Što su dodaci prehrani

Zadnjih godina dodaci prehrani su zauzeli visoko mjesto u preventivi i samoliječenju. Njihov broj na tržištu svakodnevno raste!

Iako ih upotrebljava veliki dio populacije, pitanje je znaju li svi što su dodaci prehrani uopće?

Dodaci prehrani su koncentrirani izvor hranjivih tvari ili drugih tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom.

Na tržište se plasiraju u određenom farmaceutskom, doziranom obliku (kapsule, pastile, tablete, prah, granule, tekućine i sl.).

Hranjivi sastojci u ovoj vrsti proizvoda su vitamini i minerali. U druge tvari pripadaju: bjelančevine, aminokiseline, masne kiseline (omega-3), celuloza, pivski kvasac, inulin, lecitin, bilje te njihovi ekstrakti ili koncentrati. Osim toga, zaštitne tvari biljnog podrijetla (bioflavonoidi, karotenoidi, izoflavoni, glukozinolati), prirodni enzimi i koenzimi, žive kulture mikroorganizama, organska tkiva, metaboliti žlijezda, i ostale aktivne tvari.

Dodatke prehrani čine i pčelinji proizvodi (med s dodacima drugih aktivnih tvari, propolis, matična mliječ) i njihove mješavine s dodacima ljekovitog bilja.

Za proizvodnju biljnih pripravaka kao dodataka prehrani mogu se koristiti svježe ili osušene cijele biljke odnosno njihovi dijelovi. Na primjer: list, korijen, plod, cvijet i drugi dijelovi biljke. Čiste tvari biljnog podrijetla pojedinačno ili u smjesi, biljni sekundarni proizvodi, i to prvenstveno onih biljnih vrsta koje se nalaze na listi dozvoljenih ljekovitih biljnih vrsta navedenih u Pravilniku o dodacima prehrani (NN 46/2011).

Dodaci prehrani pomažu u uobičajenoj prehrani

Svrha dodataka prehrani nije izlječenje, nego potpomaganje unosa hranjivih sastojaka u uobičajenoj prehrani. Time se nadopunjuje prehrana tvarima koje se putem normalnog unosa hrane u organizam ne dobiva u dovoljnoj količini.

Rezultat je povoljno djelovanje na zdravlje potrošača, povećavanje opće otpornosti organizma na stresne vanjske utjecaje, kao i pomoć u održavanju pravilnih fizioloških funkcija organizma i njegovih dijelova.

Iz mnogih razloga dodaci prehrani pronalaze svoje mjesto u području “preventivne prehrane”, kao i u području “preventive dobrom zdravlju“. Uzimanjem te vrste hrane potrošaču se daje dodatna mogućnost da se sam ili uz pomoć stručne osobe brine o svom zdravlju.

Kvaliteta dodataka prehrani je ujedno i zdravstvena ispravnost, jer njihov sastav i namjena su ono što ih čini posebnima i drugačijima od uobičajene prehrane.

Budući se dodaci prehrani sve više koriste kao “preventiva” zdravlju, potrošač treba biti oprezan i manje podložan reklamiranju.

Pravilnikom o dodacima prehrani i Zakonom o hrani strogo je zabranjeno pripisivanje svojstava prevencije, terapije i liječenja bolesti, što je usklađeno s europskim zakonodavstvom. Marketing želi sve više povećati prodaju, tako da se reklamiraju i ona ljekovita svojstva koja ne bi smjela. Na taj način se ne mogu razaznati stvarno kvalitetni proizvodi između ostalih prereklamiranih i manje učinkovitih.

Ono što čini dodatak prehrani je zdravstvena tvrdnja, odnosno veza aktivne komponente i njezine količine s utjecajem na zdravlje. Zato na poseban način deklariraju, odnosno označavaju, a naročito analitički provjeravaju.

Sve je više studija koje se provode i znanstvenih članaka o djelovanju pojedinih komponenata, te studija o međusobnim interakcijama sastojaka koji čine dodatak prehrani,a sve sa svrhom poboljšanja kvalitete samih proizvoda.

I na kraju,važno je zapamtiti da lijekovi liječe, a dodaci prehrani pomažu!

Izvor: Fitshop.hr

Exit mobile version