Staničić: Požari nemaju negativan utjecaj na turistički promet u Hrvatskoj

In Iz svijeta

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić izjavio je u petak u Splitu kako požari u Hrvatskoj nemaju negativan utjecaj na turistički promet u našoj zemlji.

“Nemamo negativnih informacija od gostiju o otkazivanju putničkih aranžmana, a nema ni negativnih komentara i konotacija”, rekao je u Staničić nakon sastanka s Turističkim vijećem Splitsko-dalmatinske županije, pod predsjedanjem župana Blaženka Bobana.

Po Staničićevim riječima, Glavni ured HTZ-a spreman je, u suradnji s Ministarstvom turizma, dati svoj doprinos, ako bi došlo do negativnih reakcija turista nakon požara.

“Ono što je bitno je činjenica da je Hrvatska kao turistička zemlja sigurna i taj element je osnova turističkog razvoja,” kazao je.

Zamoljen za komentar primjedbi po kojima je hrvatski turizam procvjetao zbog, kako se izrazio novinar, terorizma diljem Europe, Staničić je rekao kako na turističke rezultate utječe niz elemenata, da Hrvatska sada ima kvalitetniju turističku ponudu no prije pet ili deset godina te da u ovom trenutku “odolijeva izazovima i ima što ponuditi u odnosu na konkurenciju.”

“Sigurno da na turistički promet ima utjecaja i sigurnosna situacija, prije svega na južnom Mediteranu, ali ja se ne bih bavio našim konkurentima nego nam je važno da zadržimo pozitivne trendove i pozitivan turistički imidž koji Hrvatska ima u svijetu”, istaknuo je.

Na upit kako komentira primjedbe da Hrvatska, zbog nedostatka kapaciteta nije spremna prihvatiti porast priljeva turista, Staničić je rekao kako postoji strategija razvoja turizma Hrvatske do 2020. godine.

“Pratimo projekte iz te strategije i već danas smo došli na određenu razinu koju strategija određuje u svojim projektima,” rekao je.

Pri tomu je kao ključne aktivnosti koje će Glavni ured HTZ-a provoditi u budućem razdoblju naveo aktivnosti usmjerene povećanju turističkog prometa u predsezoni i posezoni.

U tom je kontekstu spomenuo razvoj kongresnog, sportskog i arheološkog turizma za što, kako je naglasio, potencijala ima, posebice u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Župan Boban je dometnuo kako na području od Trogira do Omiša postoje arheološka nalazišta kao “nigdje u svijetu.”

“Moramo svijetu pokazati ta arheološka nalazišta i kroz taj vid turizma produžiti posezonu i predsezonu”, istaknuo je.

Župan kaže i kako forsira probijanje tunela Kozjak jer bi to omogućilo razvoj turističke ponude i u Dalmatinskoj zagori.

Kao primjer je naveo izgradnju tunela Sveti Ilija zahvaljujući kojem je u posljednje dvije godine u Imotskoj krajini izgrađeno 200 apartmana.

Boban smatra i kako je nužno kvalitetnije povezivanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) iz Dalmatinske zagore s turistima, jer je nelogično da, primjerice, turisti koji borave u apartmanima u Imotskoj krajini kupuju povrće u nekom stranom trgovačkom lancu a ne od domaćih proizvođača.

Župan je najavio i kako će do kraja ove godine biti završena izrada strategije za razvoj turizma na području Splitsko-dalmatinske županije. (H)

You may also read!

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Anđela Kurilj iz Turističko-ugostiteljske škole Split pobjednica METRO Junior Top Chefa. U velikom finalu natjecanja METRO Junior Top Chef, održanog

Read More...
wall

Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, kamate Feda ostaju povišene

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je sve jasnije da zbog povišene

Read More...
U fokusu klimatske promjene i utjecaj na rad

U fokusu klimatske promjene i utjecaj na rad

Ovogodišnji Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu koji se obilježava 28.travnja skreće pozornost na važnost osiguranja sigurnosti i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design