U Prelogu održano događanje „Sve na jednom mjestu“ i Briefing za gospodarstvenike “Alati za lakši pristup poslovanju na tržištu EU“

In Konferencije / savjetovanja
horvat

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u subotu kako je gospodarski rast od 3,9 posto induciran novom investicijskom politikom, a ustvrdio je i kako je moguć rast BDP-a od pet posto.

Horvat je to rekao u Prelogu u kojem je njegovo ministarstvo organiziralo događanje “Sve na jednom mjestu”, nastavak ciklusa informiranja građana, poduzetnika i javne uprave o njihovim pravima na unutarnjem tržištu, a održan je i briefing za gospodarstvenike “Alati za lakši pristup poslovanju na tržištu EU”.

horvat
Darko Horvat

„Sada kada su se dogodili malo veći investicijski ciklusi i u sinergiji s realnim sektorom došlo je do ovakvog rasta“, kazao je Horvat te dodao kako smo se približili iznosu investicija od gotovo 40 milijardi kuna. Horvat je rekao i kako je moguć rast BDP-a od 5 posto.

„Treba samo iskoristiti onu alokaciju koju nam nude fondovi Europske unije od 10,7 milijardi eura koliko nam se nudi i krajem 2020. Moguće je dostići rast od 5 posto“, izjavio je Horvat.

SZ Hrvatska prepoznata kao investicijski brend

Za grad Prelog ministar je rekao da ne čekaju poduzetnike nego ih zovu, osiguravaju im komparativne prednosti, a sjeverozapadna Hrvatska prepoznata je kao investicijski brend ne samo u Hrvatskoj već i šire. Spomenuo je četiri multinacionalne kompanije u poduzetničkoj zoni u Prelogu koje vode domaći ljudi.

„Školovani su u Hrvatskoj i sve kritike nauštrb lošeg obrazovanog sustava, loše poslovne klime, loše investicijske klime, ovdje ne padaju na plodno tlo. U Prelogu je sva administracija na jednom mjestu i poduzetnik sve rješava u jednom danu. To želimo prenijeti u druge krajeve“, poručio je ministar Horvat koji je spomenuo i drugi grad na sjeveru Hrvatske s pozitivnom poduzetničkom klimom.

„Kada smo prije šest mjeseci testirali četiri grada, među njima i Varaždin, došli smo do vrlo interesantne činjenice. Od pet markera, u četiri je grad Varaždin bio na prvom mjestu. Ali isto tako od 29 gradova Europe koji nisu glavni gradovi, grad Varaždin je u tri markera bio na prvom mjestu“, kazao je Horvat te dodao da je 2019. godina digitalne preobrazbe, prekretnica u poimanju i percepciji Hrvatske kao poduzetničkog i investicijskog okruženja.

Ministar Horvat je kazao i da je trenutno 10,5 milijardi kuna investicija u poduzetničkom sektoru te da su nedostajale velike infrastrukturne investicije države. One su pokrenute, poput Pelješkog mosta, obilaznica gradova, završetka cesta, dva projekta u željezničkoj infrastrukturi, završetka četiri zračne luke. Ministar je najavio raspisivanje dva natječaja za sufinanciranje 300 inovativnih projekata vrijednih 5,5 milijardi kuna, a kroz natječaje će biti transferirane dvije milijarde.

Iz Preloga u proteklih pet godina nitko nije iselio

svi

„Kada uspijemo osigurati da nam prosječna plaća bude na razini neto tisuću eura i da nam razlika u cijeni rada između onog što radnik dobiva, neto, i onoga koliko taj radnik poduzetnika košta, bruto 2, bude što je manje moguća, tada ćemo imati priliku razgovarati o najjačoj demografskoj mjeri – kvalitetnom radnom mjestu i dobroj plaći“, rekao je Horvat te dodao da se, zbog tih razloga, iz Preloga u proteklih pet godina nitko nije iselio.

U sklopu događanja „Sve na jednom mjestu“ i briefinga za gospodarstvenike „Alati za lakši pristup poslovanju na tržištu EU“ u Prelogu su stručnjaci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavili mogućnosti različitih instrumenata unutarnjega tržišta koji su besplatni i na usluzi građanima i poduzetnicima te povezani s javnom upravom. Građanima su dane informacije o potrošačkim pravima, a poduzetnici su informirani o slobodnijem prekograničnom pristupu tržištu usluga u nizu djelatnosti, stavljanju proizvoda na tržišta drugih država članica EU-a, sprečavanju prepreka za proizvode te pružanja usluga informacijskog društva i digitalnom gospodarstvu.

soic
Ivana Soić

Uvodno se prisutnima obratila mr.sc. Ivana Soić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, predstavivši portal “Sve za potrošača” te naglasila kako se putem tog sučelja može dobiti niz odgovora na aktualna pitanja iz te problematike. Također je i naglasila važnost ovakvih gospodarskih druženja.

O digitalnom poslovanju i internet trgovinama govorio je Matija Maček, iz Službe za digitalnu ekonomiju. O aktualnostima u primjeni e-računa izlagao je Josip Rimac, Služba za digitalnu ekonomiju. Uspješno poslovanje uz zaštitu prava potrošača bila je tema Đeme Bartulović, iz Služba za politiku zaštite potrošača.

O Pravilima prekogranične trgovine i geoblokiranju govorila je Danijela Marković Krstić, Služba za politiku zaštite potrošača, iz Europskog potrošačkog centra; a o Lakšem pristup unutarnjem tržištu EU – JKT, Daniel Hinšt, Služba za usluge i Centar unutarnjeg tržišta.

Sprječavanje barijera na unutarnjem tržištu – TRIS, bila je tema Dubravke Drinovac, Služba za robe i centar SOLVIT; a sve informacije o tehničkim propisima za stavljanje roba na tržište EU – PCP dala je u svom izlaganju Tajana Vrban, Služba za robe i centar SOLVIT.

O pomoći građanima i gospodarstvenicima na unutarnjem tržištu EU – SOLVIT, govorila je Neda Bedenko, Služba za robe i centar SOLVIT; a izlaganje Jednim klikom do Europe – CUT imala je Iva Dodig, iz Službe za usluge i Centar unutarnjeg tržišta. Sve informacije o mjeriteljstvu, plemenitim kovinama i homologaciji motornih vozila dao je Trpimir Župić iz Državnog zavoda za mjeriteljstvo; a “Akreditacija u funkciji povjerenja” bila je tema Tihomira Babića, ravnatelja Hrvatske akreditacijske agencije. Onormama i unutarnjem tržištu EU-a govorila je Ana Marija Boljanović, Hrvatski zavod za norme.

Na samom kraju ovog gospodarskog druženja, nazočnima su se obratili i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Suvremena.hr i Hina

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design