Znate li sve benefite ribe i kako utječe na vaše zdravlje?

In Zdravlje
Konzum

Korizma je period u trajanju od 40 dana uoči Uskrsa, tijekom kojeg se vjernici pripremaju za ovaj najveći kršćanski blagdan, što uključuje i nekonzumaciju mesa petkom kad je riječ o vjernicima starijim od 18 godina. No, neovisno o tome jesmo li vjernici, ovo preduskrsno razdoblje trebali bismo iskoristiti da učinimo nešto dobro za naš organizam, a to je svakako uvođenje svježe morske i slatkovodne ribe u naše jelovnike.

Općepoznata je činjenica kako je riba najvažniji izvor omega – 3 masnih kiselina koje imaju višestruko povoljno djelovanje na ljudsko zdravlje, primarno kao zaštitnici zdravlja srca i krvnih žila, ali i kao važna karika u razvoju mozga i vida. Osim toga, riba je izvor vitamina A te vitamina B skupine poput vitamina B3, B6 i B12. Bilo da je riječ o morskoj ili slatkovodnoj ribi ona je i izvor vrijednih minerala poput željeza, cinka, selena i joda, neophodnog za rad štitnjače, a ukoliko sitnu plavu ribu jedemo zajedno s kostima tada je ona i jedan od najboljih izvora kalcija. Riba obiluje i visokovrijednim proteinima, koji sadrže sve esencijalne aminokiseline, a lakše su probavljivi od proteina iz mesa zbog kratkih mišićnih vlakana i niskog sadržaja vezivnog tkiva.

Geostrateški položaj Hrvatske i Jadransko more njenim stanovnicima omogućuje dostupnost domaće visokokvalitetne plave i bijele morske ribe, a kad je riječ o slatkovodnoj ribi naša je zemlja poznata po dugogodišnjoj tradiciji njenog kontinentalnog uzgoja. Kako bi na zadovoljstvo svojih vjernih kupaca nastavio snažno podupirati lokalnu proizvodnju, Konzum će u okviru nedavno predstavljenog dugoročnog projekta Najbolje iz Hrvatske značajan naglasak staviti upravo na suradnju s domaćim ribarima i proizvođačima morske i slatkovodne ribe, koji osiguravaju više od 80 posto prodanih količina u ovoj kategoriji.

„Naš je cilj oduvijek bio u suradnji s vrijednim hrvatskim ribarima i uzgajivačima iz Primorja i Dalmacije osigurati najbolju svježu bijelu i plavu ribu te kroz partnerski odnos s kontinentalnim uzgajivačima ono najbolje od slatkovodne ribe. Smatram da na ovaj način uz to što stavljamo najkvalitetniju hrvatsku ribu na police naših prodavaonica, dajemo i svoj doprinos u očuvanju stoljetne tradicije hrvatskog ribarstva te pomažemo daljnji razvoj modernog domaćeg uzgoja“, izjavio je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma.

Svježe ulovljena plava i bijela morska riba
Konzum svakog utorka i četvrtka na odjele Ribarnice u svoje prodavaonice doprema bijelu morsku ribu, rakove i mekušce. U suradnji s Ribarskom zadrugom Liburnija, Ribarskim obrtom Karija i dobavljačem Ergo d.o.o., čiji se dnevni ulov gotovo u potpunosti otkupljuje, u prodavaonice redovito stiže vrhunska bijela riba – oslić, patarača, trlja, ugor, grdobina, raža, morski pas i kokot te škampi i kozice.

Uz pomoć Cromarisa, čiji je Konzum najveći pojedinačni maloprodajni kupac s preko 300 tona godišnje, kupcima se osigurava dnevno svježa bijela riba, i to orada, brancin i hama.

