Znatno bolji trendovi u robnoj razmjeni u prošloj godini nego u 2018.

In Izvoz
1-uvoz

Suprotno očekivanjima da će u prošloj godini pod utjecajem globalnog usporavanja gospodarskih aktivnosti doći do daljnjeg usporavanja rasta vrijednosti izvoza, godišnja je stopa rasta bila viša nego u prethodnoj godini. Točnije, vrijednost izvoza u kunama povećana je za 5,8%, dok je 2018. taj rast iznosio 3,2%.

Znatnije je povećana vrijednost niza djelatnosti i proizvoda, ali se po utjecaju na ukupan rast izvoza ipak najviše isticao izvoz farmaceutskih proizvoda, motornih vozila i dijelova te izvoz ostalih prijevoznih sredstava, čiji najveći dio čini izvoz brodova.

S druge strane, tek je kod manjeg broja djelatnosti zabilježen znatniji pad vrijednosti izvoza, pri čemu se najviše isticao izvoz naftnih derivata. Izvoz ove vrste proizvoda pod utjecajem je pada cijene sirove nafte na globalnom tržištu i smanjene domaće proizvodnje na godišnjoj razini smanjen za 10,4%.

Tako je unatoč spomenutom padu cijene sirove nafte od približno 10% u odnosu na 2018. godinu istodobno došlo do znatnog povećanja vrijednosti uvezenih naftnih derivata. Vrijednost njihova uvoza povećana je za 25% ili za čak 1,78 milijardi kuna, odnosno neznatno veći rast vrijednosti uvoza od 1,8 milijardi kuna zabilježen je samo kod proizvoda prehrambene industrije.

Kretanje uvoza većine drugih djelatnosti također je upućivalo na nastavak rasta domaće potražnje i izvoza, pa je ukupna vrijednost uvoza na godišnjoj razini povećana za 4,6%. Pritom je i kod uvoza zabilježen tek manji broj djelatnosti čiji je uvoz bio manji nego u prethodnoj godini, a kudikamo najveći pad zabilježen je kod djelatnosti rudarstva i vađenja.

Vrijednost uvoza ove djelatnosti smanjena je zbog pada cijene nafte i zemnog plina, slabije zime te smanjene prerade za čak 26,4% ili 3,3 milijarde kuna, što je vrlo visok iznos u odnosu na ukupno povećanje vrijednosti uvoza od 8,1 milijardu kuna.

Sve navedeno rezultiralo je znatno manjim rastom robnog deficita na godišnjoj razini od „samo“ 2,6% u odnosu na prethodnu godinu. Zbog svega toga utjecaj povećanja robnog izvoza na rast BDP-a bio je pozitivniji nego u 2018. godini, a utjecaj rasta neto izvoza, odnosno razlike vrijednosti izvoza i uvoza, manje negativan.

You may also read!

turizam

eVisitor: U Hrvatskoj u srpnju 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u srpnju ostvareno 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja što predstavlja

Read More...
wallstreet

Wall Street prošloga tjedna porastao, ostale svjetske burze pale

Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi porasli, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, no na ostalim svjetskim burzama

Read More...
savic

Županije ugovorile preko 60 milijardi kuna EU sredstava, Dubrovčani prednjače

U razdoblju od 2017. do 2019. hrvatske su županije ugovorile EU projekata u iznosu od 61,2 milijarde kuna (8,24

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.