50 milijuna eura kazne. Niz stručnih panela obuhvatit će teme poput naknade štete za povredu osobnih podataka, utjecaja GDPR-a na gospodarstvo, novosti u regulativi zaštite podataka, a odabrat će se i DPO (Data Protection Officer) godine.

„Želimo okupiti sve tvrtke u Hrvatskoj oko etičke obrade podataka, to je cilj ove inicijative. Primjerena zaštita osobnih podataka mora postati dio naše kulture, a preduvjet za takve promjene je podizanje svijesti i edukacija generacija koje tek dolaze. Pozivamo sve društveno odgovorne organizacije, a pogotovo one koje obrađuju velike količine osjetljivih podataka da se pridruže našoj inicijativi“, apelirao je Stanko Cerin, predsjednik udruge UZOP i direktor tvrtke Ostendo Consulting.

U sklopu projekta će se tijekom travnja održati natječaj u osnovnim školama za najbolji crtež na temu zaštite djeteta na internetu, a još jedan cilj inicijative je i opremiti hrvatske osnovne škole edukacijskim paketima koje je Jim Davis, autor poznatog stripa Garfield razvio u suradnji s američkim Centrom za cyber sigurnost i obrazovanje.

Osim djece i mladih, u fokusu će biti i poduzetnici. „Ova inicijativa je izuzetno bitna jer su podaci jedan od najvažnijih dijelova sustava novih tehnologija. Preslagivanje sustava upravljanja podacima može značiti i preslagivanje poslovnih procesa, stoga je potrebno pomoći i malim i srednjim poduzetnicima da se prilagode novim pravilima i zaštite svoje poslovanje“, naglasila je Milica Jovanović, savjetnica glavnog direktora HUP-a za radne odnose i ljudske potencijale.

Projekt ZOP 2019 se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, a pokrenula ga je Udruga za zaštitu osobnih podataka UZOP u suradnji i uz podršku HGK, HUP-a, (ISC)2 i Ministarstva znanosti.

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.