Erste banka u prvoj polovici 2023. nastavila s rastućim trendom poslovanja, uz pozitivne financijske pokazatelje

In Bankarstvo
Erste

„U prvoj polovici tekuće godine ostvarili smo kvalitetne poslovne rezultate, uz stabilne i rastuće trendove osnovnih financijskih pokazatelja. Naše su poslovanje obilježili daljnji rast ukupnih kredita, uz značajan impuls rasta novih plasmana u domeni poslovanja s građanstvom, te partnerska suradnja s klijentima koja se očituje u vrlo visokim ocjenama njihovog korisničkog iskustva. Istovremeno i naši digitalni kanali bilježe kontinuiran rast, a uspješnim izdanjem vlastite obveznice, kao i ulogom agenta izdanja obveznice RH i ZG Holdinga, nastavili smo pružati kvalitetan impuls razvoju domaćeg tržišta kapitala u cjelini“, izjavio je Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („banka“), komentirajući ostvareni poslovni rezultat u prvoj polovici 2023. godine.

UKRATKO
Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate banke bez ovisnih društava, neto dobit u prvoj polovici 2023. godini iznosila je 119 milijuna eura, 20,2% više u odnosu na 99 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine. Rast neto dobiti rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, koji primarno proizlazi iz povećanja kamatnih prihoda kao posljedice poteza nositelja monetarnih politika te rasta tržišnih kamatnih stopa, ali i porasta ukupnog volumena kredita. Neto kamatni prihod tako je povećan s 108 milijuna eura u prvoj polovici 2022. na 164 milijuna eura u istom razdoblju ove godine, dok je neto prihod od naknada i provizija povećan s 36 milijuna eura u prvoj polovici 2022. na 40 milijuna eura u istom razdoblju 2023. Neto rezultat iz trgovanja i svođenja na fer vrijednost očekivano je smanjen uvođenjem eura, te je u prvoj polovici tekuće godine iznosio 8 milijuna eura, u odnosu na 20 milijuna eura u istom razdoblju 2022.

Ukupna aktiva banke krajem lipnja 2023. iznosila je 12,4 milijardi eura, 8,7% manje u odnosu na kraj 2022., kada je iznosila 13,6 milijardi eura. Ukupni krediti klijentima na dan 30. lipnja 2023. iznosili su 7,5 milijardi eura, 5,9% više u odnosu na 7,1 milijardi eura krajem 2022. Ukupni depoziti klijenata banke na dan 30. lipnja 2023. iznosili su 9,9 milijardi eura, što je 6,9% manje u odnosu na kraj 2022. godine, kada su iznosili 10,7 milijardi eura. Smanjenje depozita u prvoj polovici 2023. ponajprije je posljedica očekivanog i unaprijed anticipiranog prelijevanja dijela depozitnih sredstava u alternativne oblike ulaganja, dominantno u tzv. narodne obveznice i obvezničko izdanje banke te djelomično u tzv. investicijske fondove s dospijećem, uz jednokratni odljev depozita u segmentima privatnog bankarstva i velikih klijenata gospodarstva.

Neto dobit ESB grupe prije manjinskog utjecaja u prvoj polovici 2023. iznosila je 131 milijun eura, 13,9% više u odnosu na 115 milijuna eura u istom razdoblju 2022. Neto kamatni prihod ESB grupe iznosio je 192 milijuna eura, 44,4% više u odnosu na 133 milijuna eura u prvoj polovici 2022. Neto prihod od provizija i naknada iznosio je 58 milijuna eura, 9,4% više u odnosu na 53 milijuna eura u prvoj polovici 2022.

Ukupna aktiva ESB grupe krajem lipnja 2023. iznosila je 13,9 milijardi eura, što je 7,5% manje u odnosu na kraj 2022., kada je iznosila 15,0 milijardi eura. Ukupni krediti klijentima na dan 30. lipnja 2023. iznosili su 8,2 milijardi eura, što je 5,7% više u odnosu na kraj 2022., kada su iznosili 7,7 milijardi eura. Ukupni depoziti klijenata ESB grupe na dan 30. lipnja 2023. iznosili su 10,5 milijardi eura, što je 6,3% manje u odnosu na kraj 2022., kada su iznosili 11,2 milijarde eura.

RAST DIGITALNIH KANALA
Digitalna rješenja banke nastavila su trend rasta i u prvoj polovici 2023. godine. Ukupan broj korisnika George online bankarstva krajem lipnja ove godine iznosio je oko 470 tisuća, 10% više u odnosu na kraj 2022., kada ih je bilo oko 428 tisuća. Istovremeno je u prvoj polovici 2023. ukupni volumen transakcija iznosio oko 2,9 milijardi eura, 34% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Broj korisnika KEKS Pay aplikacije krajem lipnja 2023. dosegao je 365 tisuća, što je 15% više u odnosu na 318 tisuća krajem 2022. Ukupan volumen transakcija KEKS Payom u prvoj je polovici 2023. godine iznosio 101 milijun eura, gotovo 100% više u odnosu na isto razbolje prošle godine, kada je iznosio 51 milijun eura.