Kada je riječ o plavoj morskoj ribi, koja se lovi za vrijeme mraka kada nije puni mjesec, Konzum svaki dan osim subote doprema sitnu plavu ribu u svoje prodavaonice. Svježa plava morska riba se osigurava kroz suradnju s vodećim hrvatskim dobavljačima i zadrugama poput Ribarskih zadruga Koralj, Omega 3 i Liburnija, Ribarskog obrta Blaslov te Tiha ribolova. Ono što je za kupce najbitnije je da od vađenja srdele, inćuna, lokarde, šaruna i skuše iz mora do police prođe svega nekoliko sati. Najprodavanija je srdela, koju mnogi nazivaju i kraljicom riba, s preko 400 prodanih tona godišnje.

„S Konzumom surađujemo više od tri godine i to po principu direktne suradnje, prvokupa srdele koju ulovimo s našom plivaricom Škoda. Izrazito smo zadovoljni suradnjom jer ipak imamo sigurnost uz tako velikog partnera te nam je jako drago da je Konzum u nama prepoznao pouzdanog partnera. Sretan sam, također, što naša kvalitetna, domaća plava riba na taj način ima priliku doći u kućanstva širom Hrvatske“, rekao je Božidar Blaslov, vlasnik Ribarskog obrta Milivoj Blaslov.

Smrznuta jadranska kozica i lignja te visokokvalitetne školjke
U suradnji s dobavljačem Žuvela d.o.o., koji otkupljuje ulove 12 ribarskih brodova, kupcima pod vlastitom trgovačkom markom Adria Mare Konzum redovito osigurava vrhunsku smrznutu jadransku kozicu te smrznutu jadransku lignju. U okviru svojih prodavaonica nudi i hrvatske školjke, od čega najviše dagnje.

Oznaka „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi“
Konzum posjeduje i oznaku „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi“, koju dodjeljuju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora za svježu i smrznutu ribu iz hrvatskih rijeka, jezera i mora. Ona kupcima jamči da se u ponudi nalaze isključivo proizvodi vrhunske kvalitete i hrvatskog porijekla.

Svježa slatkovodna riba iz kontinentalnog uzgoja
Kako je velik broj kupaca zainteresiran i za svježu slatkovodnu ribu, njeguje se i dugogodišnja suradnja s domaćim proizvođačima Ribnjaci 1961, Ribnjačarstvo Končanica, PP Orahovica, Ribnjaci Kupa, Likapromet te Ritterman. U suradnji s njima osigurana je redovita opskrba maloprodajne mreže visokokvalitetnom pastrvom, šaranom, tolstolobikom, amurom, štukom i somom.

Koliku se važnost pridaje kategoriji ribe najbolje potvrđuje i vlastita pakirnica, u sklopu koje se obavlja proces pakiranja dnevno svježe morske ribe poput brancina, orade i srdele te slatkovodne ribe kao što su šaran i som. Ta se riba onda kupcima nudi ne samo u sklopu Konzumovih maloprodajnih mjesta većih formata koji imaju odjel ribarnice, već i u više od 200 malih prodavaonica diljem Hrvatske.

“Ribnjaci Kupa već 10 godina uspješno posluju s Konzumom, a on nam je i najveći partner kojem prodajemo više od 80% svoje ribe. Štoviše, Konzum nam je omogućio proširenje asortimana slatkovodne ribe koja se danas može naći u njihovim prodavaonicama širom Hrvatske te vjerujemo u uspješnu suradnju i u budućnosti”, izjavio je Mislav Šarić, vlasnik Ribnjaka Kupa.

You may also read!

turizam

eVisitor: U Hrvatskoj u srpnju 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u srpnju ostvareno 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja što predstavlja

Read More...
wallstreet

Wall Street prošloga tjedna porastao, ostale svjetske burze pale

Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi porasli, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, no na ostalim svjetskim burzama

Read More...
savic

Županije ugovorile preko 60 milijardi kuna EU sredstava, Dubrovčani prednjače

U razdoblju od 2017. do 2019. hrvatske su županije ugovorile EU projekata u iznosu od 61,2 milijarde kuna (8,24

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.