Blagi rast azijskih burzi uz skroman promet

In Vijesti iz svijeta
wall

Na azijskim tržištima kapitala u ponedjeljak su najvažniji dionički indeksi blago ojačali, no uz skroman obujam trgovanja jer su tržišta u Japanu i Singapuru zatvorena zbog praznika.

MSCI indeks azijskih burzi bez japanskih bio je oko 7,30 sati u minusu 0,5 posto. Istodobno, vodeći regionalni burzovni indeksi bili su u plusu – australski ASX 200 indeks za 0,16 posto, južnokorejski Kospi za 0,05 posto, a indeks burze u Hong Kongu za 0,97 posto.

No, obujam trgovanja je slabiji zbog praznika u Japanu i Singapuru.

Uglavnom dobro raspoloženje na azijskim burzama posljedica je odjeka boljeg od očekivanja izvješća o zaposlenosti u SAD-u objavljeno u petak. U srpnju je, naime, u SAD-u broj zaposlenih porastao za 943.000, više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 5,9 na 5,4 posto, najnižu razinu od početka pandemije.

“Tržište je pozitivno reagiralo na bolje od očekivanja podatke o zapošljavanju u SAD-u, što je dalo na vjerodostojnosti Fedovom gledištu kako će tržište rada i tijekom ljeta nastaviti jačati, unatoč zabrinutostima oko delta soja virusa”, stoji u analizi ANZ Researcha, u kojoj se dodaje da iako je još dug put prema dosezanju pune zaposlenosti, brojke objavljene u petak izbrisale su dio zabrinutosti oko oporavka američkog tržišta rada.

No, neke investitore jutros je zabrinulo naglo potonuće cijene zlata na 1.750 dolara za uncu. Ono je aktiviralo automatske naloge za prodaju kako bi investitori spriječili daljnje gubitke, zbog čega je cijena zlata potonula na svega 1.684 dolara – najnižu razinu u zadnjih četiri mjeseca. Sada se njegova cijena kreće oko 1.723 dolara za uncu, što je 2,2 posto manje nego u petak.

Pale su i cijene nafte za otprilike dva posto, nastavivši kliziti nakon prošlotjednog potonuća za više od 6 posto zbog zabrinutosti oko širenja delta varijante koronavirusa i uvođenja novih ograničenja za putovanja, prije svega u Aziji. Barel Brenta jutros stoji 69,26 dolara, a na američkom tržištu cijena barela iznosi 66,9 dolara. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design