Žensko poduzetništvo važan je element gospodarskog rasta – Women in Adria

In Konferencije / savjetovanja
zene

Država nije svjesna potencijala ženskog poduzetništva, a antipoduzetničku klimu i društvene prepreke u najsurovijem obliku osjećaju upravo hrvatske poduzetnice, poručeno je u utorak s dodjele nagrada najboljim hrvatskim poduzetnicama u organizaciji mreže Women in Adria.

Osnivačica te mreže poduzetnica i poslovnih žena Ivana Matić kazala je da vjeruju u razvoj poslovanja na hrvatskom tržištu i izvoz, a kako od države traže podršku u cilju otvaranja, a ne zatvaranja radnih mjesta.

“Koliko god nam je teško, ne želimo razmišljati o emigraciji, ‘uhljebljivanju’ i radu za korporacije”, poručila je Matić.

Dodaje da činjenica da su poduzetnice često prijavljene na pola radnog vremena predstavlja najbolji dokaz tome da poduzetništvo ipak ima spol. Stoga se i oštro protivi najavi Vlade da od Nove godine zakonom o doprinosima poduzetnice prijavljene na pola radnog vremena moraju uplaćivati doprinose kao da su prijavljene na puno radno vrijeme.

“Većina ženskih poduzeća spada u mikro segment. To znači da je direktorica i glavna radnica“, kazala je Matić.

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja smatra da se u razvoj ženskog poduzetništva trebaju uključiti i lokalne zajednice. Pritom ističe da svako četvrto mjesto u Hrvatskoj nema dječji vrtić, pa žene nemaju mogućnost zaposliti se niti pokrenuti vlastiti posao, s obzirom da je briga o najmlađima, kao i najstarijima, najčešće na plećima žena.

“To je jedan od razloga koji ih prisiljava na odlazak u inozemstvo. Kako bi se ženama omogućilo zapošljavanje i samozapošljavanje, potrebno je otvoriti dječje vrtiće i organizirati cjelodnevne boravke za starije članove obitelji. Zato trebamo utjecati i na promjene u društvu. Žene trebamo motivirati na pokretanje poduzeća i preuzimanje odgovornih funkcija u tvrtkama u kojima rade“, poručila je Deranja.

Zamjenica veleposlanika Kanade u Hrvatskoj Emily Nicholson je kazala da kanadska vlada smatra da je poticanje različitosti i uključivanja sastavni dio stvaranja gospodarstva koje odgovara svima, što se posebno odnosi na žene na rukovodećim pozicijama u poduzetništvu.

“Kada tvrtke uspješno promoviraju spolnu raznolikost u svojim izvršnim timovima, one imaju bolje financijske rezultate, potiču inovativnost i doprinose rastu našeg gospodarstva“, ustvrdila je Nicholson.

Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac izjavila je da je žensko poduzetništvo na svjetskoj razini prepoznato kao važan element gospodarskog rasta.

Kao ključne karakteristike poduzetnica je istaknula opreznost te smirenost kod donošenja odluka, kao i to što su često savjesnije i snalažljivije od muškaraca. Također, smatra da su spremnije na timski rad te da im je uspjeh organizacije ili neke ideje važniji nego vlastiti ego.

Četvrti po redu izbor najboljih poduzetnica

U četvrtom po redu izboru najboljih poduzetnica u organizaciji Women in Adria za inspirativnu poduzetnicu godine proglašena je Ana Lisak, direktorica Cateringa Lisak, tvrtke koja trenutno zapošljava šezdeset ljudi.

Nagrada za perspektivnu poduzetnicu godine pripala je Petri Mesarić iz Međimurja, osnivačici tehnološke tvrtke SmartWay, koja na europsko tržište isporučuje jedinstvena rješenja za kino industriju, upravljanje energijom i razvoj pametnih kuća, a trenutno ima petnaest zaposlenih.

Za startup potencijal godine nagradu je dobila Maja Bujas, osnivačica startupa Me.mum, koji je proizveo naprednu aplikaciju i uređaj za utvrđivanje plodnih dana.

Diana Kobas Dešković, idejna kreatorica projekta Mamforce, čiji je cilj pružiti roditeljima kvalitetnu integraciju privatnog i poslovnog života, dobitnica je nagrade za mikro poduzetnicu godine. (H)

You may also read!

1-Ministar Tomo Medved i predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Hrvatska poštanska banka potpisali sporazum o poticanju poduzetništva branitelja

SURADNJA MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA I HPB-a: PROGRAM RAZVOJA PODUZETNIŠTVA ZA BRANITELJE Ministarstvo hrvatskih branitelja i Hrvatska poštanska banka potpisali su

Read More...
Europa Donna Hrvatska

Na dm ženskoj utrci prikupljeno više od 220 tisuća kuna za udrugu Europa Donna Hrvatska

U srijedu, 17. srpnja dm je Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna uručio donaciju u vrijednosti od 223.568,16

Read More...
Coca-Cola HBC Hrvatska ponovno u TOP 5 Poslodavaca Partnera

Coca-Cola HBC Hrvatska ponovno u TOP 5 Poslodavaca Partnera

Tvrtki Coca-Cola HBC Hrvatska i ove je godine dodijeljen certifikat Poslodavac Partner, prestižno priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.