Sustav otvorenih inovacija Podravki osigurava još konkurentniju poziciju na tržištu
Konferencija je okupila više od 200 sudionika koji su dali svoj doprinos temama kroz predavanja, poslovne slučajeve, panel rasprave i radionice. Među predavačima su bili i vrhunski eksperti iz područja inovacija, digitalne transformacije, učenja i strateškog razvoja, među kojima i Marcel Bogers koji je ujedno i koautor definicije Otvorenih inovacija.
Marcel Bogers s Kopenhagenskog sveučilišta, jedan od vodećih stručnjaka za otvorene inovacije u svijetu pojasnio je koncept Otvorenih inovacija i zašto je to odličan koncept za Podravku.
„Inovativnost omogućuje tvrtki da se razlikuje i izdvoji do drugih te ostane ispred konkurencije. Inovacije svakako doprinose provođenju strategije i omogućuju kompaniji da svojim kupcima i svim stakeholderima ponudi dodatnu vrijednost. Učenje je najvažniji dio procesa inovacija. Tvrtke mogu učiti na različite načine; primjerice iz istraživanja i razvoja, što će omogućiti nove spoznaje koje mogu dovesti do inovacija. Štoviše, učenje je i važan preduvjet sposobnosti zajedničkog rada, usvajanja znanja iz vanjskih izvora, što će opet povećati vjerojatnost razvoja daljnjih inovacija. U industriji hrane važno je uzeti u obzir specifične karakteristike industrije te stalno razvijati nove poslovne modele kako bi bili konkurentni. “ – pojasnio je Marcel Bogers.
Predavači na konferenciji bili su i Donald Clark s temom „2,500 Years of Learning Theory in 25 Minutes“, Bob Little kao moderator panel diskusije „Doing business across cultures”, Michael Anderson s temom „Leadership of Innovation” i Keith Bradley kao moderator panela „How to support your employees/team creative energy in the workplace“.
U sklopu konferencije dodijeljene su i nagrade pobjedničkim timovima prvog regionalnog Food Hackathona koji je pod nazivom „Hack the future of food“ Podravka organizirala u listopadu. Četrdesetak natjecatelja, odabranih u suradnji s fakultetima (PBF, FER, TVZ, ZŠEM), studentskom udrugom za inovacije u hrani PROBION (PBF) i Coolinarikom, podijeljeno je u timove koji su 22. i 23. listopada 2016. stvorili nove ideje iz tematskih područja: hrana i tehnologija – internet of food, budućnost hrane – cool food te hrana i održivi razvoj. U kategoriji budućnost hrane/coolfood pobijedio je tim „Food Scientists“, koji je povezao hranu i učenje znanosti kroz igru. Tim „PodrAPPka“ najbolji je bio u kategoriji hrana i tehnologija/internet of food s razrađenom idejom o kupnji proizvoda pod određenim cjenovnim uvjetima putem online shoppinga. Kategoriju hrana i održivi razvoj/sustainable food ecosystem najbolje je predstavio tim „HraniTeam“ s domišljatom idejom o sprečavanju traćenja hrane. Posebna nagrada publike pripala je timu „Foodology“ koji se natjecao u kategoriji internet of food.
Pobjednicima su, uz Podravku, nagrade dodijelili i partneri konferencije – ILBA, Microsoft, Algebra i Cognita.