Ravnoteža između poslovnog i privatnog života

In Zaposlenost / plaće
posao

Navodeći između ostalog razloge reguliranja rada nedjeljom u djelatnosti trgovine ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović spomenuo je i potrebu uspostave ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Navedena tema nije nova i nije ograničena samo na poslovanje i rad u trgovini, već je istu potrebno cjelovito sagledavati i rješavati.

Budući da se zaposleni roditelji i skrbnici suočavaju s brojnim izazovima kako bi uskladili poslovne i obiteljske obveze, Europska komisija je još u travnju 2017. godine predložila inicijativu kako bi se te obveze uravnotežile donošenjem Direktive. Europska komisija pritom je uzela u obzir potrebe malih i srednjih poduzeća kako bi se osiguralo da ona ne budu nerazmjerno pogođena.

Europski parlament usvojio je 2019.godine Direktivu Europskog parlamenta i Vijeća o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi. Ovom direktivom utvrđuje se niz novih ili viših standarda za roditeljski, očinski i skrbnički dopust kao i pravo na traženje fleksibilnih radnih uvjeta.Rok u kojem zemlje članice EU moraju početi primjenjivati Direktivu je tri godine.

Cilj je Direktive: povećati sudjelovanje žena na tržištu rada,povećati opseg uzimanja godišnjeg dopusta za obitelj i fleksibilnih radnih uvjeta među muškarcima, te pružiti mogućnosti da se radnicima i radnicama odobri dopust u svrhu skrbi za članove obitelji kojima je potrebna potpora.

Istraživanja pokazuju kao Europljanke, na žalost očekivano (zbog još uvijek prilično patrijarhalnih društava), na kućanske poslove troše dvostruko više vremena nego njihovi partneri čak i ako su njihovi partneri nezaposleni, dok Eurostat navodi kako je upravo takva preraspodjela kućanskih poslova, glavni razlog neuključenosti žena na tržište rada.

Takva nerazmjerna raspodjela obveza među ženama i muškarcima navela je Europsku uniju na poboljšanje zakonskih okvira kako bi se ta nejednakost ispravila i kako bi se poboljšao status žena, odnosno, kako bi se muškarci više uključili u izvršavanje kućanskih poslova. Vodstvo Europske unije nada se da će pravo na očinski dopust potaknuti muškarce na ujednačeniju podjelu obveza skrbi o obitelji u odnosu na žene, te omogućiti rano stvaranje emocionalne veze između očeva i djece.

Direktiva propisuje minimum koje zemlje članice moraju zadovoljiti, a za očeve predviđa obveznih deset dana plaćenog očinskog dopusta prilikom rođenja djeteta, kao i dva mjeseca neprenosivog plaćenog roditeljskog dopusta.

Za zaposlene osobe koje radi teškog zdravstvenog stanja njeguju člana obitelji ili osobu koja u kućanstvu živi s njima, prema Direktivi, predviđeno je pet dana plaćenog dopusta godišnje. Također, zaposleni roditelji ili osobe koje skrbe o bliskoj osobi mogli bi zatražiti i prilagodbu radnih uvjeta, uključujući, gdje je to moguće i rad na daljinu ili fleksibilne radne uvjete, a poslodavci će morati uzeti u obzir i posebne potrebe roditelja djece s invaliditetom ili dugotrajnom bolešću te potrebe samohranih roditelja.

Što se tiče trgovine ministar Aladrović istaknuo je kako se mora naći idealan modalitet između ekonomskog dijela i toga da nedjelja bude dan za obitelj te je najavio da bi do kraja ove godine mogli imati konkretno rješenje. Spomenuo je da su mnoge države u Europi to regulirale na način da je nedjelja neradna ili pak u vrlo malom segmentu radna.

Neovisno o zakonskim rješenjima i djelatnosti u kojoj posluju, hrvatski poslodavci u okviru poslovne politike upravljanja ljudskim resursima trebali bi implementirati različita rješenja koja doprinose demografskoj politici, boljoj skrbi o djeci i starijim članovima obitelji, i ravnoteži između rada i obiteljskog života.

Vitomir Begović

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design