Ukupni prihodi poduzetnika s otoka lani porasli za 5,4 posto

In Financije i gospodarstvo
losinj

Na područjima otočnih gradova i općina lani je poslovao 4.201 poduzetnik, a ostvarili su ukupan prihod od 9,9 milijardi kuna, što je 5,4 posto više u odnosu na 2015. godinu, objavila je u utorak Financijska agencija (Fina).

Podaci Fine temelje se na analizi podataka iz godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika iz otočnih gradova i općina, a koja je obuhvatila 51 grad i općinu.

Prema toj analizi, lani je u tim otočnim gradovima i općinama poslovao 4.201 poduzetnik, što je 6,8 posto više nego godinu prije (kada ih je bilo 3.933), a ukupno su zapošljavali 20.844 radnika, što je povećanje broja zaposlenih za 4,6 posto.

Poduzetnici otočnih područja lani su iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 294 milijuna kuna, ostvarivši tako povećanje od 143,3 posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. Od ukupnog broja poduzetnika s dobitkom je poslovalo njih 60,7 posto odnosno 2.547 poduzetnika, navodi se u Fininoj analizi.

U odnosu na 2015., lani su otočki poduzetnici povećali prihode od izvoza za 6,2 posto, na 1,6 milijardi kuna, uz smanjenje uvoza za 3,6 posto, na 421,6 milijuna kuna, te tako ostvarili ostvarili trgovinski saldo od 1,2 milijarde kuna.

Bruto investicije samo u novu dugotrajnu imovinu lani su im iznosile 717,3 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje za 8,3 posto.

Najveći doprinos ukupnom prihodu, koji je iznosio 9,9 milijardi kuna, dali su poduzetnici sa sjedištem u gradu Krku s 1,2 milijarde kuna (12,1 posto udjela u ukupnim prihodima otočnih područja) te poduzetnici gradova Mali Lošinj (9,7 posto) i Cres (6,6 posto).

Najveći prihod među poduzetnicima sa sjedištem u Krku ostvarilo je društvo GP Krk, u Malom Lošinju Jadranka Hoteli a Cresu Autotrans, napominju iz Fine.

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata kod poduzetnika otočnih općina i gradova u 2016. godini iznosila je 4.791 kunu, što je 3 posto više u odnosu na prethodnu godinu, ali i 6,8 posto manje od prosječne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske (5.140 kuna).

Najveća prosječna mjesečna neto plaća obračunata je kod poduzetnika sa sjedištem u Hvaru (5.882 kune), a slijede oni sa sjedištem u općinama Sutivan (5.854 kune) i Punat (5.446 kuna) te gradu Krku (5.435 kuna).

Promatraju li se, pak, prosječne neto plaće na razini otoka/poluotoka, najvišu plaću isplatili su creski poduzetnici, 5.369 kuna, a najmanju korčulanski, 4.503 kune, navodi se u analizi.

Prema veličini otočnih poduzetnika najbrojniji su mikro poduzetnici s 92,1 posto udjela u ukupnom broju poduzetnika, a oni sudjeluju i s najvećim udjelom u dobiti razdoblja (34,7 posto) te zapošljavaju najveći broj zaposlenih (34,2 posto) od ukupno broja zaposlenih na području otočnih gradova i općina.

S druge strane, mali poduzetnici najviše su pridonosili ukupno ostvarenim prihodima (30,7 posto), rashodima (30,6 posto) te bruto investicijama u novu dugotrajnu imovinu otočne Hrvatske (39,6 posto).

Srednje veliki poduzetnici najviše su pridonijeli ukupnom financijskom rezultatu s ostvarenih 146,1 milijun kuna neto dobiti, što je 49,7 posto ukupnog rezultata, navode iz Fine, uz napomenu kako su sve te skupine poduzetnika iskazale pozitivan konsolidirani financijski rezultat.

Prema djelatnosti poduzetnika, djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane lani je bilježio najveći ukupan prihod (2,5 milijarde kuna), što je nešto više od četvrtine (25,3 posto) ukupnih prihoda svih otočnih područja. Prosječna plaća u toj djelatnosti bila je 5.003 kune, a radi se i o djelatnosti s najvećim brojem poduzetnika (851), koji su zapošljavali 6.285 radnika, odnosno 30,2 posto od ukupnog broja zaposlenih u svim djelatnostima.

Slijede poduzetnici djelatnosti trgovine na veliko i malo s 2,1 milijardi kuna ili 21,5 posto ukupnih prihoda te poduzetnici iz sektora prerađivačke industrije s 1,3 milijardi kuna, odnosno 12,6 posto ukupnih prihoda svih gradova i općina otočnih područja.

Među poduzetnicima u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, po visini ostvarenih prihoda izdvajaju se Jadranka hoteli iz Malog Lošinja, dok je u trgovini najveći ukupni prihod imala tvrtka Trgovina Krk (Malinska), a u prerađivačke industrija postirska Sardina, napominju iz Fine.

Promatrano na razini pojedinoga otoka, najveći je broj poduzetnika na najnaseljenijem otoku – Krku, ukupno 766 poduzetnika, koji su zapošljavali 4.587 radnika, a slijedi Brač sa 608 poduzetnika, kod kojih je bio zaposlen 2.621 radnik.

Prema produktivnosti rada (ukupni prihod po zaposlenom), na prvom su mjestu poduzetnici otoka Paga s ukupnim prihodom po zaposlenom od 610,9 tisuća kuna, najviše zahvaljujući prihodu po zaposlenom kod poduzetnika u gradu Novalji, koji iznosi 686,3 tisuće kuna. (H)

You may also read!

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma, izlažu 42 hrvatske tvrtke

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarska komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se

Read More...
turizam - hotel

Rezultati istraživanja – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

Putovanja, zabava, puno novaca, ugodan i sadržajan život, dobar auto, dobra klopa i “starci” koji ne gnjave i ne

Read More...
Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

65 prstena za 65 godina: Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima! Osvoji limitirano izdanje Vegeta prstena by Maja Miletić, modnog dodatka

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design