Započinje druga faza globalne inicijative coffee & climate

Franck je član coffee & climate inicijative od 2014. godine

Industrija kave udružila snage u borbi protiv posljedica klimatskih promjena – kroz novu inicijativu koja industrijske predvodnike poziva na obvezivanje

Globalna inicijativa coffee&climate, čiji je član i Franck, službeno započinje sa svojom drugom fazom. Cilj je inicijative pomoći uzgajivačima kave da se učinkovito prilagode klimatskim promjenama i poboljšaju otpornost svojih proizvodnih sustava. Uz konkretne aktivnosti u stvarnim proizvodnim uvjetima, druga faza uključuje i osposobljavanje trenera koji će raditi sa 70 tisuća obiteljskih gospodarstava u zemljama izvoznicama kave.

Stručnjaci procjenjuju kako je u industriji kave zaposleno više od sto milijuna ljudi diljem svijeta. Oko 70% proizvođača su mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a 90 % kave proizvodi se u zemljama u razvoju, gdje industrija kave igra značajnu ulogu u gospodarskom razvoju i životu na selu.

Klimatske promjene značajno utječu na industriju kave, smanjujući površine pogodne za uzgoj kave, što dovodi do gubitaka u proizvodnji, koji u nekim godinama dosežu 2-3 %. Kako bi pomogli malim proizvođačima kave, najvažniji akteri tržišta kave iz privatnog, razvojnog i istraživačkog sektora osnovali su 2010. godinu inicijativu coffee & climate, kojoj se 2014. pridružio i Franck.

Inicijativa pomaže uzgajivačima kave u Brazilu, Srednjoj Americi, Tanzaniji i Vijetnamu da se učinkovito prilagode klimatskim promjenama i poboljšaju otpornost svojih sustava proizvodnje uz pomoć znanstveno utemeljenih inovacija.

Michael Opitz, direktor organizacije Hanns R. Neumann Stiftung te vizionar Inicijative coffee&climate, istaknuo je da su potencijali ovoga programa golemi. „Upravo zato počinjemo s drugom fazom inicijative kako bismo njezin ionako jedinstveni pristup podignuli na sljedeću razinu. Prihvaćanjem pristupa inicijative coffee&climate u svom poslovanju naši partneri postaju predani pokretači široke prilagodbe na razini poljoprivrednih gospodarstava.“

Oslanjajući se na uspješna iskustva iz prve faze, aktivnosti će se u drugoj fazi prilagoditi stvarnim uvjetima. U Vijetnamu se već testira učinkovita tehnika uštede vodnih resursa navodnjavanjem, dok se u Hondurasu razvijaju pokrovni usjevi kojima se sprječava pregrijavanje tla i uvenuće biljke kave. U mnogim je slučajevima prilagodba uzgajivačima pomogla prebroditi klimatske promjene, te povećati i stabilizirati prihode.

Uz osposobljavanje trenera koji će raditi sa 70 tisuća uzgajivača, doradit će se postojeća metodologija kako bi se poboljšala prilagodba klimatskim promjenama i smanjilo krčenje šuma na područjima uzgoja kave. Pristup uzgoju će se proširiti na ublažavanje emisija ugljičnog dioksida u proizvodnji kave, što će pomoći zemljama koje proizvode kavu da ispune obveze iz Pariškog sporazuma o klimi.

Iskustva stečena tijekom provedbe aktivnosti na raspolaganju su i trgovcima kavom, pržionicama, zadrugama i državnim institucijama uključenima u prilagodbu klimatskim promjenama. Inicijativa coffee&climate poziva nove partnere da im se pridruže kako bi što bolje mogli primijeniti stručnost i znanja za borbu protiv klimatskih promjena.

Exit mobile version