Na bližim tržištima ima želja za putovanjima u Hrvatsku, ali realizacija neizvjesna

In Iz zemlje
turizam

Na bližim tržištima postoji želja za ljetnim putovanjima u Hrvatsku, ali je neizvjesna realizacija i ovisit će o odlukama stožera i vlada hoće li se moći putovati preko granica, rekli su za Hinu direktori predstavništava Hrvatske turističke zajednice u šest europskih zemalja.

Direktori HTZ-ovih predstavništava u Austriji, Sloveniji, Italiji, Poljskoj, Češkoj i Njemačkoj kažu da se preporučuje provođenje odmora u vlastitim zemljama, a neke od zemalja će to pokušati i poduprijeti posebnim mjerama, smatrajući da je za njihove građane sigurniji ostanak u svojoj zemlji i želeći izbjeći ponavljanje scenarija iz veljače i ožujka kada su se turisti zbog širenja pandemije teško vraćali doma, pogotovo nakon zastavljanja zračnog prometa.

S obzirom da je Hrvatska tim tržištima relativno blizu i brzo dostupna i cestovnim pravcima, vjeruje se da bi otvaranje granica i određena normalizacija situacije sa zaustavljanjem ili znatnim ublažavanjem pandemije, pokrenula barem dio turističkih kretanja s tih tržišta prema Hrvatskoj još ovog ljeta.

Njemačka

Direktor HTZ-a za Njemačku (u Frankfurtu) Romeo Draghicchio i voditeljica ispostave HTZ-a u Muenchenu Nera Miličević poručuju da su se zbog pandemije prioriteti potencijalnih putnika radikalno promijenili i da su putovanja u drugom planu.

“Uglavom se čeka razvoj situacije, ali Nijemci nisu izgubili želju za putovanjem na ljetne odmore te se predviđa kako će dio njih koji su ranije bukirali i realizirati svoja putovanja ako se za to steknu uvjeti, ili će prihvatiti vaučere touroperatora i putovati u drugim, kasnijim terminima”, kaže Dragicchio.

Dodaje da novih bukinga za sada nema i da ih neće ni biti dok se situacija ne razjasni, što se može povezati i s odlukom njemačke Vlade o daljnjoj zabrani putovanja i produženju mjera socijalnog distanciranja.

“Ako turistička putovanja i budu omogućena, u prednosti će biti domaće, njemačke destinacije ili eventualno bliže do kojih se može doći vlastitim prijevozom, jer je neizvjesno ponovno pokretanje avioprometa na razine prije izbijanja krize. Prednost će imati i manji i/ili individualni smještajni objekti”, smatra Dragicchio.

Naglašava da je njemačka turistička branša trenutno pod velikim pritiskom – putovanja po zemlji i van nje su zabranjena, touroperatori i aviokompanije su zbog velikih gubitaka oslonjeni na državne mjere za očuvanje zaposlenosti te se svi pokušavaju preustrojiti, minimizirati štete i održati likvidnost.

Njemačka je najvažnije tržište za hrvatski turizam, a iz njezine južne savezne države Bavarske, u Hrvatsku dolazi oko 30 posto od ukupnog broja njemačkih turista.

Austrija

Teška situacija je i u turizmu Austrije, no direktor HTZ-a u Beču (odakle pokriva i Švicarsku) Branimir Tončinic kaže da ipak ima interesa i želje za inozemnim putovanjima.

“Situaciju su zakomplicirali javni istupi i vladine najave ograničenja inozemnih putovanja u ljetnom razdoblju te apel da se godišnji odmori provedu u zemlji. Te najave dodatno su otežale situaciju ‘outgoing’ agencijama i organizatorima putovanja, koji su se nadali s ponudama za ljeto bar djelomično pokriti gubitke, a i građanima Austrije je sada nesigurnije planirati ljetna putovanja izvan zemlje”, iznosi Tončinić.

Napominje da turistički sektor traži konkretan i jasan vremenski tijek ublažavanja i obustavljanja vladinih mjera te mjera ograničenja putovanja kako bi mogli konkretno planirati, što je sada vrlo teško, tim više što su zatvoreni i svi domaći smještajni objekti do sredine svibnja i tek će se tada razmatrati njihovo postupno otvaranje uz posebne mjere.

Do kraja lipnja pak zabranjene su sve manifestacije i događanja, dok je do kraja travnja na snazi i ograničenje kretanja čime se onemogućuje okupljanje više ljudi koji nisu članovi istog kućanstva.

U ovakvoj situaciji u Austriji trenutno, do najranije sredine svibnja, neće biti moguća realizacija bilo kakvog turističkog kretanja, ni inozemnog ni domaćeg, i to pod uvjetom da se do tada borba protiv širenja covida19 pozitivno nastavi. Budu li i za ljeto na snazi ograničenja putovanja u inozemstvo, domaći turizam će profitirati, međutim bez stranih turista ni Austrija neće moći sanirati gubitke, jer su ostvarenja stranih turista veća od domaćih”, procjenjuje Tončinić.

Italija

Unatoč razmjerima pandemije u Italiji, očekuje se da će po smirivanju situacije u toj zemlji prvo krenuti domaća putovanja, i to, kako kaže direktorica HTZ-a u Milanu Viviana Vukelić, zahvaljujući bonusu za godišnje odmore koje je Talijanima najavio ministar kulturnih dobara i turizma Dario Franceschini.

