Nacrt proračuna u Njemačkoj konačno spreman, oporba napada masovno zaduživanje

In Vijesti iz svijeta
euri

Proračunski odbor Bundestaga usvojio je u petak rano ujutro nacrt proračuna za ovu godinu, uz dodatno državno zaduživanje od 138,94 milijarde eura. Nove kredite diktirali su troškovi pandemije i ruskog napada na Ukrajinu. Oporba je oštro kritizirala nacrt.

Država nastavlja s opsežnim programima pomoći gospodarstvu i rasterećenju građana kroz porezne olakšice, pokušavajući amortizirati vrtoglavi rast cijena energenata i rasplamsanu inflaciju.

Planirano je da se proračun Bundestaga za 2022. konačno usvoji na sjednici od 30. svibnja do 3. lipnja. Odnosno, zbog parlamentarnih izbora prošle jeseni, znatno kasnije nego inače – u normalnim okolnostima, Sabor usvaja proračun za iduću godinu u prosincu prethodne godine.

Ministarstva se stoga od početka godine financiraju iz privremenog proračuna.

Odbor je u četvrtak započeo završne konzultacije o nacrtu. Rat u Ukrajini natjerao je ministra financija Christiana Lindnera da revidira dokument i otpiše gotovo 140 milijardi eura novih državnih zajmova.

Osim toga, odbor je ukinuo određene privilegije bivšem njemačkom kancelaru Gerhardu Schröderu. Schroeder je zbog veza s Rusijom ostao bez ureda i osoblja, ali će i dalje primati mirovinu i imati osobnu sigurnost.
Oporbeni demokršćani zatražili su od Bundestaga ukidanje mirovine bivšeg kancelara, optužujući ga da narušava međunarodni ugled Njemačke.

Sestrinske demokršćanske stranke Unije, CDU i CSU, procijenile su da bi Vlada mogla proći s kreditom od 88 umjesto gotovo 140 milijardi eura, odnosno neto kreditima od samo oko 52 milijarde.

“To bi također poslalo signal stanovništvu koje se već dosta toga odriče, da država štedi i da ne možemo novcem riješiti svaki problem u Njemačkoj”, rekao je u petak glasnogovornik CDU/CSU za kršćanska pitanja Christian Haase.

Demokršćani su u raspravi o nacrtu neuspješno predložili paket olakšica od 40 milijardi eura.

Haze je, međutim, naglasio da Unija podržava proračunske izdatke za rat u Ukrajini. “Oporba se tome ne protivi. Moramo biti jedinstveni ovdje i u krizi, ali ima puno, puno malih stvari u kojima vlast nije jasno pokazala spremnost za spašavanje”, rekao je Haze.

Ljevica je ocijenila da su nacrtom potpuno pogrešno smanjeni prioriteti. Gesine Lötzsch rekla je da su izdaci za obranu previsoki, čak i bez planiranog fonda od 100 milijardi eura za modernizaciju vojske.

“Onda je, naravno, jasno da su ekološka i socijalna pitanja otišla u drugi plan”, rekla je Lechova. “Kao ljevica, inzistiramo da se novac troši na smanjenje jaza u društvu.”

Ljevica traži smanjenje stanarina i osnovnih cijena hrane, više pomoći za nezaposlene, bolje mirovine, više novca za infrastrukturu za njegu i socijalne stanove, kao i za obrazovanje.

Lechova je dodala da je Njemačkoj potrebna porezna reforma te da ljevica želi da se “više oporezuju oni koji profitiraju od rata i krize”.

Desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) također je oštro kritizirala novo zaduživanje. Glasnogovornik stranke za proračunska pitanja Peter Beringer (Boehringehr) istaknuo je kako je udio zaduživanja u nacrtu šest puta veći od zakonskog ograničenja.

Optužio je vladajuću koaliciju da stvara “neustavne” proračunske rezerve s maglovitim stavkama za klimu i borbu protiv pandemije.

dpa GermanyToday

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design