Zaštita na radu važna je za sve

zastita

Otvoren EU tjedan ZNR

Europski tjedan zaštite na radu otvoren je 23. listopada 2017. u Prodajnom centru „Pevec“ u Sesvetama u nazočnosti predstavnika te tvrtke, Grada Zagreba, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatskog crvenog križa, tvrtki Questus sigurnost i Ryobi, časopisa „Suvremena trgovina“, Sindikata PPDIV-a, stručnjaka zaštite na radu iz ovlaštenih tvrtki i zaposlenih kod poslodavaca te drugih posjetitelja.

Obraćajući se nazočnima Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, naglasio je da je zaštita na radu osnovno ljudsko pravo a time obveza i odgovornost svakog poslodavca i radnika a zadatak je zajednice da to pravo štiti.

Osiguranje stimulativne, sigurne i zdrave radne okoline, podizanje svijesti o značaju prevencije potencijalnih rizika, razvoj kulture u provedbi mjera zaštite na radu, informiranje, edukacija i motiviranje svih dionika te pružanje stručne podrške u organizaciji i provedbi mjera zaštite na radu posebno mikro, malim i srednjim tvrtkama od izuzetne su važnosti za očuvanje radne sposobnosti radnika, gospodarski razvoj i socijalnu sigurnost. Posebno je značajno što je u okviru aktivnosti Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, kao središnje javne ustanove otvoreno i besplatno savjetovalište „Zaštita na radu 3u1“ za poslodavce i druge dionike, kao i brojni drugi oblici potpore s ciljem osvješćivanja i razvoja kulture zaštite na radu. Zato je neprijeporna činjenica da je učinkovita organizacija i upravljanje zaštitom na radu dobra za radnike, dobra za poslodavce i društvenu zajednicu, jer pridonosi radnoj učinkovitosti, produktivnosti i konkurentnosti, a time i gospodarskom rastu i razvoju, zaključio je ravnatelj Begović.

Tijekom cijelog dana stručnjaci Zavoda za unapređivanje zaštite na radu predstavili su rad Savjetovališta „Zaštita na radu 3u1“, a posjetitelji su imali priliku informirati se i potražiti stručni savjet. Prevencija, podizanje svijesti i jačanje kulture sprječavanja rizika na radu važni su čimbenici očuvanja radne sposobnosti tijekom cijelog radnog vijeka, pa je ovakav vid neposredne komunikacije najbolji način ukazivanja na značaj sigurnog rada.

zastitaU edukativno – preventivnom programu „Uradi sam, ali sigurno!“ prikazan je praktični rad na siguran način s različitim alatima, strojevima i uređajima kako bi se doprinijelo većoj sigurnosti i sprječavanju nezgoda i ozljeda pri radu u slobodno vrijeme, u domu, vrtu ili hoby aktivnostima. Nesreće i ozljede događaju se i izvan radnih sredina a zdravstveni problemi, dugotrajno liječenje, izostanci s rada, zdravstveni troškovi posljedice su takvih događaja pa je ova akcija bila prigoda za podizanje razine znanja o korištenju i radu s različitim alatima koje značajan broj ljudi svakodnevno koristi.

Europski tjedan zaštite na radu bila je i prilika za predstavljanje Europske kampanje „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“, prve Nacionalne kampanje „STOP ozljedama na radu „ i Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“.

Posjetitelji su imali prilike uz pomoć djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ provjeriti svoje zdravstveno stanje mjerenjem krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

Posjetitelji su pokazali veliki interes za ponuđene sadržaje programa i podržali takve aktivnosti Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i njegovih partnera.

Uz organizatora Zavod za unapređivanje zaštite na radu u realizaciji programa obilježavanja Europskog tjedna zaštite na radu, sudjelovali su: tvrtka Pevec d.d., Questus sigurnost d.o.o., tvrtka Ryobi i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Zavod za unapređivanje zaštite na radu pripremio je niz zanimljivih sadržaja u Europskom tjednu zaštite na radu namijenjenih svim dobnim skupinama a program će se tijekom cijelog tjedna odvijati na različitim lokacijama u Hrvatskoj.

Pročitajte još vijesti!

osijek

Forum ICT-društvo: stvorimo uvjete za ostanak mladih

Tema prvog Foruma ICT-društvo, koji će se održati 23. ožujka 2018. u Osijeku, je utjecaj tehnološke dimenzije globalizacije na

Read More...
1-Jasminka Horvat Martinović

Vienna Insurance Group u Hrvatskoj: Pripajanje i promjene u vodstvu Društva

Jačanje bankoosiguranja kao zadan cilj Bankoosiguratelj Erste osiguranje bit će pripojen Wiener osiguranju, nakon odobrenja Hrvatske agencije za nadzor

Read More...
Tvornica

Neto dobit Končar D&ST-a 41,5 milijuna kuna

Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) u 2017. su ostvarili 41,5 milijuna kuna neto dobiti, što je 15,5 posto

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja