Održana Vinceška u najmodernijoj vinariji u regiji

Vina Belje svečano obilježila početak nove vinogradarske godine

U modernoj vinariji Vina Belje na Banovom brdu u Baranji danas je, u prisustvu brojnih gostiju iz cijele regije, proslavljen blagdan Sv. Vinka zaštitnika vinogradara, koji je među stanovnicima Baranje poznat pod nazivom Vinceška.

Već tradicionalno, Vinceškom se obilježava početak rezidbe u vinogradima i početak nove vinogradarske godine. Prvu ovogodišnju rezidbu u beljskim vinogradima predvodili su Davor Bošnjaković, direktor društva Belje d.d., zajedno s Ljerkom Puljić, članicom Nadzornog odbora Agrokora i Goranom Miličevićem, direktorom vinarije Belje.

U novu vinogradarsku godinu Vina Belje ulaze s odličnim rezultatima iz prethodne godine u kojoj je prodano 3,2 milijuna litara vina od čega više od 2,5 milijuna litara kvalitetne i vrhunske graševine koja je najvažnija sorta Vina Belje. Graševina je i najraširenija sorta vinove loze u Hrvatskoj, a s obzirom na to da je 25% vina koja se proizvedu u Hrvatskoj upravo graševina, prodane količine kvalitetne i vrhunske graševine Belje najbolje prezentiraju sve veću potražnju za graševinom i svijest potrošača o njenoj kvaliteti i vrijednosti.

Davor Bošnjaković i Ljerka Puljić

Vinceška je odličan početak nove vinogradarske godine koja će, vjerujemo biti bolja od prošle i donijeti još jednu iznimnu berbu. Belje nastavlja sa strategijom rasta i razvoja pa u planu imamo zanavljanje 40 hektara vinograda koji se nalaze upravo iznad naše vinarije i koje smo iskrčili prije nekoliko mjeseci. U prodaji vina zadržavamo fokus na domaćem tržištu, ali u isto vrijeme otvaramo i nova inozemna tržišta jer nam brojne osvojene nagrade i priznanja na međunarodnim ocjenjivanjima potvrđuju velike potencijale naših vina“, izjavio je Davor Bošnjaković.

Osim uz zvuk tamburice, Vinceška se svake godine obilježava uz beljsku graševinu, vinogradarski grah te baranjsku kobasicu i slaninu, a prema starim narodnim običajima beljski se vinogradi kite Baranjskim kulenom i kobasicama i zalijevaju vinom kako bi vinogradarska 2017. godina bila što uspješnija.

Exit mobile version