Ulaganjem u kvalitetu do cjelogodišnjeg turizma

In Konferencije / savjetovanja
365

Održana konferencija Može li hrvatski turizam 365

„Iako bilježimo dobre turističke pokazatelje, vrijeme dvoznamenkastog rasta je iza nas i ulazimo u razdoblje u kojem ćemo se morati doslovno boriti za svakog gosta. Međutim, trebamo biti svjesni da taj gost više nije tradicionalni turist motiviran samo suncem i morem na kojeg smo navikli i prema kojem smo dominantno kreirali turistički proizvod. Današnji moderni turisti bukiraju u zadnji čas, dinamični su, ne zadržavaju se dugo na jednoj destinaciji i putuju tijekom cijele godine. U potrazi su za autentičnim doživljajem, žele upoznati mentalitet, način života i tradiciju lokalnog stanovništva. U tom procesu digitalne tehnologije imaju ključnu ulogu“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na konferenciji „Može li hrvatski turizam 365? – kreativa i nove tehnologije“.

Kao ključna tri problema domaćeg turizma Kovačević je apostrofirao lošu smještajnu strukturu, odnosno nedovoljno hotelskih kapaciteta, deficit kvalitetne radne snage i preveliku sezonalnost, a rješenje vidi u kontinuiranom ulaganju u kvalitetu i razvoju specifičnih, cjelogodišnjih oblika turizma.

Cappelli
Gari Cappelli

Ministar turizma Gari Capelli je rekao se prije tri godine dogodio pomak jer smo počeli govoriti o turističkoj godini, a ne sezoni. „Taj iskorak se nije dogodio slučajno, već je plod konzistentne turističke politike javnog i privatnog sektora. Hrvatska je krenula u smjeru 365, pronašli smo modele da prihode dignemo prihode u ovoj godini, a to puno govori o radu turističkih djelatnika“, poručio je Capelli.

Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda HTZ-a naglasio je da je Hrvatska danas uspješna turistička zemlja, ali da se uvijek može više i bolje. „Glavninu prometa bilježimo u četiri ljetna mjeseca, ali raste nam i pred i posezona. To je rezultat rada svih turističkih djelatnika i institucija. U prvi plan stavljamo segmente turističke ponude koji nisu ovisni o suncu i moru poput zdravstvenog, kulturnog i poslovnog turizma“, izjavio je Staničić, uz napomenu da kontinent ima veliki potencijal za rast i da se zato ulaže puno sredstava u promoviranje kontinentalne ponude.

Organizatorica konferencije i direktorica Julius Rosea Ivana Kolar je kazala da je u realizaciji vizije cjelogodišnjeg turizma potrebno zajedničko djelovanje svih dionika, kako bi uskladili viziju i ciljeve i svi „pucali na isti gol“. „Cjelogodišnji turizam nam mora biti cilj, prije svega zbog njegove održivosti. Nitko ne očekuje da turizam funkcionira baš svih 365 dana, ali moramo ojačati pred i posezonu i aktivirati kontinentalne dijelove zemlje. To podrazumijeva personaliziranu ponudu, autentičnu i baziranu na kreativnosti“, rekla je Kolar i dodala da Istra i Zagorje prednjače u turističkoj ponudi koja ne ovisi isključivo o sezoni.

Na predavanjima i panelima se moglo čuti kako kreativni turizam može stvoriti autentična iskustva koja zadovoljavaju novu turističku potražnju, koju ulogu u svemu tome ima umjetna inteligencija, a vodeći stručnjaci su raspravljali o cjelogodišnjem turizmu, trendovima i održivosti.

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design