DOPRINOS RASTU I RAZVOJU DOMAĆEG TRŽIŠTA KAPITALA
Banka je još jednom potvrdila poziciju najaktivnijeg izdavatelja obveznica među financijskim institucijama u Hrvatskoj, izdanjem tzv. „preferred senior“ obveznice u okviru ispunjenja minimalnih zahtjeva za regulatorni kapital i prihvatljive obveze (MREL), u lipnju tekuće godine. Ukupan iznos ovog izdanja, sedmog po redu uključujući domaća i međunarodna, bio je 90,1 milijun eura, a banka će ga iskoristiti za opće namjene financiranja te unaprjeđenje svog temeljnog poslovanja. Osim izdanja vlastite obveznice, banka je kao jedan od vodećih agenata sudjelovala i u izdanju obveznica Republike Hrvatske (tzv. narodne obveznice) na domaćem tržištu kapitala, u veljači i ožujku ove godine. Uz to, krajem lipnja i početkom srpnja 2023. kao jedan od agenata sudjelovala je i u uspješnom izdanju obveznica ZG Holdinga, u ukupnom iznosu od 305 milijuna eura, čime je nastavila pružati dodatan impuls razvoju domaćeg tržišta kapitala u cjelini.

SILAZNI TREND NPL PLASMANA
Prvu polovicu 2023. obilježio je i nastavak silaznog trenda kretanja tzv. NPL (nenaplativih i djelomično naplativih) plasmana. Tako je njihov udio na razini banke krajem lipnja 2023. iznosio 3,0%, u odnosu na 3,4% krajem prosinca 2022. Kod građana, udio NPL plasmana na polovici 2023. iznosio je 4,3%, u odnosu na 4,8% krajem 2022. U poslovanju s gospodarstvom (uključujući i segment države) udio NPL plasmana krajem lipnja 2023. godine iznosio je 2,2%, u odnosu na 2,7% krajem 2022. godine.

OČEKIVANJA
„Sudeći prema trenutačnim pokazateljima, Eurozona bi trebala izbjeći recesiju u 2023. godini, uz očekivanu skromnu stopu rasta od 0,5%. Kad je u pitanju Hrvatska, smanjenje recesijskih rizika unutar EU trebalo bi imati pozitivan impuls na inozemnu potražnju, dok bi osobna potrošnja u kontekstu umjerenijih inflatornih kretanja u dosadašnjem dijelu 2023., kao i povratka realnih plaća u pozitivan teritorij, odnosno rasta raspoloživog dohotka, mogla biti dodatno potaknuta. Uz činjenicu da se Hrvatska nalazi u vrlo povoljnom položaju kad se radi o raspodjeli sredstava u okviru novog EU proračuna, što u srednjem roku može dati snažan i održiv impuls oporavku investicija, te ako tome pridodamo očekivani doprinos turizma, stopu rasta BDP-a u 2023. godini u optimističnijem scenariju vidimo na razinama od 2,5%“, istaknuo je Schoefboeck.

„Rastući trend referentnih kamatnih stopa, koji zbog izrazito visoke likvidnosti domaćeg bankarskog sustava bilježi izraženiji transmisijski efekt na aktivnoj strani, u Republici Hrvatskoj je zbog pozitivnih učinaka uvođenja eura značajno ublažen u usporedbi s drugim zemljama Europske unije, posebice s onima koje se nalaze izvan Eurozone. Shodno tome, Hrvatska se trenutačno nalazi u skupini zemlja unutar Europske unije s usporedivo nižim troškovima financiranja, što ranije nije bio slučaj. U idućem će razdoblju kretanje kamatnih stopa i dalje dominantno ovisiti o potezima nositelja monetarnih politika, posebice Europske središnje banke, pri čemu se prema kraju godine može očekivati određena stabilizacija u tom pogledu“, nastavio je Schoefboeck.

„Erste banka ima čvrstu i stabilnu poziciju na hrvatskom tržištu, uz lidersko mjesto u brojnim segmentima poslovanja i još uvijek najvišu ocjenu bonitetnih kuća (A-, Fitch Ratings, 2022) među bankama i drugim tvrtkama na domaćem tržištu. Naš je cilj biti svojevrsni konsolidator financijskih usluga u oba segmenta – fizičkom i digitalnom, pri čemu je digitalna prepoznatljivost i razvoj digitalnih rješenja vrlo važan stup naše strategije. Snažna i stabilna kapitalna pozicija, visoka razina likvidnosti, vrlo visok stupanj povjerenja klijenata, kao i pripadnost jakoj matičnoj grupaciji koja regiju srednje i istočne Europe vidi kao svoje temeljno tržište, u fokus našeg poslovanja stavlja efikasnost, inovativnost i težnju prema izvrsnosti, kojima želimo dati doprinos rastu i razvoju hrvatskog gospodarstva, potičući i promičući prosperitet svakog našeg zaposlenika, klijenta te hrvatskog društva u cjelini“, zaključio je Schoefboeck ovom prigodom.

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design