ZAGREB, 10. kolovoza 2017. – U Hrvatskoj je u zadnjih deset godina broj turističko-ugostiteljskih poduzetnika više nego udvostručen, odnosno porastao je za 121,3 posto na gotovo 9.200 u 2016., a njihov ukupni prihod povećan je za 79 posto u odnosu na 2007., na blizu 24 milijarde kuna, pokazuje Finina analiza.
Finina analiza rezultata poslovanja poduzetnika u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane pokazuje i da je izvoz poduzetnika u toj djelatnosti u deset godina, od 2007. do 2016., porastao oko 47 posto, dosegavši 5,6 milijardi kuna u 2016., za razliku od blizu 4 milijarde kuna koliki je bio u 2007. kada su u toj djelatnosti poslovala 4.153 poduzetnika.
Istodobno je broj zaposlenih porastao za oko 50 posto, na nešto više od 63 tisuće, uz prosječnu mjesečnu neto plaću od 4.450 kuna, što je za oko 18 posto više nego 2007. kada je u toj djelatnosti bilo približno 42 tisuće zaposlenih.
Takav rast plaća ujedno je jedan od rijetkih parametara poslovanja u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti koji je manji nego u ukupnom poduzetništvu u Hrvatskoj u deset godina, jer su neto plaće kod ukupnog poduzetništva u tom razdoblju rasle više – za 21,6 posto.
Ipak, te su plaće u 2016. još uvijek zaostajale za 14,4 posto za prosječnim mjesečnim neto plaćama kod poduzetnika na razini države.
Investicije gotovo prepolovljene
Unatoč rastu broja poduzetnika, njihovog prihoda i izvoza, investicije u novu dugotrajnu imovinu u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti u 2016. su bile gotovo prepolovljene u odnosu na 2007., jer su te godine, prema analizi Fine, iznosile gotovo 4,5 milijardi kuna, a u 2016. nešto malo više od 2,2 milijarde kuna.
Najveći dio tih investicija u 2016., nešto iznad 2 milijarde kuna, išlo je na smještaj za što je pretežno bilo registriranih 29,6 posto od ukupnih 9.200 turističko-ugostiteljskih poduzetnika, koji su zapošljavali gotovo polovicu od ukupnih 63 tisuće zaposlenih u toj djelatnosti ili njih nešto malo iznad 30 tisuća.
Preostalih oko 221 milijun kuna investicija uloženo je u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, za koju je pretežito u 2016. bila registrirana većina ili 70 posto od ukupnog broja turističko-ugostiteljskih poduzetnika ili njih oko 6.400 koji su zapošljavali 33 tisuće ljudi.
Usporedba ukupnih investicija tih poduzetnika u novu dugotrajnu imovinu u 2016. od 2,2 milijarde kuna pokazuje da su te investicije bile gotovo milijardu kuna manje nego u 2015., kada su iznosile ukupno 3,3 milijarde kuna, a u 2015. je bilo i oko 100 manje registriranih poduzetnika u toj djelatnosti ili njih nešto malo više od 8.200.
Svih 9.200 turističko-ugostiteljskih poduzetnika zajedno, u 2016. je ostvarilo 14 posto više ukupne prihode nego 2015., 24 milijarde kuna, od čega je 5,6 milijardi kuna ostvareno izvozom u čemu su poduzetnici smještaja imali udjel od 99,2 posto ili 5,5 milijardi kuna, što je 12 posto više nego u 2015.
Porast od 24 posto ostvaren je i s preostalih 44 milijuna kuna od izvoza kod poduzetnika za pripremu hrane i pića.
S druge strane, uvoz svih turističko-ugostiteljskih poduzetnika u 2016. u odnosu na 2015. porastao je na ukupno 430 milijuna kuna, od čega je uvoz poduzetnika smještaja porastao 18 posto, na 348,5 milijuna kuna, a poduzetnika za hranu i piće za čak 61 posto, na 81,4 milijuna kuna.
Poduzetnici smještaja u 2016. imali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat od milijarde kuna, što je 60 posto više nego 2015., dok je ukupan prihod poduzetnika u cijeloj djelatnosti iznosio blizu 15 milijardi kuna ili 11,5 posto više nego u 2015.
Po visini ostvarenog ukupnog prihoda, izvozu, dobiti razdoblja i ulaganju u novu dugotrajnu imovinu, među najjačima su u segmentu smještaja bili poduzetnici-kompanije porečke Valamar Riviera i Plava laguna te rovinjska Maistra i Plava laguna, kao i Grand hotel Lav iz Podstrane, dok su to u segmentu hrane i pića Globalna hrana iz Zagreba, Pleter usluge, Decentia iz Velikog Polja i druge. (H)