Nedostaje nam opći društveni konsenzus o važnosti industrije i izvoza

In Konferencije / savjetovanja
Nedostaje nam opći društveni konsenzus o važnosti industrije i izvoza

Za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije 2021. je bila najbolja godina do sada. Od 2017. godine ova županija ostvaruje godišnji rast broja poduzetnika i broja zaposlenih. Ukupni prihodi i izvoz uvećani su preko 30 posto, pri čemu je važno istaknuti da je rasla produktivnost rada. Analiza glavnog ekonomista HGK Gorana Šaravanje govori o snazi zagorskog gospodarstva, koje je među najboljim izvornicima u Hrvatskoj. To su rezultati koji su omogućili i rast plaća kao važan faktor zadržavanja i privlačenja kvalificirane radne snage.

Jednako dobri rezultati očekuju se i za 2022., no tvrtke ove županije očekuju i mnogobrojne neizvjesnosti uz rast kamatnih stopa, inflaciju i utjecaj rata u Ukrajini na cijene energenata i sirovina u narednom razdoblju. Kako postići ravnotežu između opreza i razvoja u ovakvim vremenima, bila je tema konferencije u organizaciji HGK ŽK Krapina Industrija Zagorja: Konkurentnost, održivost i modernizacija, koja je održana danas u Zaboku.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar poručio je kako je gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije izvozno orijentirano i kako Zagorje ima pokrivenost uvoza izvozom od oko 180 posto. „Od trećeg kvartala 2013. godine naše gospodarstvo kontinuirano raste i prošle godine je to bilo preko 15,3 milijardi kuna, nikad veća nije bila dobit i vjerujem da ćemo se ove godine približiti novim rekordima.“ kazao je župan Kolar.

„Iz perspektive Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja vašim rezultatima možemo zapljeskati – rastu prihodi, raste dobit, raste produktivnost, a izvoz raste brže od uvoza.Izazova će i dalje biti pred nama, ali uvjeren sam da ih možemo iskoristiti za bolje pozicioniranje Hrvatske kao poželjne investicijske destinacije i činiti je još boljim mjestom za život“ izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

„Za dugoročno održavanje udjela industrije i izvoza u BDP-u ove županije te eventualno iskorištavanje prilika za povratak proizvodnje u EU nisu dovoljne samo aktivnosti tvrtki, već nam treba opći društveni konsenzus o važnosti industrije i izvoza, a onda i kreiranje novih mjera i politika u obrazovanju, zadržavanju mladih i uvozu radne snage,“ poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design