“Posljednjih dana raspravlja se i o mjerama sigurnosti koje će se usvajati kako bi se turistički tijekovi mogli, koliko je to moguće, nesmetano odvijati. Kod putovanja izvan Italije sve ovisi o otvaranju granica, mjerama sigurnosti koje će poduzimati druge zemlje, ali i financijskim mogućnostima Talijana da putuju izvan vlastite zemlje obzirom na gospodarsku situaciju”, kaže Vukelić, ističući da će Talijani, kada budu mogli u inozemstvo, svakako u početku putovati automobilom u bliže destinacije.

Iznosi i da pandemija na talijanski turizam ima ogroman negativni utjecaj, jer je potrošnja stranih turista, koji imaju udjel nešto iznad 50 posto, iznimno važna stavka u njihovoj platnoj bilanci.

“Udruga talijanskih trgovaca Confcommercio u razdoblju ‘lockdowna-a’, od 1. ožujka do 31. svibnja, procijenila je već gubitak od 11 milijardi eura, a ssituacija je posebno teška za turizam gradova poput Rima, Firence i Venecije, kojima 70 posto turizma čine strani turisti i koje domaći ne mogu u potpunosti zamijeniti”, iznosi Vukelić.

Slovenija

I u toj je zemlji svako putovanje strogo zabranjeno, a iako postoje određene iznimke, nisu u turističke svrhe, jer kroz Sloveniju turisti mogu proći samo pod uvjetom da se ne zaustavljaju, odnosno u jednom danu, kaže direktorica HTZ-a u Ljubljani Metka Bradetić.

“Ako netko želi sada doći u Sloveniju obavezan je testirati se na koronavirus i biti u samoizolaciji sedam dana. Kada će te mjere ukinuti još nitko ne zna i svako predviđanje bi bila špekulacija. Ipak, određene najave idu u smjeru da će Slovenci prve godišnje odmore najvjerojatnije koristiti već početkom lipnja, s time da im je upućen apel da ne putuju u daleke destinacije”, otkriva Bradetić.

Kaže i da sektor turizma čeka Vladine smjernice, prvenstveno o uvođenju turističkih vaučera koji bi se koristili na području Slovenije za turističke usluge, pri čemu iznosi i da se udjel domaćih turista u toj zemlji kreće od 20 do 50 posto, ovisno o kraju.

“Sada se dodatno naglašava važnost Slovenije za odmor, a brojne su i aktivnosti poticanja kupovine domaćih proizvoda, pa će u tom smjeru ići i turistička kampanja. Hotelijeri su najviše pogođeni krizom i teško mogu prognozirati kakav će biti promet, jer sve ovisi o otvaranju granica u Sloveniji i susjednim državama”, kaže Bradetić.

Poljska

Zadnjih par godina Poljska je ‘izbila’ među prvih pet do sedam tržišta u hrvatskom turizmu, no njezine su granice zatvorene do 3. svibnja, kaže direktorica HTZ-a u Varšavi Agnieszka Anna Puszczewicz.

“Volja za putovanjima kod Poljaka postoji i smatra se da će Hrvatska biti među traženijim destinacijama ovog ljeta, no otvoreno pitanje je hoće li moći doći do Hrvatske zbog država kroz koje trebaju proći, kakve će imati uvjete za tranzit i slično”, kaže Puszczewicz, koja dodaje da je za sada i u toj zemlji i dalje na snazi mjera po kojoj građani nakon povratka iz inozemstva moraju u samoizolaciju 14 dana.

Naglašava da je i u poljskom turizmu situacija teška, najveći touroperatori su za sada otkazali sva putovanja do kraja travnja, a neki od njih i do kraja svibnja. I dalje su zabranjena putovanja unutar Poljske te međunarodni promet aviona i vlakova, za sada do 26. travnja, a zatvoreni su i svi hoteli.

Češka

Iako je za sada jedino iz Češke stigao prijedlog i želja za dolascima čeških turista u Hrvatsku uz pomoć dogovora vlada, oko čega su se čuli i premijeri obje zemlje te se ovaj tjedan od ministara turizma očekuju i konkretniji prijedlozi, još nije izvjesno da će se to i moći realizirati, pogotovo što se i tamo preporučuje odmore provesti u zemlji.

“O eventualnom ublažavanju pravila za putovanja preko granice odlučivat će se u idućih nekoliko tjedana, a kada se spominje inozemstvo diskutira se najviše o putovanjima u Hrvatsku i Slovačku. Sve će ovisiti o pojedinačnim zemljama i dogovorima, pri čemu je odlučujuće epidemiološko stajalište te se pretpostavlja da će sve biti jasnije polovinom lipnja”, kaže direktor HTZ-a u Pragu Dubravko Miholić.

Iznosi i da češki turizam bilježi pad i gubitke, a otkazuju se i putovanja prema svim destinacijama, u čemu touroperatori i agencije nastoje goste nagovoriti da još ne storniraju, da pričekaju još mjesec dana kako bi svi vidjeli razvoj situacije ili im nude druge termine u rujnu, umjesto u lipnju.

“Neizvjesnost sve muči, ali se očekuje i podrška domaćem turizmu te se spominje i mogućnost vaučera ili kartica koje bi se davale zaposlenima za korištenje godišnjeg odmora u Češkoj i što se ne oporezivalo”, dodaje Miholić.

Tatjana Miščančuk (H)

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design