Usvojiti ambicioznije nacionalne strategije zaštite na radu

In Konferencije / savjetovanja
Usvojti ambicioznije nacionalne strategije zaštite na radu

Poboljšanje zdravlja i sigurnosti na radu važno je pitanje za Europsku uniju. Uvođenjem zakonodavstva na europskoj razini postavljeni su minimalni standardi zaštite radnika, a istovremeno se državama članicama omogućuje da zadrže ili uvedu strože mjere. Stupanjem na snagu Ugovora iz Lisabona Povelja Europske unije o temeljnim pravima postala je pravno obvezujuća, a politika u području zdravlja i sigurnosti zauzela je još važnije mjesto u zakonodavstvu EU-a.

Europska komisija i švedsko predsjedništvo organizirali su Summit o sigurnosti i zdravlju na radu „Sigurnost i zdravlje na radu u svijetu rada koji se mijenja“ ,kako bi zajednički razmotriti napredak Komisije u Strateškom okviru za zdravlje i sigurnost na radu 2021. – 2027. Teme su uključivale mentalno zdravlje na poslu, pristup ‘nulte vizije’ smrtnim slučajevima povezanim s radom i utjecaj klimatskih promjena na sigurnost i zdravlje na radu.

Na samitu su sudjelovali ministri i državni tajnici iz nekoliko država članica EU, predstavnici EU institucija, socijalni partneri te stručnjaci iz područja zaštite na radu.

Potvrđena je učinkovitost strateškog okvira u identificiranju ključnih ciljeva i radnji kako bi se radno mjesto prilagodilo sve bržim promjenama u svijetu rada zbog, između ostalog, digitalnih i zelenih prijelaza te utjecaja pandemijske krize.

Ocijenjeno je da je ostvaren značajan napredak u provedbi strateškog okvira. S jedne strane, ambiciozna agenda inicijativa i akcija EU-a iznijetih u strateškom okviru provodi se dobrim tempom. S druge strane, neke države članice usvojile su ili ažurirale svoje nacionalne strategije zaštite na radu u skladu s ažuriranom vizijom zaštite na radu postavljenom strateškim okvirom EU-a.

Procjena stanja identificirala je niz preostalih izazova u području zaštite na radu. Samit o zaštiti na radu završio je usvajanjem zaključaka.

Prvo, potrebno je više napora svih dionika za provedbu strateškog okvira do 2027. godine, kako na razini EU-a tako i na nacionalnoj razini, kao što je npr. usvajanje ambicioznijih nacionalnih strategija u svjetlu okvira EU-a ili razvijanje praktičnih inicijativa za postizanje vizije nulte razine smrtnih ozljeda na radu.

Osim toga, Summit je identificirao tekuća rastuća pitanja sigurnosti i zdravlja na radu koja zahtijevaju intenzivnije daljnje razmatranje, kao što su psihosocijalni rizici i mentalno zdravlje na radnom mjestu, klimatske promjene i njihov utjecaj na sigurnost i zdravlje radnika te potencijal umjetne inteligencije i robotike za stvaranje sigurnijih i zdravijih radnih mjesta.

Okvirna direktiva 89/391/EEZ o sigurnosti i zdravlju na radu , utvrđuje glavna načela za poticanje poboljšanja sigurnosti i zdravlja radnika na radu. Jamči minimalne sigurnosne i zdravstvene zahtjeve u cijeloj Europskoj uniji, dok je državama članicama dopušteno zadržati ili uspostaviti strože mjere.Okvirnu direktivu prate daljnje direktive koje se usredotočuju na specifične aspekte sigurnosti i zdravlja na radu. Zajedno čine temelje europskog zakonodavstva o sigurnosti i zdravlju.

Summit o pregledu stanja na radu ponovno je potvrdio da je Okvirna direktiva 89/391/EEZ sa svojim preventivnim pristupom zlatni standard za zaštitu radnika. Pokriva sve rizike za njihovu sigurnost i zdravlje, uključujući one koji proizlaze iz promjena u svijetu rada. Međutim, potrebno je uložiti više napora za potpunu i učinkovitu primjenu njenih odredbi, kao i povezanih direktiva.

Naglašeno je da učinkovita provedba EU strateškog okvira za sigurnost i zdravlje na radu tijekom sljedećih godina zahtijeva intenzivan rad polazeći od ključnih načela:
• predanost i usklađeno djelovanje svih aktera zaštite na radu
• tripartizam u provedbi EU strateškog okvira i nacionalnih akcija – Savjetodavni odbor za sigurnost i zdravlje na radu osigurava snažan doprinos na razini EU
• čvrste znanstvene i tehničke savjete koji podupiru donošenje politika utemeljenih na dokazima
• potpora praktičnoj primjeni odredaba sigurnosti i zdravlja na radu koju pruža Europska agencija za sigurnost i zdravljer na radu (EU-OSHA)
• promicanje učinkovite i jednakovrijedne provedbe odredbi EU-a o zaštiti na radu u državama članicama uz potporu Višeg odbora inspektorata rada
• pojednostavljenje postupaka mora se poboljšati kako bi se izbjegla preklapanja.

Ovom prilikom potrebno je podsjetiti da je Republika Hrvatska donošenjem Nacionalnog programa zaštite zdravlja i sigurnosti na radu za razdoblje 2009 -2013. godine, usvojila prvu nacionalnu strategiju, čija se primjena kontinuirano produžavala, dopunjavala, proširivala i intenzivirala, posebno nakon osnivanja nacionalne javne ustanove; Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Polazeći od zaključaka upravo održanog Summita o sigurnosti i zdravlju na radu, postojećeg stanja, problema i potreba ,u daljnjem strateškom promišljanju i djelovanju u Hrvatskoj, potrebno je usvojiti znatno ambicioznije nacionalne ciljeve stvarajući sinergiju između područja sigurnosti i zdravlja na radu,djelujući na prevenciji psihosocijalnih rizika i unapređenju mentalnog zdravlja na radu,te razvijajući praktične inicijative za postizanje vizije nulte razine smrtnih posljedica na radu zbog ozljeda,ali posebno i zbog bolesti. Klimatske promjene i toplinski stres,demografska kretanja,novi oblici rada, starenje i raznolikost radne snage također zahtjevaju proaktivan pristup mjerama sigurnosti i zdravlja na radu.

Sastav, nadležnosti i uloga Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu mora se redefinirati,kao i nadležnosti pojedinih institucija radi otklona preklapanja.Potrebno je kadrovski osnažiti inspekciju zaštite na radu i timove medicine rada, uključivošću struke oblikovati i donijeti nedostajuće i „stabilizirati“ postojeće propise,te uspostaviti objedinjeni informacijski sustav Data Collector ZNR, kako bi se poduzimanje odgovarajućih aktivnosti zasnivalo na utemeljenim i transparentnim podacima uz pravodobno djelovanje.

Vitomir Begović

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design