Jeftinija biljna ulja i mlijeko spustili cijene hrane u prosincu – FAO

Cijene hrane pale su u prosincu na međunarodnim tržištima pod utjecajem osjetnog pojeftinjenja biljnih ulja i mlijeka i mliječnih proizvoda dok su u cijeloj prošloj godini u prosjeku porasle nešto više od osam posto, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u prosincu za 3,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 169,8 bodova, utvrdili su u FAO-u.

U cijeloj prošloj godini njegova je prosječna vrijednost iznosila 174,6 bodova i najviša je od 2014. godine. U odnosu na 2016. godinu viša je za 8,2 posto.

Na kraju prošle godine najviše su pojeftinili mlijeko i mliječni proizvodi, za 9,7 posto na mjesečnoj razini, zbog obilne opskrbe i prigušene potražnje za obranim i punomasnim mlijekom u prahu, te sirom i maslacem.

U cijeloj 2017. prosječna vrijednost indeksa koji mjeri kretanje cijena te kategorije prehrambenih proizvoda bila je 31,5 posto viša nego u godini ranije.

Biljna ulja također su osjetno pojeftinila u prosincu, za 5,6 posto u odnosu na studeni, slijedeći oštar pad cijena palminog ulja.

U cijeloj 2017. vrijednost odgovarajućeg indeksa porasla je za tri posto u odnosu na 2016., utvrdili su u FAO-u.

Šećer je u prosincu pojeftinio 4,1 posto u odnosu na studeni pod utjecajem sezonskih faktora i očekivanja velikog viška u ponudi u novoj godini. U cijeloj su pak 2017. godini cijene šećera u prosjeku bile 11,2 posto niže nego u 2016. ponajviše zbog obilnog uroda šećerne trske u vodećem proizvođaču Brazilu.

Cijene žitarica stagnirale su u prosincu treći mjesec zaredom, pri čemu su cijene pšenice pale dok su kukuruz i riža blago poskupjeli.

U cijeloj prošloj godini prosječna je vrijednost indeksa koji mjeri kretanje cijena žitarica 3,2 posto viša nego u 2016. ali je još uvijek 37 posto ispod rekordne razine zabilježene 2011. godine.

Meso je u prosincu blago pojeftinilo zbog obilne ponude koja je spustila cijene govedine. U cijeloj 2017. godini prosječna vrijednost indeksa u toj kategoriji prehrambenih proizvoda bila je devet posto viša nego u godini ranije, navode u FAO-u. (H)

Exit mobile version