Istraživanje AHK-a – Znatan porast nezadovoljstva među tvrtkama

In Financije i gospodarstvo
ahk

Prognoze rasta hrvatskoga gospodarstva ove su godine lošije nego 2017. Rezultati su to najnovijega Gospodarskog istraživanja koje je Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora u veljači provela među 140 tvrtki-članica te nekima od vodećih tvrtki u Hrvatskoj.

Premda se postotak poduzetnika koji bi ponovno investirali u Hrvatsku posljednjih godina kretao oko visokih 80%, u aktualnom je istraživanju pao na 68%. Kao glavni izvor nezadovoljstva tvrtke koje posluju u Hrvatskoj i dalje navode izostanak reformi.

Aktualna gospodarska situacija u Hrvatskoj te prognoza razvoja gospodarstva negativnije su ocijenjeni od vlastitog poslovanja. Tako svega 10% ispitanih tvrtki smatra kako je gospodarska situacija u zemlji u ovome trenutku dobra, a samo 33% smatra kako hrvatsko gospodarstvo ide u pozitivnome smjeru (u odnosu na 57% u 2017.).

Za razliku od Hrvatske, stanje u gospodarstvu u zemljama Srednje i Istočne Europe se po mišljenju ispitanih tvrtki popravilo pa ga je 37% tih tvrtki ocijenilo kao dobro (u odnosu na 30% u 2017. godini). U tim se zemljama povećao i broj poduzetnika koji smatraju kako gospodarstvo zemlje u kojoj posluju ide u dobrome smjeru – s 30% u prošloj na 39% u ovoj godini.

Ocjena razvoja poslovanja vlastite tvrtke u Hrvatskoj gotovo se preklapa s ocjenom među državama Srednje i Istočne Europe: 57% ispitanih tvrtki vjeruje kako će u narednome razdoblju poslovati bolje, što daje naznake da postoji nada među hrvatskim poduzetnicima.

Blagi porast na 42% očekuju tvrtke u području izvoza (2017: 34 %), dok se neznatni pad s 47% na 42% očekuje kod planiranih investicija. Glavnim nedostacima Hrvatske kao poslovne lokacije i dalje se smatraju visoko porezno opterećenje, porezni sustav i uprava, suzbijanje korupcija i kriminala, pravna sigurnost te javna uprava.

Kao glavne prednosti ističu se članstvo u Europskoj uniji, akademsko obrazovanje radnika, kvalifikacija zaposlenika, produktivnost radne snage te dobra infrastruktura. Hrvatska je kao investicijska destinacija u ovogodišnjem istraživanju ponovo zauzela osmo mjesto od 20. država Srednje i Istočne Europe, na kojem – uz iznimku 2017. kada je bila sedma – boravi od 2014. godine. Prva tri zauzimaju Češka, Poljska i Estonija.

Za uvođenje eura je čak 57% ispitanika; prošle godine ta je brojka iznosila 46%.

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora Gospodarsko istraživanje provodi trinaestu godinu zaredom, istodobno s šesnaest drugih vanjskotrgovinskih komora i delegacija Savezne Republike Njemačke iz Srednje i Istočne Europe.

Njegove rezultate predstavili su predsjednik Komore Nicolas Baron Adamovich, direktor Komore Sven Thorsten Potthoff, članovi uprave Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Davor Tomašković (predsjednik uprave Hrvatskog telekoma d. d.) i Dorotea Effenberger (CEO tvrtke Tahograf d. o. o.).

You may also read!

Wall street

Svjetske burze pale, inflacija u SAD-u ne popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene

Read More...
biam

Uspješno završeni sajmovi BIAM&ZAVARIVANJE

Nakon četiri dana uspješno su završeni bienalni poslovni sajmovi BIAM - 27. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i

Read More...
vito

Promicanje zdravlja na radu – primjeri dobre prakse

Udio ljudi između 15 i 64 godina u Hrvatskoj koji je radno aktivan je među najmanjima u EU. Jedan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design