Završio sajam KRUH – TORTA – OBRTNIK

Obrtnička zadruga PESLA obilježila je svoj 86. rođendan organizacijom stručnog skupa za pekarsko-slastičarsku industriju. Sajam Kruh – Torta – Obrtnik okupio je 1. i 2.10. 2024. u dvorani Family malla u Zagrebu proizvođače pekarstva i slastičarstva koji su na 25 izložbenih prostora prikazali najnovije tehnologije, repromaterijale i gotove proizvode.

Težište sajma je stavljeno na stručne panel rasprave, prezentacije i edukacije stručnjaka iz Njemačke, Francuske i Italije. Tako su prisutni mogli slušati o umjetnosti slastičarstva, tajnama smrznutih proizvoda, kruhu kao „super hrani“, izazovima pekarstva i slastičarstva u promociji hrvatskog turizma.
Posebnu pozornost privuklo je predavanje o kiselim tijestima u kojem je struka objasnila i razotkrila razloge uspjeha craft pekarstva i proizvoda s kiselim tijestima jer se sve više otvaraju nova prodajna mjesta i pogoni u Zagrebu u tom segmenta pekarske struke.

Kroz panel raspravu Kruh kao super hrana, struka je dokazala da namirnica koju svakodnevno konzumiramo i koja je često na „lošem glasu“ zbog svog sastava, može biti napravljena od kvalitetnih sastojaka potrebnih zdravom funkcioniranju našeg organizma. Posebnu pozornost izazvala je radionica poznate i nagrađivane hrvatske slastičarke Mirjane Špoljar na temu čokolade, a nakon radionice svi kolači su se mogli kušati.
Održan je i panel o zapošljavanju stranih radnika s posebnim osvrtom na zapošljavanje radnika iz trećih zemalja.

Zadruga PESLA organizacijom sajma naglasila je kako se danas mali i srednji pekarski i slastičarski obrti koji se najčešće grade u obiteljskom krugu, suočavaju s raznim problemima. . Nedostatak radne snage i suočavanje s drugim i različitim kulturama i običajima novih djelatnika iziskuju višestruke prilagodbe. Opterećenost tržišta proizvodima stranih velikih proizvođača hrane s niskom cijenom proizvoda, borba s visokim cijenama sirovina i nepoticajan porezni sustav koji pokazuje nebrigu i nerazumijevanje prema vrijednostima ručnog rada i domaćeg lokalnog proizvoda – sve su to izazovi s kojima se pekarska i slastičarska struka svakodnevno suočava.

Sajam KRUH – TORTA – OBRTNIK zamišljen je kao zajednički glas poslovne zajednice. Mali, lokalni proizvođači domaće zdrave hrane, u koju su ugrađene kreativnost i mašta vrijednih obrtničkih ruku dolaze sve češće su na naše stolove kao vrlo visoko vrednovan proizvod. Želimo li razviti visokokvalitetnu turističku ponudu koja nudi domaći autohtoni proizvod, moramo osvijestiti što je taj proizvod i od kuda dolazi. Takvim pristupom postavit će se novi sustav vrijednosti i pomoći malim i srednjim pekarsko-slastičarskim obrtima.

Pripremio: Tomislav Radić

Exit mobile version