Cijene nafte pale drugi tjedan zaredom, oko 6 posto

In Vijesti iz svijeta
nafta

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer opskrba s Bliskog istoka nije narušena, a potražnja bi mogla pasti zbog slabosti najvećih svjetskih gospodarstava.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 6,2 posto, na 84,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,9 posto, na 80,50 dolara.

Premda zaoštren, sukob između palestinske organizacije Hamas i Izraela zasad nije narušio opskrbu naftom s Bliskog istoka.

“Tržište nafte pozorno će pratiti hoće li se pojaviti nagovještaji eskalacije napetosti na Bliskom istoku, posebno na libanonskoj granici, s obzirom na učestale napade Hezbollaha”, rekla je Fiona Cincotta iz City Indexa.

Ako se sukob proširi u toj regiji, opskrba naftom mogla bi biti narušena. No, to zasad nije slučaj.

„Tržištu je taj sukob trenutno u drugom planu jer nije značajnije utjecao ni ni na potražnju, ni na narušavanje opskrbe”, kaže John Kilduff, partner u tvrtki Again Capital.

U fokusu trgovaca prošloga je tjedna bila monetarna politika. Nakon agresivnog povećanja kamata u posljednjih godinu i pol dana, američka središnja banka Fed, kao i britanska ostavile su prošloga tjedna kamate nepromijenjene.

S obzirom da inflacija u zemljama zapada postupno popušta, na tržištima je prevladala teza da je ciklus povećanja kamata završen.

To je polovicom tjedna podržalo rast cijena nafte, no kasnije su cijene pale jer je niz podataka pokazao da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, što će oslabiti potražnju za ‘crnim zlatom’.

Tako je izvješće, objavljeno u petak, pokazalo da je zapošljavanje u SAD-u u listopadu posustalo, dok su plaće porasle slabije nego u rujnu, što najavljuje slabljenje potražnje.

To najavljuju i podaci koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva eurozone.

Trgovce je zabrinuo i neočekivani pad aktivnosti u kineskoj industriji u listopadu. I niz drugih podataka pokazao je da kinesko gospodarstvo, najveći svjetski uvoznik nafte, raste sporije nego što se procjenjivalo.

Nakon prošlotjednog pada, na londonskom je tržištu cijena barela sada u minusu u odnosu na početak godine oko 1 posto, dok je na američkom tržištu i dalje u plusu, no samo oko 0,3 posto. (H)

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design