Znanjem do izvrsnosti

In Dualni sustav obrazovanja
Znanjem do izvrsnosti

Cjeloživotno usavršavanje svakoga čovjeka imperativ je današnjega društva koje se razvija prema društvu znanja, a posebno to vrijedi za sve osobe kojima je profesionalna zadaća sigurnost i zdravlje na radu.

ZIRS Učilište – ustanova za obrazovanje odraslih i Udruga za promicanje zaštite, obrazovni suradnici,donijeli su Plan i program stalnog stručnog usavršavanja iz područja zaštite na radu i zaštite zdravlja na radu za 2023. godinu,koji će se provoditi u okviru Akademije sigurnosti, kao središnjeg centra izvrsnosti cjeloživotnog učenja, u sklopu kojeg će se organizirati stručni seminari, radionice, okrugli stolovi, panel rasprave, otvoreni forumi, savjetovanja, konferencije, in house edukacije i dr., kao oblici izobrazbe i stalnog stručnog usavršavanja i unapređivanja znanja.

U okviru Akademije sigurnosti suradno će se oblikovati programi u skladu s promjenama u svijetu rada, području zaštite na radu, zaštite zdravlja i okoliša u skladu s potrebama pojedinih korisnika te ovisno o poslovima koje obavljaju. Time će se na najbolji način odgovoriti na izazove koje donosi vrijeme obilježeno brzim promjenama, a time i rastućim zahtjevima stručnosti, profesionalnosti i kompetentnosti.

Zalaganje za sprečavanje ozljeda na radu, profesionalnih i drugih bolesti može uspjeti jedino promicanjem pristupa koji u središte proizvodnog procesa stavlja čovjeka, sigurnost i zaštitu zdravlja kao osnovno radno i ljudsko pravo.

Prevencija rizika i promicanje sigurnijih i zdravijih uvjeta na mjestima rada ključni su za očuvanje radne sposobnosti radnika, zadovoljavanje potreba tržišta rada, održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava, ostvarivanje poslovnih planova, produktivnosti, konkurentnosti, gospodarskog rasta, demografsku revitalizaciju te za materijalnu sigurnost pojedinca i njegove obitelji.

Znanje je oduvijek bilo siguran put kojim se može postići izvrsnost. Poslovni ugled, konkurentsku prednost i radnu uspješnost donosi znanje i težnja ka stalnom učenju, usvajanju i primjeni novih znanja.

Sadržaji programa usmjereni su na izobrazbu i stručno usavršavanje stručnjaka za zaštitu na radu, koordinatora zaštite na radu, ovlaštenika poslodavaca koji obavljaju i poslove zaštite na radu, stručnjaka zaštite na radu ovlaštenih osoba za zaštitu na radu, inspektora za zaštitu na radu,službenika ministarstva nadležnog za rad i zaštitu na radu,službenika javne ustanove koji rade na posovima sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, sudaca, vještaka za zaštitu na radu, poslodavaca, rukovoditelja ljudskih resursa te radničkih predstavnika (sindikalnih povjerenika, članova radničkog vijeća, povjerenika radnika za zaštitu na radu).

Cilj plana i programa stalnog stručnog usavršavanja stručnjaka zaštite na radu ,kao i drugih ključnih dionika je održavanje i unapređivanje stručne osposobljenosti za obavljanje zahtjevnih i odgovornih poslova, unapređenje kvalitete usluga u području zaštite na radu, potpora stručnom i profesionalnom razvoju svakog stručnjaka zaštite na radu te promicanje cjeloživotnog učenja za rad.

Obrazovni suradnici u provedbi plana i programa izobrazbe i stručnog usavršavanja surađivat će i s drugim zainteresiranim strukovnim organizacijama, komorama, sveučilištima, veleučilištima, ovlaštenim osobama za poslove zaštite na radu te drugim fizičkim i pravnim osobama koje mogu pružiti doprinos u kvalitetnoj provedbi izobrazbe i stručnog usavršavanja.

Polaznici pojedinih programa dobiti će i odgovarajuće potvrde kojima će moći dokumentirati pohađanje edukativnih programa.

Primijeniti će se i određeni model vrednovanja širine interesa i zalaganja pojedinaca, pri čemu svaki polaznik programa i sam postaje dodatno motiviran vrednovatelj. Dodatni trud, odricanje i napor nagraditi će se primjerenim priznanjem Oscar safety education (staklena stilizirana plaketa), onim polaznicima koji u kalendarskoj godini sudjelovanjem u pojedinim programima izobrazbe i usavršavanja ostvare najmanje 30 bodova.

Informacije o planiranim programima dostupne su zainteresiranim polaznicima na https://www.sigurnost.eu/akademija-sigurnosti/plan-i-program-izobrazbe/, gdje se može i popuniti obrazac Predprijave za iskaz interesa za sudjelovanje u pojedinom programu izobrazbe i stručnog usavršavanja radi planiranja i formiranja grupa za određeni oblik izvedbe programa, odnosno osiguranja svih odgovarajućih uvjeta za realizaciju pojedinog oblika izobrazbe i usavršavanja.

Vitomir Begović

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle nakon povećanja kamata Feda i ECB-a

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro završiti ciklus

Read More...
PBZ

Intesa Sanpaolo blago povećala dobit i prihod u 2022.

Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o blagom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini, uz veće

Read More...
Mišićno-koštane bolesti i utjecaj na rad

Mišićno-koštane bolesti i utjecaj na rad

Mišićno-koštani poremećaji pripadaju najčešćim oboljenjima povezanima s radom. Ti poremećaji pogađaju milijune radnika diljem Europe i koštaju poslodavce milijarde

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design