Trgovci dominiraju po brojnosti i dobiti

Finina analiza godišnjih financijskih izvještaja koji su sastavljeni i obrađeni prema pretežitoj djelatnosti, pokazala je da u posljednjih dvadeset i više godina prema brojnosti dominiraju poduzetnici u području djelatnosti trgovine, a tako je bilo i 2022. godine u kojoj su bili najuspješniji i po dobiti.

Od 150.846 poduzetnika u 2022. godini, njih 28.323 ili 19 posto poslovala su u djelatnosti trgovine.

Prema brojnosti slijede poduzetnici u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima sa 16 posto, građevinarstvu s udjelom od 13,6 posto i prerađivačkoj industriji s gotovo 11 posto udjela u ukupnom broju poduzetnika.

Prema neto dobiti u 2022. godini najbolji su poduzetnici u trgovini s 13,7 milijardi kuna što je povećanje od 25,2 posto u odnosu na 2021. godinu.

Kod 150.846 poduzetnika u 2022. godini bilo je 996.213 zaposlenih što je za 42.687 ili 4,5 posto više nego 2021. godine.

Najveći broj zaposlenih bio je, kao i ranijih godina, u prerađivačkoj industriji i trgovini. Prerađivačka industrija imala je 238.583 zaposlenih (24 posto), a trgovina 192.887 (19,4 posto).

Nominalno, broj radnika najviše je porastao u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (10.054), trgovini (6.729) te prerađivačkoj industriji (6.381).

Najveći nominalni pad broja zaposlenih bio je kod poduzetnika u financijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja gdje ih je u odnosu na 2021. godinu bilo 1.100 manje.

Najveće prihode i rashode ostvarili su poduzetnici u području trgovine (346,1 milijardu kuna prihoda i 329,1 milijardu kuna rashoda), prerađivačkoj industriji (260 milijardi kuna prihoda i 244,6 milijardi kuna rashoda) te poduzetnici u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije (106,1 milijardu kuna prihoda i 104,0 milijarde kuna rashoda).

Najveći rast ukupnih prihoda, u odnosu na 2021. godinu, ostvarili su poduzetnici u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije (95,6 posto) te u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane (44,3 posto). (H)

Exit mobile version